Dette kan du forvente fra Oslo Runway

Suksessoppskrifter, comeback og nykommere.

Det er igjen klart for en ny utgave av det norske svaret på fashion week når Oslo Runway braker løs denne uka. Etter tre år står den norske moteuka nå for første gang på egne ben som eget selskap med Active Brands, Norwegian Fashion Hub og Varner på eiersiden i tillegg til gründerne bak. Men det murres fortsatt om behovet for en egen norsk moteuke og ikke minst muligheten for en felles skandinavisk med København som vokser seg stadig sterkere og Stockholm som virker å igjen trekke det korteste strået. Oslo Runway-programmet ble sluppet tidligere i år med både nykommere og gjengangere både on og off schedule, men vi savnet designere som Admir Batlak og Tom Wood.

Selv om man riktignok kan diskutere hvorvidt pengepremien burde høynes (det bør den) er Bik Bok Runway Award utvilsomt et springbrett for up and coming designere. Prisen, som er et samarbeid med Oslo Runway og Bik Bok, skal nettopp løfte frem og anerkjenne unge designtalenter. Sist stakk Michael Olestad av med seieren og åpnet med det ballet under vårens Oslo Runway med det mange mener var en av moteukas sterkeste visninger på Kunstnernes Hus. Denne gangen er blant annet HAiKw/, Bror August og Søster Studio blant finalistene. De viser sine kolleksjoner torsdag. Samme dag kåres vinneren av pengepremien på 100.000 kroner øremerket produksjon av ny kolleksjon eller bestilling av varer til salg, full visning under neste sesongs Oslo Runway samt mentor fra Bik Bok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun vant den første utgaven av Bik Bok Runway Award, og åpnet med det Oslo Runway sesongen etter. Etter å ha vist tre ganger ble hun borte fra Oslo Runway-programmet. Nå er Anne Karine Thorbjørnsen tilbake på programmet til tross for at vi i D2-intervjuet fra 2017 kunne lese at hun «hadde gitt opp å vise i Oslo». Vi møtte designeren i studioet hennes tidligere i år – les hele intervjuet med henne her.

Fra Michael Olestads visning tidligere i vår.

Fast innslag på Oslo Runway-programmet er byTiMo, men denne gangen er Theatercafeens hvite duker og sølvkanner – frokosten som var utgangspunktet for MinMote-leder Elise Alexandra Gulbrandsens mye omtalte kommentar «Ikke brød, men sirkus» om gratis reklame og halvspiste makroner – byttet ut til fordel for Oslo Ladegård. Forvent det det norske motemerket med gründer og designer Tine Mollatt i spissen kan aller best, nemlig romantiske, flagrende blomsterkjoler presentert av og på it-jenter både på catwalken og blant gjestene – en suksessoppskrift som har sikret byTiMo innpass hos både luksusnettbutikken Net-a-porter og Barneys i New York, navn som Kate Middleton og Mette-Marit på kundelista og features i Vogue – for å nevne noe. Mollatt landet dessuten en plass på vår årlige liste over Mote-Norges mektigste tidligere i vår.

Sesongens off schedule-program er omfattende. Blant de aller mest interessante er Oslo-baserte Kit Wan som viser sin SS19-kolleksjon i sesong som en herrekolleksjon som også kan brukes av kvinner inspirert av retro manga, high-tech og sci-fi samt dialogen mellom Hong Kong og Skandinavia. Kolleksjonen har referanser til blant annet drakter og uniformer fra japansk Mecha-manga og den høydigitale utviklingen i både Asia og Vesten. Til kolleksjonen hører et eget manga-univers med karakterer som etter alt å dømme skal følge de fremtidige kolleksjonene.

Også Bror August viser off schedule lørdag, og avslutter med det sesongens Oslo Runway-program med sin visning i Torshovparken. Han er også blant finalistene i Bik Bok Runway Award og viser sin kollekjon sammen med resten av finalistene torsdag. Bror har gjort seg bemerket siden han lanserte sin første kolleksjon «Film Orange» i 2015. Han hadde sin første motevisning under New York Fashion Week i 2016, og har deltatt på utstillinger på blant annet Stedjik Museum i Amsterdam og Moderna Museet i Stockholm.

Etter en vellykket omprofilering er FWSS fortsatt høyst aktuelle. Nå også med egen butikk i Prinsens gate. I 2016 forlot ekteparet Nina Granerød og Frode Grønvold Fall Winter Spring Summer etter et delt partnerskap med Blender Group i rollen som kreative og daglige ledere. Merket fikk et designkollektiv, fortsatt i partnerskap med Blender, men med nye designere. Under Oslo Runway-visningen både i fjor høst og i vår stod Oslo-jenta igjen i fokus. «Hun er litt mer feminin, kanskje litt mer praktisk, men hun er mer edgy og kan mikse forskjellig stiler i én. Vi fant ut at det er det FWSS alltid har vært, så vi skal rendyrke henne enda mer», fortalte designer Cathrine Børter til Melk & Honning da vi møtte henne i studioet i fjor høst. FWSS viser på Oslo Runways hovedarena på Bankplassen 4.

Michael Olestad følger opp fra forrige sesongs Oslo Runway, men denne gang med visning på egne ben. Han åpnet den norske moteuka i vår etter å ha stukket av med seieren under Bik Bok Runway Award i fjor høst.

Hovedbilde: FWSS via Indigital Images