Foto: Instagram/ @willpalor / privat

Dette er matprofilenes favorittoppskrifter akkurat nå

Trenger du inspirasjon på matfronten?

Mange er tilbake fra sommerferie – noe som gjerne også betyr flere hjemmelagde måltider. Men kanskje du mangler litt inspirasjon på matfronten? Fortvil ikke. Vi har spurt et knippe matinfluencere hva som er deres favorittoppskrifter om dagen.

Bla nedover for mange digge oppskrifter du kan teste ut nå.

William Palor

William Palor deler oppskrifter på Instagram og TikTok – hvor han for øyeblikket har 140,4 tusen følgere. Her deler han tre av sine favorittoppskrifter med oss:

Oppskrifter: Dette er matprofilenes favorittoppskrifter akkurat nå
William Palor. Foto: Instagram/ @willpalor

Sinigang

– En av mine favorittretter må være den filippinske suppen Sinigang. Den består av en spesiell frukt som heter tamarind. I suppen kan man fint velge det proteinet man foretrekker, ettersom det finnes flere variasjoner. Man kan blant annet velge biff, fisk og vegetar, men svin er det som er mest populært.

– Denne retten minner meg om barndommen. Mamma pleide å lage det ofte og et hack hun lærte meg er at når alt bortsett fra suppen er igjen, så kan du fortsatt spise det med kun suppe og ris. Det var vanlig å gjøre i Filippinene for å mette hver enkelt og ikke sløse mat på grunn av fattigdom, forteller Palor.

Dette trenger du:

650 g kjøtt (svin/biff/laks/scampi)

Bunt med asiatisk spinat (kang kung)

Bunt med sitaw (asiatiske lange grønne bønner)

3-6 gabi/taro (den er hvit og ligner en potet, finnes i asiatiske butikker) 

8-10 okra (asiatisk butikk)

1-2 white radish (asiatisk butikk)

1-2 grønn chilli lang (sjekk i asiatiske butikker)

2 tomater

4 hvitløksfedd (valgfritt)

1 hel løk

2 ss fiskesaus (smak til)

1 kjøttbuljong (svin helst)

1 pose Mama Sita Sinigang (asiatisk butikk)

Slik gjør du:

Start med å skjære opp grønnsakene dine som du foretrekker og deretter kjøttet ditt i kuber. Vask risen og spar på risvannet. Finn frem en stor kjele, ha oppi litt olje og varm opp på middels høy varme. Deretter skal du brune kjøttet i noen få minutter. Sett kjøttet til side og ha oppi løk, hvitløk og tomater. La dette frese litt før du deretter legger tilbake kjøttet.

Hell oppi risvann, kjøttbuljong, salt og fiskesaus. Sett på lokk og la det koke i noen minutter. Fjern eventuelt skum hvis du vil ha en klar suppe. 

Videre skal du ha oppi grønnsakene. Jeg anbefaler å koke taro/potetene og den hvite reddiken (istapp) først slik at de rekker å bli myke før du tilsetter resten av grønnsakene.

Til slutt skal du helle oppi kryddermiksen.

Nudler

– En annen rett jeg elsker å lage er Instant Ramen som man kjøper i butikk. Dette passer fint for meg som er student. Enten kan jeg lage den enkel eller så kan jeg «spice» opp nudlene med flere elementer. Da pleier jeg å legge til en biff, grønnsaker, kokt egg, sopp, riskaker og dumplings, sier Palor.

– Noe som er svært populært om dagen er å gjøre om kryddermiksen man får i pakken. Man kan blant annet blande ut krydderet med melk,fløte eller kremost og ost for å gjøre den mer kremete.

Dette trenger du:

Samyang noodles (ramen-nudler)

1 biff

1 egg

150 g riskaker

1 dl matfløte eller 2 ss kremost

25 g ost

1 bok choy (asiatisk kål)

Enoki mushroom (valgfritt)

1 pakke roasted seaweed (sjøgress)

Slik gjør du:

Start med å salte biffen din godt på begge sider. Varm opp en panne på høy varme med olje. Når det ryker kan du legge oppi biffen. Grunnen til at det skal være så varmt er fordi vi skal danne en skorpe på biffen for å få mer smak. Stek den 2 minutter på hver side. Er biffen tynn må du se an slik at den ikke blir overstekt. Skru ned til middels lav varme og base på med smør, hvitløk og timian. Sett biffen til side og la den hvile mens du koker opp vann i en kjele. Kok egget ditt i seks minutter og avkjøl egget i et isbad etter koking. Her kan du også koke opp grønnsakene dine for å spare tid.

