Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Dette leser mote-Norge i påsken
Foto via Vanessa Rudjord

Dette leser mote-Norge i påsken

Fra krim til selvhjelpsbøker.

Påsken er som julaften for alle bokormer der ute. Og selv om det ikke blir noe lesing i solveggen på hytta eller feriehuset i år, er påskeferien likevel selve høytiden for å krype opp i sofaen med en god bok. Så finn frem påskemarsipan, Solo og Kvikk lunsj og la sidene føre deg bort til en annen tid eller et annet sted.

Melk & Honning spurte mote-Norge om favorittbøkene deres og hva som står øverst på leselista i år.

Kine B. Hartz, sjefredaktør i Costume

– Jeg tror ikke jeg klarer å velge en bok, så jeg trekker frem de beste bøkene jeg har lest i det siste. Fleishman is in Trouble av Taffy Brodesser-Akner, The Odd Woman and the City av Vivian Gornick og Vi er fem av Matias Faldbakken.

– Jeg er på utkikk etter en ny bok, og trenger tips selv. Men jeg har Unfinished business, notes of a chronic re-reader av Vivian Gornick liggende som jeg gleder meg til. Jeg begynte på Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård, og den er så bra skrevet, men det ble for mørkt og angstfylt akkurat nå.

– Skal jeg anbefale to bøker man burde lese i disse koronatider, som garantert vil løfte humøret ditt, må det bli Less av Andrew Sean Greer og Calypso av David Sedaris. De er begge litterære humorperler. Med boken Less ble Greer den første til å vinne den prestisjetunge Pulitzer-prisen i kategorien fiction med en humoristisk roman. Avisen The New York Times kalte den et komisk mesterstykke – og du skjønner hvorfor når du leser den og ler høyt på annenhver side.

Kine B. Hartz i Costume
Kine B. Hartz.

Kristine Froseth, modell og skuespiller

– Litt klisjé, men jeg har lest Alkymisten av Paulo Coelho tre ganger nå. Denne boken gir meg hele tiden nye perspektiver på livet og har hjulpet meg gjennom tøffe tider.

Les også
Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

– Jeg fullførte nettopp Talking to Strangers av Malcolm Gladwell og er en stor fan av han, så denne påsken skal jeg bare fortsette å lese mer av hans bøker. Outliers er neste bok ut.

Kristine Froseth. Foto fra Instagram via @kristine_froseth

Malin Nesvoll, YouTuber og influencer

– Jeg har mange favoritter, men er veldig glad i alle bøkene til den danske forfatteren Helle Helle. Rødby-Puttgarten er en av favorittene fra hennes forfatterskap. I likhet med de andre bøkene hennes er den nedpå, skildrer det hverdagslige, er kortfattet og med ujålete språk, men sier SÅ mye likevel. Mye man kan kjenne seg hjemme i. Menneskelig, sårt og fint på samme tid.

– I påsken gleder jeg meg til å lese Marie Aubert sin Voksne Mennesker.

Malin Nesvoll. Foto fra Instagram via @malin.nesvoll

Anders Kemp, sjef i D2

– Det mest slitte smusscoveret i bokhyllen er blått og lefsete, Jon Michelet og Dag Solstads VM i fotball 1986. Mamma kjøpte den på Mammut-salg fordi det var bilde av helten min Diego Maradona på coveret. Essayene – og stavemåten til de meksikanske by-navnene – var kompliserte for en 9-10-åring, men jeg plukket den opp noen år senere, og hele den bokserien må ha vekket en interesse for fortellende journalistikk. I hvert fall for Dag Solstad.

– Èn favorittbok er så umulig oppgave. Men en roman som både gjorde vondt i magen å lese, som også er ekstremt elegant og morsom, er Ellevte roman bok atten. Da jeg sveipet over samlingen i sted, er min første tanke: jeg er et ekstremt billig offer for PR-avdelingene til norske forlag. Norskandelen er flaut høy, bortsett fra diverse klassikere jeg leste på studier i Litteraturvitenskap, musikkbiografier og enkelte oppheng, for eksempel i Michel Houllebecq, som ejg tror at jeg har lest det meste av.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Litt samme utvikling er det med interessen for Rachel Kusk nå. Hun er en så presis portrettør av tiden vi lever i. Elsket trilogien hennes, og er i påsken i gang med en eldre roman i norsk oversettelse, Bradshaw-variasjonene. Jeg er blitt en simultanleser med åra – og nærmer meg også slutten på Jens M. Johanssons Lavterskeltilbud (som jeg håper på å fullføre innen Påskeaften). Den er et veldig gjenkjennelig portrett av en middelklassemann på 40 pluss innenfor Ring2, som utforsker arbeiderklassen i et nytt bokprosjekt – og som skriver litt frilans for D2.

– Årets lesning står Torgrim Eggen for. Axel – mursteinen om forfatteren og Norges første hipster – må bli tv-serie. Hvis det finnes budsjetter for å reise til Hydra, Sahara, California, India etc. Stompa møter Wes Anderson.

Anders Kemp
Anders Kemp. Foto: Nils Vik

Vanessa Rudjord, blogger, podcaster og forfatter

– Min favorittbok er The Sun Also Rises av Ernest Hemingway. Boka tar deg med til 20-tallets kaféliv i Paris og søvnløse festnetter i Pampelona, sjalusi og tragedie, hele veien drevet av den fineste kjærlighetshistorien jeg noensinne har lest.

– I påsken håper jeg å få tid til å lese den kritikerroste Forventing av Anna Hope, som handler om vennskap, feminisme og knuste ambisjoner.

Vanessa Rudjord. Foto fra Instagram via @vanessarudjord

Katrine Kvalsund, partner i This Is

– Jeg har alltid elsket å lese. Spesielt i feriene sluker jeg bøker! Stort sett så er krim favoritten, men forrige sommer leste jeg boken En liste for livet av Lori Nelson Spielman som var utrolig fin. Jeg gråt meg nesten gjennom hele boka. Så om du er på jakt etter noe litt lettlest i påskesola, så vil jeg absolutt anbefale denne. Varm og fin!

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Selv blir det nok krim på meg. Den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen kom med ny bok i fjor høst, Offer 2117. Denne er den åttende i rekken av en serie som handler om Avdeling Q. Serien er faktisk Danmarks mest solgte krimserie. Så om du ikke har lest den enda, så anbefales den også på det sterkeste. Jeg gleder meg i hvert fall maks!

Katrine Kvalsund.

Thomas Qvale, fotograf

– For tiden er det Gruffalo som er mest populær, så den blir nok en favoritt gjennom påsken.

Thomas Qvale. Foto fra Instagram via @thomasqvale

Les også: Redaksjonen tipser: Filmer å se i påsken

Siste saker

Mest lest nå
Les mer