Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Luxbag i Helsinki.

Do’s and don’ts i Helsinki

Her er listen som forteller deg hva du bør få med deg og hva du fint kan droppe i Mummidalens hjemland og Finlands hovedstad.

Med flott og velbevart arkitektur uansett hvor man beveger på seg, vennlige mennesker og gamle trikker som runder gatehjørnene, er Helsinki en by det er lett å bli glad i. Det er et sted man kan reise til for å senke skuldrene. Byen oppleves som et velfungerende krysningspunkt mellom Skandinavia og Russland, med tilsynelatende lite kriminalitet, rus og fattigdom. Med sine 636.000 innbyggere er Helsinki den tredje største byen i Skandinavia, etterfulgt av Stockholm og Oslo.

Artek

Utsiden av Artek i Helsinki.

Foto: bpando.org

Artek er en fantastisk butikk for møbler, belysning og annet tilbehør til hjemmet som går over to plan, i tillegg til en stor avdeling for bøker og magasiner. Flere ganger i året arrangeres det «Store Events» med ulike temaer eller designere. Og når du faller pladask for en stol eller endelig finner den perfekte bokhyllen, passer det jo bra at Artek shipper til utlandet. Men butikken er estetisk og varm nok i seg selv til at den fortjener et besøk, selv om man ikke nødvendigvis har behov for eller råd til å ta med seg noe hjem.

Naughty Brgr

Sykt gode burgere på Naughty Brgr

Det er lett å lage en god burger, men vanskelig å servere noe så godt som det Naughty Brgr har å by på. Lokalet er avslappet, men kult og servicen rask. Her representert ved månedens burger: POWER BRGR med manchego, aioli, ruccola, og crispy onion. Pimped fries gjør det svært mettende og noe prisstive måltidet komplett. Ligger en sju minutters gåtur fra bykjernen og anbefales på det varmeste!

Beam Store

Beam Store i Helsinki.

Foto: Butikken

Beam Store er en ganske liten, men veldig smakfull klesbutikk med klær fra blant andre A.P.C., Acne, Alexander Wang (både selve merket og Adidas-samarbeidet), COMME des Garçons, Common Projects, Rick Owens Drkshdw, Opening Ceremony, Stone Island og Y-3. Norske FWSS er også representert her.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

Beamhill

Beamhill Store i Helsinki.

Foto: Butikken

En annen butikk med nesten samme navn ligger også sentralt, men i et vesentlig mindre sjarmerende område. Her kan det virke som om de har gått for 98% størrelse og 2% representasjon og design, for det føles litt som å gå inn på en outlet, selv fra utsiden. Men hvis man ikke skuer hunden på hårene, finner man ut av at det er en helstøpt streetwearbutikk med merker som A.P.C., Acne, Adidas, Yeezy, FWSS, Han Kjobenhavn, New Balance, Norse Projects, Stussy, Tommy Jeans, Wood Wood og Y-3, for å nevne noen. Adressen er noe så gøyalt som Yliopistonkatu 5.

Trikken

En rød Coca Cola-trikk i Helsinki.

Trikken i Helsinki er sponset av Coca Cola! I hvert fall noen av dem. Og i likhet med Oslo, har de også en kombinasjon av gamle og nye trikker. Absolutt verdt en tur for å oppleve byen i sakte fart – spesielt hvis du synes 28 euro er litt stivt for å sitte på taket av en av de røde doubledeckerne (og dessuten klemt inntil en stor gjeng asiatere fordi ja de drar til Helsinki også).

Centimeter

Centimeter i Helsinki.

Plassert rundt et hjørne for der folkemassene beveger seg, ligger Centimeter. En gjennomført klesbutikk dedikert til highend- og streetgoth-merker som blant andre Maison Margiela, Misbhv, Raf Simons, Rick Owens, Rick Owens Drkshdw, Yohji Yamamoto Pour Homme og Y-3. Personalet er i tillegg veldig hyggelige.

Luxbag

Luxbag i Helsinki.

Foto: Butikken

Luxbag ligger i samme gate og område som Louis Vuitton og Chanel, som er ganske naturlig siden butikkene er i samme segment. Her finner du ikke bare vesker fra Céline, Saint Laurent, Lanvin, Balenciaga, Fendi og Chloé, men også et relativt stort utvalg – butikkens areal tatt i betraktning – av klær og sko fra nevnte motehus. En skikkelig luksusbutikk med andre ord. Personalet er hyggelig, men kanskje litt vel opptatt av å selge inn varene.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Andrea Steen

Kiasma Museum of Contemporary Art

To bilder av Kiasma Museum Helsinki.

