Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Dette kan du forvente fra Stockholm Fashion Week

Er det i det hele tatt noe igjen på programmet?

En ny sesong betyr en ny runde med fashion weeks. Etter København og Oslo står nå söta bror Stockholm for tur. Svenskene har en tre dager lang moteuke, hvor startskuddet går tirsdag. Men med et stadig magrere program er det langt mellom høydepunktene.

Her er noe av det du kan forvente fra den svenske moteuken – og noen vi savner;

Fraværet til Dagmar, Rodebjer, Whyred og Totême

Da Melk & Honning oppsummerte forrige sesongs svenske moteuke sammen med Costumes Sonia Uppal, ble visningene til Dagmar, Rodebjer og Whyred trukket frem som de beste. Nå, kun et halvt år etter, er ingen av dem på programmet. Elin Klings fantastisk Totême er heller ikke å finne. Disse fire har lenge vært blant moteukens stoltheter, men det ser ut til at de har større internasjonale ambisjoner, hvor den svenske moteuken kanskje er mer en begrensing enn en mulighet. Hvor, når eller om «de fire store» skal vise neste gang er uvisst, men i mellomtiden er det nok flere som stiller seg spørsmålet om dette er enda et tegn på at man burde kutte de separate moteukene i Skandinavia og heller sikte på én felles.

Fra Totemes visning i januar.

Swedish Fashion Talent

Swedish Fashion Talent flagger heldigvis et håp for fremtiden til den svenske moteuken. SWT er et uavhengig prosjekt som drives av The Swedish Fashion Council for å støtte og fremme etableringen av nye motemerker og designere. Hvert år velger en jury et bestemt antall designere som får muligheten til å vise frem sitt konsept og visjon under en samlevisning på Stockholm Fashion Week. Målet er å gi eksponering og å støtte utvidelse til markedet. SWT kan sies å være det svenske svaret på Bik Bok Runway Award, bortsett fra at disse designerne ikke konkurrerer mot hverandre, men heller viser sammen.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Denne sesongen viser følgende designere: Andeliusgribbe, Holpp, Rave Review og Rebecca Björnsdotter.

Stand, ATP Atelier og Filippa K

Heldigvis er det fortsatt et knippe mer etablerte og velrenommerte talenter igjen på programmet. Som det kanskje best kjente av de tre er Filippa K. Merkets kjennetegn er minimalistiske plagg av høy kvalitet, og er det også noe av det mer kommersielle den svenske moteuken har å by på (spesielt nå etter at resten av de store kommersielle merkene har forlatt programmet). Tilbehørsmerket ATP Atelier skal også ha en presentasjon i deres egen flagship store. Sist, men ikke minst er visningen som kanskje aller flest gleder seg til, nemlig Stand som altså avslutter moteuken. Merket ble grunnlagt av Nellie Kamras i 2014 med en idé om å møte etterspørsel etter skinnplagg til en tilgjengelig pris. Siden da har merket utvidet til å levere sesongbaserte samlinger hovedsakelig i skinn, men også pels, ull, kasjmir og fuskepels. Stand er forøvrig ett av de få etablerte merkene i Skandinavia som fortsatt bruker pels, og trosser med det trenden om å droppe det omstridte materialet.

Backstage på visningen til Stand i januar via Stockholm Fashion Week.

Åpningsbilde: Backstage på Stylein via ELLE.se

Siste saker

Mest lest nå
Les mer