Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nå vil norske motemerker at du skal hacke klærne deres
Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim via Instagram/@jointhefaebrik

Disse norske merkene vil at du skal hacke klærne deres

– Håper å kunne inspirere til at man trenger færre plagg i basegarderoben, ved at man enkelt kan style plaggene om.

Den siste tiden har flere norske motemerker brukt ordet «hacking» om designet sitt. De er dermed med på å hacke systemet, i form av at man skreddersyr klesplagg, gir det variasjoner og tillegger bruksverdi. Som igjen er bra for miljøet.

Sykollektivet Fæbrik med blant andre Jenny Skavlan i spissen har fått stor suksess på kort tid. Deres samarbeidskolleksjon med byTimo ble utsolgt på rekordtid i sommer. Her sydde de sommerkjoler av overskuddstekstiler fra den norske kjolefavoritten. Kollektivet selger også symønstre og lærer folk å hacke dem.

Fæbrik. Foto: Instagram/@jointhefaebrik

Plagg som kan styles på ulike måter

Anneli Strand står bak det norske klesmerket by:ilennA, som tilbyr design med nettopp hacking som et av kjennetegnene.

– Ideen oppstod da jeg skulle skape et nytt design, og ønsket at det skulle passe flest mulig. Da utviklet jeg et design som kunden selv kunne regulere passform på, slik at det var lettere både for meg og kunden å treffe på størrelsen, sier hun til Melk & Honning.

Med syinteresse siden 2017, våget hun i vinter å satse med merket sitt. Hvert plagg blir håndlaget fra leiligheten i Oslo, hvor designeren står bak alle ledd. Fra design til pakken blir sendt hjem til kundene.

– Samtidig synes jeg det var unikt å ha et plagg som kunne styles på fire ulike måter, ved å knyte det ulikt.

Hva er egentlig «hacking»?
Anneli Strand. Foto: privat

– Tror kundene føler at de får flere plagg

Strand forteller at plaggene hun lager kan hackes ved at de kan knytes ulikt, og dermed får ulik fasong.

– Settene mine kan hackes ved å bruke både skjørt og topp sammen, men at man strammer omslagstoppen over skjørtet slik at det ser ut som en kjole. Man kan også lage en knute i midjen på omslagstoppen, og da få et todelt sett når det kombineres med det tilhørende skjørtet, forklarer hun.

– Plaggene er også veldig fine hver for seg, og kan så klart styles med andre plagg man allerede har i garderoben.

Les også
Kraftig vekst for Caspara - Ønsker å satse internasjonalt

Hun forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger på plaggene. Spesielt på at de kan brukes på så mange måter.

– Jeg tror kundene føler at de får flere plagg, og derfor får mye for det man betaler for.

– I tillegg til at plaggene kan hackes, har jeg fått gode tilbakemeldinger fra folk som setter pris på at jeg kan tilpasse både i størrelse og i lengden etter forespørsel. Noen opplever at visse skjørt kanskje er for korte, men riktige i livet. Eller at de er for stramme i livet, men at lengden stemmer. Da kan jeg med tilbakemelding tilpasse så det passer best mulig.

Økt bærekraft

Hacking kan være med på å gjøre plagg mer unike. Dermed kan det også bidra til økt bærekraft i form av at man rett og slett blir glad i klærne sine, og bruker de mer, tror hun.

– Det er målet mitt med at man kan hacke noen av klærne mine. Du blir mer glad i de og finner flere anledninger til å bruke de. Selv om det er samme print, kan du skape ulike styles, samt dresse det opp og ned, sier Strand.

– Man føler ikke at det er «brukt opp» eller at «alle har sett det før». Veldig mange er opptatt av at om man har blitt tatt bilde av eller gått på fest med en kjole, da kan den ikke brukes igjen. Kanskje folk får øynene opp for at det er kult å bruke ting flere ganger. Og ved at det finnes klær du kan hacke, blir det lettere å bruke de annerledes, og sånn sett få et nytt plagg.

Hva er det ultimate hacket?

– Det ultimate hacket må være at du kan variere knytemetodene i det uendelige. Og at det kun er kreativiteten som stopper deg.

Les også
Fra norsk tradisjon til innovasjon

– Ønsker å minimere antall kjøp

– For Envelope1976 har dette vært grunntanken fra dag én. Ikke bare å velge mer bærekraftige materialer, men å designe multifunksjonelle, versatile og sesongløse plagg som kan brukes på flere ulike måter. År etter år, med fokus på gjenbruk i egen garderobe og flerbruk, sier Celine Aagaard i Envelope1976 til Melk & Honning.

Hun forteller at merkets populære Cannes-kjoler kan brukes med knappene både foran og bak. De designer også overdeler med V-hals som kan brukes med utringingen foran eller bak, og topper som kan knytes så man får åpen rygg.

– Vi ønsker å minimere antall kjøp og håper å kunne inspirere til at man heller trenger færre plagg i basegarderoben, ved at man enkelt kan style plaggene om.

– Denne sommeren gjør vi også re-design av plagg istedenfor å sette i gang ny produksjon. Som Paris t-skjorten som ble til en ermeløs topp med skulderputer, og en kaftan vi har laget av silkeskjerf.

Hva er egentlig «hacking»?
Celine Aagaard i Envelope1976-design bak-frem. Foto: Bianca Castro via Instagram/@celineaagaard_

Hacking: – Bra for miljøet på flere måter

– Jeg tror jeg har drevet med hacking en stund uten at det egentlig hadde et slikt offisielt ord. Jeg har brukt et mønster og prøvd forskjellige tilnærminger til det, sier Maja Stabel bak det selvtitulerte merket til Melk & Honning.

Stabel er blant annet kjent for sine teppekåper laget av gjenbrukstekstiler.

– Siden jeg jobber med mønstre som kun består av rektangler, så har jeg ofte tatt utgangspunkt i et mønster og prøvd å sette det sammen på en annen måte for å få et annet plagg eller uttrykk. Det gjør meg mer kreativ.

– Men jeg kan nok takke jentene i Fæbrik for at jeg begynte å kalle det hacking, og gjorde det mer bevisst med mønstrene jeg lager.

Maja Stabel. Foto: privat

Hvordan kan man hacke dine design?

– Det er mange måter å hacke mønstrene mine på. Legg til detaljer som rysjer, flere lang rynkekapper, endre lengde, endre utringning, gjøre kjole om til topp og lignende. Og siden mine mønster ikke består av fysiske papirmønster, men rektangler man måler opp direkte på stoffet, kan det være enklere å bare «freestyle» litt.

Les også
Gründerduo lager designjakker av møbeltekstil

Også hun forteller om gode tilbakemeldinger.

– Folk synes mønstrene mine er morsomme og enkle å hacke. Mulighetene er mange, og jeg synes det er veldig kult å se når folk gjør mine design på sin måte. Det gir jo meg mer inspirasjon også.

At hacking er med på å gjøre at folk elsker klærne sine, som igjen bidrar til økt bærekraft, synes designeren er fantastisk.

– Det er jo det som er så gøy med søm. Man kan enkelt tweake et plagg og gjøre det mer personlig og i samsvar med egen stil, samt tilpasse det sin egen kropp. Det er jo også bra for miljøet på flere måter, så det er vinn-vinn!

Hva er egentlig hacking?
Maja Stabel. Foto: Natalie Schou

Les også: Samler bærekraftige merker i ny norsk nettbutikk

Siste saker

Mest lest nå
Les mer