Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Høstferie i Oslo
Foto: Fra stykket «Kunsten å falle» på Nationaltheatret

Dette skjer i Oslo i høstferien

Utstillinger, utendørskino, teater og mye mer.

Den internasjonale kaffedagen

Glad i kaffe? Den 1. oktober hvert år markeres Den internasjonale kaffedagen over hele verden. Og det er ikke til å komme unna at nordmenn er over gjennomsnittet glade i kaffe. På Stortorvet i Oslo holdes stort kaffemarked hvor store og små kaffebrennerier kommer med sine kaffebiler, kaffevogner og kaffeboder for å gi deg en kopp rykende sort brygg som varmer i den kjølige høstluften. I tillegg blir det NM i Slappa, hvor vinneren med lavest puls etter en kopp kaffe vinner kaffeforbruk for ett år. Mer info her.

Sitteaksjon for Y

I sommer kom beskjeden mange har gruet seg til å høre: Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo skal rives. Rivingen av bygget som er dekorert med verk av Picasso, skal starte allerede i oktober. Det har vekket sterke reaksjoner.

Gjennom oktober måned gjennomføres flere sitteaksjoner hvor folk oppfordres til å stille i stripete gensere som ville gjort Picasso stolt, og plakater med slagord og oppfordringer på. Aksjonen er et samarbeid mellom initiativstakere Kristin Notø og Maria Danielle Zachariassen fra Byantikvaren og Henie Onstad Kunstsenter og Støtteaksjonen for å bevare Y-blokka. Mer info her.

Høstferiestrikk

Rotet bort skjerfet ditt og fått vondt i halsen? Strikk deg et da vel! Strikkesalongen på Sentralen inviterer til Høstferiestrikk torsdag 3. oktober, så finn frem strikkepinnene, garnnøstene og ta turen. Her blir det en salig blanding av strikkeprosjekter, lave skuldre og salg av mat og drikke. Mer info her.

Disco på Kunstnernes Hus

Disco er Josefine Frida kjent fra Skam sin spillefilmdebut, hvor hun spiller 19 år gamle Mirjam. Hun er verdensmester i disco freestyle dans, stedatteren til den lokale pastoren i menigheten Friheten, og leder av frikirkens ungdomsgruppe- hvor hun er kirkens stolthet. Under VM kollapser hun på dansegulvet, og spørsmål begynner å boble opp i henne. Hjemme får hun beskjed om å tro bedre, og i søken etter svar trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. Nå kan du se filmen på Kunstneres hus lørdag 5. oktober og lørdag 12. oktober. Mer info her.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Beats & Brunch på Theatercaféen

Endelig er det spiselige musikkonseptet Beats & Brunch tilbake på ærverdige Theatercaféen. Oppskriften er som de selv sier alltid den samme; en god miks av deilige rytmer fra kjente DJs, byens beste Eggs Benedict, avokadotoast, søte fristelser og champagnecocktails.

Fire søndager i oktober kan du meske deg med digg mat og drikke mens beats strømmer ut av høytalerne. Søndag 6. oktober er det DJ René Reif som står for musikken for lugn søndagsstemning. Mer info her.

OsLove Film Festival: Norsk kortfilm

Se for deg kremen av det norske filmskapere har å by på i form av kortfilmer under åpen stjernehimmel i høstnatten med frisk fjordbris, varmende skinnfeller og høstmat, skjerf og votter til låns, stearinlys, båltønner og badstu. Nå har du faktisk muligheten til å oppleve akkurat dette under åpningen av OsLove Film Festival, torsdag 3. oktober på utendørsplassen på Salt. Mer info her.

Kunsten å falle på Nationaltheatret

«Tidligere var mor Store-Edie og datter Lille-Edie velkjente navn i amerikansk presse og sosietsliv. Store-Edie hadde middels suksess som sangerinne. Lille-Edie forsøkte seg som artist og modell, men var mest kjent som Jacqueline Kennedys eksentriske kusine. Nå er alt forsvunnet: storfamilien, formuen, blitzlysene og cocktailglassene. De har bare hverandre, 16 katter og en vaskebjørn igjen».

Husker du kultdokumentaren Greys Garden fra 1975 om lille-Edie og moren Store-Edie? Nå kan du se historien om to falmende stjerner på den amerikanske jetset-himmelen på Nationaltheatret. I rollene finner vi Liv Bernhoft Osa og Kari Simonsen. Mer info her.

Torsdagsforedrag: Gilbert & George

I forbindelse med utstillingen Gilbert & George The Great Exhibition, inviterer Astrup Fearnley torsdag 3. oktober til foredrag i regi av Johanna Zwaig. Her vil hun se på den britiske kunstnerduoens prosjekt som levende skulpturer i lys av en rekke ulike performancepraksiser, og sett i en kunsthistorisk kontekst. Gilbert & George har i 50 år jobbet med å bryte ned skillet mellom liv og kunst, og ble først kjent som syngende skulpturer. Her tar de for seg temaer som politikk, religion, seksualitet og skjønnhet. Mer info her.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Joker på 70 mm

Er det én ting som bør være obligatorisk i høstmørket, må det være å gjemme seg inne i en mørk kinosal på Cinemateket med popcorn i fanget og en av kinohøstens mest etterlengtede filmer, nemlig Joker, på lerretet. Mange savner Heath Ledger i rollen som superskurken, og Joaquin Phoenix har dermed store fotspor å fylle. Noe han mest sannsynlig fikser fint. Mer info her.

Alt det vi eier på Munchmuseet

Skal man først flytte og si farvel, må man gjøre det med et smell. I den aller siste utstillingen før Munchmuseet flytter fra sin ikoniske bygning på Tøyen, får man oppleve det de selv kaller «et enestående stykke kunsthistorie som strekker seg over nærmere 100 år». Her vil du få se kjente og ukjente perler satt sammen i en rik utstilling, som i tillegg gir et sjeldent innblikk i arbeidet som foregår bak kulissene. Siste sjanse for å se mange av Edvard Munchs hovedverk, som både Skrik, Madonna, Stjernenatt og Kyss, i kjente og kjære omgivelser. Mer info her.

Dappers flyttesalg

Dapper på Grünerløkka har lenge vært forbundet med herreklær- og stæsj, snurrebarter og sykler. Den tid er imidlertid forbi. Nå flytter butikken som kjent et lite kvartal unna, og i den forbindelse inviterer de til stort flyttesalg hele høstferieuken. Her kan man gjøre noen gode scoop. Mer info her.

Les også: Månedens lesning: September

Siste saker

Mest lest nå
Les mer