Dette kan du forvente av årets Oscar-utdeling

Den røde løperen, nominasjonene og – mangfoldet?

Natt til mandag norsk tid går årets Oscar-utdeling av stabelen på Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills. Det er for mange selve høydepunktet i den såkalte award season.

Men hva kan du forvente av årets Oscar-utdeling?

Les også: Se rød løper-antrekkene fra Grammy Awards

Hæ? Ingen vert?

Oscar-utdelingen denne gangen vil være uten vert. Da Kevin Hart, etter å ha blitt konfrontert med en rekke homofobiske Twitter-meldinger han skal ha postet tidligere, trakk seg valgte arrangørene å ikke erstatte han.

Det er imidlertid ikke første gangen det har skjedd.

Fra Oscar-utdelingen 1989.

Oscar-utdelingen var nemlig uten vert både i 1968, 1972 og sist i 1989. Uten at det var en spesielt stor suksess. Det skriver Vogue.

Blant årets utdelere er navn som Jennifer Lopez, Awkwafina, Amandla Stenberg, Emilia Clarke, Jason Momoa og Constance Wu – en bukett ment for å appellere til et bredere og yngre publikum, skriver motemagasinet.

Den røde løperen

Neida, fjorårets «blackout» der den røde løperen gikk i sort som en støtte til #metoo-kampanjen og #timesup-initiativet er langt fra glemt.

Den representerte et sårt tiltrengt paradigmeskifte, og forandret mest sannsynlig rød løper-journalistikken for alltid.

Men det ene utelukker ikke nødvendigvis det andre. Vi er fortsatt opptatt av hva og hvem kjendisene har på seg på den røde løperen.

Oscar-utdelingen er intet unntak, snarere tvert imot – det er en av de årets kanskje aller største festkvelder for motebransjen.

Vi er våkne så du slipper. Se rød løper-antrekkene hos Melk & Honning mandag morgen.

Beste film

Den kanskje gjeveste prisen av dem alle er Beste film.

I år er de nominerte Black Panther, A Star Is BornBlacKkKlansmanBohemian RhapsodyThe FavouriteGreen BookRomaA Star Is Born og Vice. Sistnevnte er også nominert i kategorier som Beste originalmanus og Beste kostymedesign, mens Lady Gaga fra A Star Is Born er nominert til Beste kvinnelige skuespiller. Det samme er også Yalitza Aparicio i Roma og Olivia Colman i The Favourite.

Lady Gaga og Bradley Cooper i «A Star is Born»

Favoritten til å vinne Beste film er nok mest sannsynlig Roma, skutt og regissert av Alfonso Cuarón som allerede har hentet hjem Beste regissør under Golden Globes, BAFTAs og Critics’ Choice så langt i år. Samtidig er konkurransen knalltøff, og det sitter mest sannsynlig ganske langt inne å skulle gi en Oscar-statuett til en Netflix-film – den første til å være nominert i kategorien noensinne.

Det nye Oscar

Det er ingen hemmelighet at arrangørene lenge har forsøkt å oppdatere prisutdelingen som sliter med sviktende seertall og dalende interesse.

Det speiles blant annet i de tidligere nevnte utdelerne som i år skal appellere til en bredere og yngre publikum. Tanken var vel mest sannsynlig den samme ved å utnevnte Kevin Hart til vert. Den bare slo så fryktelig feil.

Oscar-utdelingen, som i år går inn i sitt 91. år, har flere ganger tidligere fått kritikk for mangelen på mangfold når det kommer til både kjønn og etnisitet i nominasjonene.

Det tok de for alvor tak i fjor da blant andre Rachel Morrison ble den første kvinnelige regissøren som var nominert i kategorien Beste foto og den andre mørkhudete kvinnen nominert for Beste oversatte manus. James Ivory ble med sine 89 år den eldste nominerte noensinne i kategorien Beste tilrettelagte manus for filmen Call Me By Your Name. For samme film ble Timothee Chalamet den yngste nominerte til Beste mannlige skuespiller på over 80 år mens Christopher Plummer ble den eldste skuespilleren til å bli nominert for Beste mannlig birolle noen gang. 

«Black Panther» er blant de nominerte til Beste film.

Mangfoldet i nominasjonene fortsetter også i år med blant annet tidligere nevnte Roma som er nominert til Årets film. Ikke bare er den den første Netflix-filmen til å bli nominert i denne kategorien noensinne, men vinner den er den den første fremmedspråklige filmen til å hente hjem Oscar-statuetten for Beste film. Også Spike Lees BlacKkKlansman nominert i samme kategori og superheltfilmen Black Panther bidrar til at hashtaggen #Oscarssowhite forhåpentligvis er historie.

Les også: Fem storfilmer vi gleder oss til