Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Håper digital dugnad vil redde Oslo-butikken Prisløs

– Nå er det krise.

Nedstengningen i Oslo betyr tapte inntekter for lokale butikker. Stengte dører, restriksjoner på antall kunder og færre besøkende generelt er blant utfordringene som nærmest er blitt dagligdags for flere det siste året. Vintagebutikken Prisløs er en av mange butikker i krise akkurat nå.

Den nylig åpnede Oslo-butikken har måttet stenge dørene, men nå inviterer de til digital dugnad for å forsøke å redde butikken. Livestream-aksjonen Instagram er i samarbeid med det kreative kollektivet Lugaren. Også de har fått kjenne på begrensningene av de omfattende korona-restriksjonene.

– Det er siste mulighet. Det er det faktisk. Vi håper at folk føler litt på kroppen at de faktisk kan være med på å påvirke bybildet, ved å bevisst legge pengene hos bedrifter man setter pris på, sier Sophia Johansson fra Prisløs til Melk & Honning.

Prisløs-butikken har måttet stenge dørene, men prøver seg på digital dugnad.

Prisløs, som blant annet selger bruktklær, tekstiler og tilbyr panting av klær, startet som et gjenbrukskonsept i Trondheim i 2015. Etter bare to år hadde popup-butikkene deres blitt så populære at de kunne åpne egen butikk. I desember åpnet de dørene til butikken i Prinsens gate i Oslo.

– Vi har jo tatt en sjanse her. Men vi har drevet en bærekraftig modell i flere år, og ikke drevet uøkonomisk. Vi hadde spart opp en del fra Trondheim, men de pengene forsvinner fort når leien ikke settes ned.

– Vi får heller ikke noe støtte fra staten, rett og slett fordi vi har for lite utgifter til å få støtte. Modellen deres er jo laget for de store bedriftene. De små bedriftene faller mellom alle de mange kravene for å støtte.

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

Dugnadsaksjonen er nå en siste mulighet for å redde Prisløs. Allerede til våren har de masse planer, kan Johansson fortelle; ulike prosjekter, samarbeid og utvidelser. De skal fortsette å gjøre klesbransjen grønnere.

Dette magasinet med bare gjenbruksmote er et av Prisløs’ flere prosjekter. Foto:

– Vi har søkt om midler fra kommunen for å videreutvikle konseptet vårt om klesutleie og panting av klær. Oslo kommune ønsker jo mer grønn innovasjon i næringslivet, og det kan vi gi de.

Mens de venter på svar, står Prisløs i en kritisk posisjon. Håpet er at en reddende dugnad sikrer de en måneds husleie til.

– Vi må bare komme oss over kneika! Det blir så dumt om vi må legge ned nå – om du støtter er det ikke et synkende skip, det er en bedrift i full fart!

Samarbeidet mellom Lugaren og Prisløs ble til på ganske så organisk vis. Henning David Williams fra Lugaren kom innom butikken, og digget konseptet. Det var for bra til å forsvinne, mente han.

– Man må jo bli litt kreativ i slike krisesituasjoner da! Vi har valgt å gå ut å si at vi trenger hjelp, sier Johansson.

Og hjelp har de fått. Siden møtet med Williams, har ballen fortsatt å rulle, og flere har engasjert seg for å hjelpe. Både Myra, Jenny Skavlan og Karpe har donert klær, og plutselig satt de med en livestream med litt av hvert på programmet.

Jenny Skavlan er en av profilene som støtter Prisløs i en vanskelig tid. (Foto: Instagram @prislos)

– Vi ønsker å samarbeide med Prisløs fordi konseptet deres utstråler lokalmiljø, bærekraft og fellesskap, verdier vi deler med Prisløs. Da vi fikk nyheten om at gjenbruksbutikken hadde tapte inntekter på grunn av nedstigningen, fikk vi idéen om streamen, forteller Williams fra Lugaren.

Les også
Okkult utfordrer bransjen med rimelige briller laget av en YSL-designer

– Og herregud, det er så kult at folk har engasjert seg! At musikkhelter som Karpe donerer plagg gir oss en ekstra boost til å lage en herlig digital fest.

– Red Prisløs-streamen blir en hyggelig kveld hvor slow fashion, bærekraft, uavhengig musikk og lokalmiljø er i fokus, samtidig som Prisløs får sjansen til å holde hodet over vann gjennom nedstengningen, lover Williams.

Prisløs og Lugaren er klare for digital dugnad. (Foto: Prisløs)

Tross utfordrende tider er både Prisløs og Lugaren positive.

– Vi ønsker jo å se på denne perioden i et positivt lys. Vi har masse håp, vi har trua. Det er så mange som kommer innom som er engasjerte og positive og støttende, forteller Johansson.

Lugaren peker på fordelene ved å ha funnet ny samarbeidspartner.

– Vi ser på samarbeidet som hell i uhell. Kjipe omstendigheter har skapt et fruktbart samarbeid, for både Prisløs og Lugaren vil skape inkluderende og levende lokale møteplasser, sier Williams.

Redd Prisløs streames på Prisløs egen Instagram lørdag kl 19.

Les også: Nå åpner det norske motemerket egen restaurant

Siste saker

Mest lest nå
Les mer