Disse moteukene prioriterer det norske motefolket

kollasj3

 

London, Milano, New York og Paris regnes som motehovedstadene i verden. Disse «fire store moteukene» er mest attraktive fordi de holder visningene til de aller største motehusene.

New York Fashion Week huser visningene til for eksempel Alexander Wang og Marc Jacobs. Moteuken i London er kjent for å ha noen av de mest kjente designerene, slik som Murberry og Vivienne Westwood, samt å ta for seg «up and coming» designere som Asish. Milano Fashion Week holder visningene til blant annet Dolce & Gabbana og Roberto Cavalli. Paris avslutter moteukene, og huser for eksempel Chanel og Balmain. Svenske Acne Studios har også valgt å holde visningen sin i denne europeiske motebyen nok en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvilken moteuke er det norske motefolket sin favoritt?

De franske designerne imponerer mest

Stylisten Storm Pedersen, skal på Mens Fashion Week i Paris i slutten av januar.

– Jeg skulle gjerne fått med meg de andre ukene også, men på grunn av mye jobb måtte det prioritering til, og da var det Paris som passet best.

Paris er en av Pedersen sine favorittbyer, i tillegg til at det ofte er de franske designerne som ofte havner på topplisten til stylisten.

– Spesielt gleder jeg meg til å se Givenchy, som er en absolutt favoritt.

Les også: Så mye $ bruker man under Paris Fashion Week

2-15 kopi
Foto: Janka Polliani. Storm Pedersen på moteuken i Paris i fjor høst.

 

Milano ute av dvalen

Jorun Aartun, journalist i DN og D2, samt forfatter av boken ”Avkledd – på innsiden av den norske motebransjen”, deltar på flere av de store moteukene hver sesong. Denne våren går turen til New York, Paris og Milano.

– Det er vanskelig å velge ut en soleklar favoritt blant «de fire store moteukene», fordi hvert arrangement har sin sjarm og særegne karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motejournalisten peker imidlertid ut Paris, som alltid er et høydepunkt.

– Denne sesongen er jeg veldig spent på hvordan Damna Gvasalia vil tolke motehuset Balenciaga!

De siste sesongene mener også Aartun at Milano har våknet opp fra ”dvalen”. Hun peker på at det er en ny generasjon designere som tar motehusene til nye høyder, med kvalitet og sylskarp skreddersøm.

– Jeg er for eksempel mektig imponert over hvordan Alessandro Michele har pustet liv i Gucci. Han har en mer poetisk og intellektuell tilnærming til faget enn sin forgjenger Frida Gianni. Det er også stas å følge halvt norske Peter Dundas som denne sesongen gjør sin andre visning for Roberto Cavalli!

Les også: Norske Peter Dundas første visning for Cavalli

Jorunaartun
Foto: privat. Jorun Aartun (t.h.) med Petra Middelthon på Peter Dundas sin første visning for Roberto Cavalli i Milano i fjor.

Unødvendig å dra på Fashion Week 

Margrethe Gilboe, stylist i Pudder, velger å ikke reise til noen av de store moteukene denne sesongen.

– Man ser jo alt sammen på internett, så det er jo ikke nødvendig å være tilstede på Fashion Week for å følge med på hva som beveger seg i moteverdenen. Men følelsen av byen og fashion-viben går man jo glipp av. Det er jo egentlig det morsomste – alt sirkuset rundt!

Selv om det kanskje ikke er nødvendig å delta på moteukene, skulle imidlertid Gilboe ønske hun var tilstede, spesielt i Paris og London.

– Paris er kanskje en favoritt, både fordi jeg personlig elsker byen og at det er ”finalen”. I London er det også veldig kult, fordi de satser på arenaer med nye talenter, så det kunne jeg absolutt også tenkt meg.

IMG_3373
Foto: Privat

 

Ingen glamorøse champagne lunsjer

Marianne Theodorsen, moteblogger og Head of Digital Media i Høyer, prioriterer Paris Fashion Week denne sesongen.

– Det er jobbrelatert ettersom mange av merkene jeg jobber med har sine visninger i Paris. Jeg ser alltid fram til å dra til Paris, det er så fantastisk vakkert der. Jeg blir alltid inspirert, selv om det er et stress uten like – glem det du trodde om drøye glamorøse champagne lunsjer, det er løgn!

Visningene er alltid høydepunktet under moteukene, men sirkuset rundt er nesten like gøy, mener motebloggeren.

– Jeg elsker å se på folk, og gleder meg til å se hva noen av favorittene mine velger å kle seg i. Det er et sirkus, men jeg ville ikke vært det foruten!

Theodorsen skulle også ønske hun kunne dratt på de tre ytterliggere store moteukene denne sesongene.

– Jeg elsker Milano, mye på grunn av maten, men også fordi det er en fantastisk by hvis man vet hvor man skal bevege seg. New York fordi det er pulserende og ofte har de beste lokalene for visningene. London fordi jeg elsker byen, pluss at det er hakket mindre stressende, og du vet aldri hva du får se!

image1
Foto: Privat/Styledevil. Marianne Theodorsen syklet fra visning til visning på moteuken i København i fjor høst.

London er stedet for innovasjon

Alexander Norheim, motefotograf og bloggeren bak «the sceptic»skal til Paris og forhåpentligvis London denne sesongen.

– Jeg foretrekker Paris! Det tror jeg ikke trenger forklaring. Kvaliteten, samt opplevelsen i Paris er ikke å sammenligne med de andre moteukene. Folkene kler seg bedre, og tar seg bedre tid – det er noe med den franske estetikken som fanger meg. Paris er rett og slett «the place to go»!

Selv om Paris kanskje er favoritten, tar gjerne streetstyle-fotografen turen til London også.

– Jeg vil veldig gjerne til London Fashion Week også, fordi det har blitt en så utrolig viktig by når det kommer til innovasjon. Moteuken i London har tatt igjen New York og Milano på mange områder, og flere designere har i den siste tiden valgt å ha visningene sine i London isteden.

Les også: Derfor flytter motehusene visningene sine

thesceptic
Foto: Privat. Alexander Norheim på Paris Fashion Week.

Ikke glem skandinavisk design

Celine Aagaard, grunnlegger av Envelope.no og tidligere redaktør for Stylemag, skal på alle ”de fire store” moteukene. Celine skal være i New York hele under hele moteuken, hvor hun skal rapportere hjem med hyppige oppdateringer på Envelope.

– I New York har jeg mange store visninger og tilgang til intervjuer backstage, samt flere prosjekter på gang.

Dermed reiser Aagaard til London for å få med seg Mulberry og Burberry sine visninger, og deretter videre til Milano.

– I fjor var det Alexander Wang i New York som var et høydepunktene, denne gangen ser jeg mest frem til å oppleve Proenza Schouler.

Men selv om de  «fire store moteukene” får mest oppmerksomhet mener Aagaard at det er viktig å ikke glemme skandinavisk design, og tar også turen til moteukene i både Stockholm og København.

– København er en av mine favorittbyer uavhengig om det er moteuke. Jeg er opptatt av Skandinavisk design og inspireres både av selve byen, moten og ikke minst danske kvinner og menn.

celine
Foto: Privat/Envelope.no

 

Les også: – Nå er mote den største kunstformen