Do’s and don’ts på 17. mai

Tipsene for en fin feiring – minus fylleangsten dagen derpå.

Fredag er det duket for det som etter manges mening er årets beste dag, nasjonaldagen. Vi har samlet noen gode tips for å gjøre Norges bursdag mest mulig smertefri – både for deg og de du skal feire med.

Les også: Dette skjer i Oslo på 17. mai

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Do’s:

Si gratulerer med dagen til fremmede

Nordmenn kan ikke akkurat sies å være et strålende eksempel når det kommer til verken å være sosiale eller særlig snakkesalige overfor fremmede. Men 17. mai er en god mulighet til å tre godt utenfor komfortsonen, gi kleinheten og det store varselsignalet som ber deg holde munn fingeren og si «gratulerer med dagen» til vilt fremmede.

Dans midt på lyse dagen

Nok en ting som ikke kan sies å være en av nordmenns forter. Det er gjerne i nattens mulm og mørke, med minst én flaske vin innabords at vi endelig tør å krype frem fra sofaer og barkrakker og la kroppen bevege seg rytmisk til musikken. På 17. mai kan du shake, twerke, «do the running man», breake litt eller liknende jubalong med solen som vitne langt opp på himmelen. La gå om du må ha et par glass innafor også da. Vi dømmer deg ikke.

Kjør relativt naturlig sminke

For noen betyr 17. mai god gammeldags rølp fra minst ni om morgenen til ni om kvelden. Andre igjen forbinder det med solstek, å slafse innpå mengder av mat og drikke og å se barnetoget. Uansett hvilken kategori du havner inn under kan vi sterkt anbefale å vente med det som heter voldsomt heavy øyensminke og Kim K-konturering til en annen dag. En varm 17. mai eller en het klubb litt senere på kvelden får alt til å renne. Med det sagt – alt er selvfølgelig relativt.

Pass på bunaden

Sigarettmerker, sminke og andre ulumskheter på bunaden kan bli en dyr affære. Vårt beste tips: Skal du på på klubben eller ser festen du er på ut til å bevege seg i en kavete, shots-hoiende retning kan du alltids skifte til noe du ikke må ut med like mange kronasjer for å rense eller fikse. Det er bare et forslag.

Don’ts:

Drikk for mye for fort

En god ting kan ikke sies for ofte. Å gyve løs på cavaen før du knapt har sagt «gratulerer med dagen» eller «hurra», og i alle fall ikke fått i deg det første rundstykket med laks og eggerøre, er en skikkelig dårlig idé. Å spy på 21-bussen før klokken 15 er aldri fett. Spesielt ikke i bunad.

via GIPHY

Ha på splitter nye sko

Ah, en klassisk feil. Splitter nye sko eller enda verre, splitter nye og egentlig-litt-for-trange-men-det-er-Prada-og-de-var-på-salg-sko, fører ingenting godt med seg. Den typen sittesko egner seg best på dager der man ikke går i tog, eller løper fra brunsj til brunsj og fra fest til fest over hele byen. Å måtte rusle hjem i strømpelesten med skoene slengende i en hånd er ikke spesielt stilig. Ta forholdsregler og bruk et par du for lengst har gått inn, eller som en nødløsning lur med deg noen snikete sneakers du kan bytte til i nødens stund. Du kommer til å takke oss.

Tenk på sommerkroppen 2019

«Alt hva fedrene har kjempet, mødrene har grett» for å bygge opp dette landet her, også dropper du å drikke øl, spise pølse og is fordi sommeren er rett rundt svingen og du vil ta selfies i bikini på Sørenga? Ta deg sammen og still deg i iskø. Pronto!

Vær bunadspoliti

Hvilken veske, hva slags sko eller hatt naboen velger å bruke til sin bunad bør du forholde deg klinkende likegyldig til. Er du et petimeter som liker snevre regelverk er det din sak, ikke hen som kjører neonfargede sneakers til Hardanger-bunaden. Se bort, spis isen din og hold munn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedbilde via Vogue Russia

Les også: Influencerne elsker den, men er fantastistakken egentlig innafor?