Foto: Finnish National Gallery / Niina Vatanen (venstre) og Pirje Mykkänen (høyre)

Kiasma er Helsinkis mest besøkte museum med sine 19 år på beina. Det serverdige huset er bygget i hvitmalt betong fordi tanken var at museet skulle «tale lysets språk». Et stort museum over mange plan som hovedsaklig fokuserer på finske kunstnere, hvor fellesnevneren for årets utstilling, ARS17, handler om hvordan internett og digitalisering så radikalt har endret og fortsatt endrer hverdagen vår.

Helsingin Tuomiokirkko

Helsinki Katedral.

Helsingin tuomiokirkko er domkirken i Helsinki, et enormt og praktfullt bygg som turistene virkelig elsker. Men til tross for at det er et folksomt sted, er domkirken en bygning det virkelig er verdt å ha sett. Det 200 år gamle bygget er et av Helsinkis største landemerker med sine 62 høydemeter.

Löyly Sauna

Löyly sauna i Helsinki.

Foto: detail-online.com (nede), CNN (oppe) og fiftydegreesnoth.com (høyre)

Visste du at «sauna» er det eneske finske ordet i det engelske språket? Nå vet du det i alle fall. En halvtimes gange fra sentrum finner du Löyly Sauna, et nydelig sted som tilbyr både offentlige og private saunaer, i tillegg til egen «ravintola» (restaurant) og badested.

Friends & Brgrs

Friends & Brgrs i Helsinki.

Ønsker du et litt rimeligere (enn forrige burgersted), men like fullt et godt lunsjalternativ, skal du dra til Friends & Brgrs: En fresh og hip burgerbar som er stappfull på dagtid, selv midt i fellesferien. Dette er et sted du må vite om at finnes, siden inngangen er i et slags gatekryss og restauranten ligger i andre etasje. Her serverer de uansett fan-tas-tisk god mat! Og dessuten veldig billig: for drøye 100-lappen får du en meny bestående av burger, fries og drikke. Kanskje ikke så rart at folka bak har fem (snart seks) fillialer i Finland, Danmark og Tyskland.

Les også
Chanel åpner egne butikker for stamkundene sine

Ateljée Bar

Utsikt over Helsinki.

Foto: Ateljée Bar

Hvis du er all about the view, skal du ta turen til Torni Hotel, gå rundt bygget til du finner inngangen, rett gjennom resepsjonen, ta den andre heisen på venstre side opp til 12. etasje og gå en supersmal vindeltrapp opp de siste to etasjene. Da finner du Ateljée Bar! En rustikk og litt shabby, men utrolig sjarmerende toppetasjebar med 360 graders utsikt over Finlands hovedstad. Baren har dessuten uteplass på hver sin side av baren som gjør det enkelt å flytte seg etter solen.

Don’ts

– Ikke ta taxi fra flyplassen til byen, men last ned appen HSL Mobiililippu, gå rett forbi køen til billettautomatene og ta toget direkte til sentrum på 35 minutter til en tiendedel av prisen.

– Ikke dropp å booke deg inn på et av byens hoteller sånn at du sovner i en butikk.

– Ikke gjør private ærender på baksiden av et museum.

– Ikke fall for fristelsen og kjøp en Moschino-«parfyme» på kjøpesenteret Stockmann bare fordi du syntes flasken var kul, med mindre du vil lukte som en 13-åring.

 

– Ikke beveg deg i nærheten av noen som drikker det finske ølet Karhu (det stinker).

– Ikke kjøp smurfe-brus.

– Ikke betal 12 euro for å «fly over Helsinki» i en 4D-kinosal.

– Ikke gå ut i fra at noen kan eller vil snakke svensk med deg, til tross for at alle skilt og gateskilt står på både finsk og svensk. Selv om finske barn lærer svensk på skolen, utgjør bare finlandssvenskene 5,3% av befolkningen.

Les også: Do’s and don’ts i Seoul og Do’s and don’ts i Tokyo

Siste saker

Mest lest nå
Les mer