I samme kjele koker du opp nudlene og riskakene. Spar på litt nuddelvann før du heller nudlene og riskakene over i stekepannen du stekte biffen i. Tilsett matfløten, osten og litt av nuddelvannet. Du skal sikte på en kremet konsistens. Ha deretter oppi kryddermiksen fra nuddelpakken, rør om i et par minutter og server.

Oppskrifter: Dette er matprofilenes favorittoppskrifter akkurat nå
Nudler. Foto: Privat

Burrito

– Min tredje favorittrett er en sikkelig god og fyldig burrito. Jeg elsker tacofredag, men den her er en tacofredag med ekstra kjærlighet i. I denne California-burritoen er kjøttet marinert i forveien, og i tillegg er pico de gallo, guacamole og fries laget fra bunn.

Dette trenger du til marinaden:

– 600-1000 g flankestek

1 ss med olje

1 ss paprikapulver

Salt og pepper

1 ss hvitløkspulver

1 ss chillipowder

1/2 ss spisskummen

Hvitløk og persille (egentlig koriander)

Saften av 1 appelsin og lime

Dette trenger du til Pico de gallo:

2 tomater

1/2 løk

1 håndfull persille (koriander)

1 lime

Salt

Dette trenger du til guacamole:

1-2 avokadoer

5 finhakket hvitløksfedd

1 håndfull persille (egentlig koriander)

1 lime

Salt

Dette trenger du til fries:

1 hel bakepotet

Slik gjør du:

Start med å marinere biffen, helst en dag før. Kutt opp en bakepotet i strimler og sett det i et isbad i 30 minutter. Deretter tørker du de helt tørre før du friterer dem på middels høy varme i en liten kjele. Du kan fritere potetene to ganger hvis du vil gjøre dem ekstra crispy. Dryss over salt rett etter at de er stekt.

Stek biffen på høy varme i tre minutter på hver side eller til ønsket resultat. Sett biffen til side og la den hvile mens du gjør klar resten. Finhakk tomater, løk, jalapeño og persille. Bland dette sammen og skvis en halv lime og dryss over med salt.

Kutt opp avokado, finhakk hvitløk og persille (koriander). Bland dette sammen med lime og smak til med salt. Til slutt er det bare å bygge opp din burrito. Jeg har oppi guacamole, biff, Pico de gallo, fries, rømme og ost.

Helene Ragnhild Andresen

Helene Ragnhild Andresen deler oppskrifter med sine 52,7 tusen Instagram-følgere og har skrevet boken Du er magisk – skap indre glød og mer energi med mat, mindset og manifestering. Her er hennes favorittoppskrifter:

Oppskrifter: Dette er matprofilenes favorittoppskrifter akkurat nå
Helene Ragnhild Andresen. Foto: Privat

Thaisalat med peanøttdressing og nudler

– Denne salaten er magisk god, og favoritten til samboeren. Den er så frisk, crunchy og fresh.

Dette trenger du til 2 porsjoner:

1/2 pakke (50 gram) Vermicelli glassnudler eller tilsvarende mengde risnudler

En håndfull spinat og en håndfull rødkål (eller to håndfuller ferdig snittet kålmiks)

1 gulrot (lag som nudler eller del i tynne staver)

En liten håndfull spirer, gjerne bønnespirer

2 store spiseskjeer peanøttsaus

Koriander som topping

10 hakkede peanøtter som topping

Slik gjør du:

Strimle alle grønnsakene, bland sammen med spirer og sett til side. Lag dressing og ha den klar. Kok nudler som anvist på pakken og hell av vannet skikkelig. Rør så dressingen rett inn i nudlene når de er varme (viktig så de ikke klumper seg), bruk kniv og gaffel til å skjære dem opp og hell de over resten av grønnsakene. Rør godt, igjen helst når nudlene enda er varme, det synes jeg gjør det lettere å blande.

Topp med koriander og hakkede peanøtter, nyt!

PS: Denne er knallgod med scampi stekt og rørt inn.

Oppskrifter: Dette er matprofilenes favorittoppskrifter akkurat nå
Thaisalat med peanøttdressing og nudler. Foto: Privat

Frisk og grønn smoothie

– Denne lager jeg når jeg vil ha en skikkelig fresh smoothie med masse grønt. Perfekt for å fylle på godsaker for immunforsvaret før høsten kommer.

Dette trenger du:

En stor håndfull spinat

2 dl eplejuice

En bit på ca 2-3 cm med fersk ingefær

En hel skrelt sitron

To håndfuller frossen mango

4 isbiter

En håndfull hvite bønner fra boks eller 2 ss hampfrø for protein

Slik gjør du:

Kjør i blenderen og nyt denne friske herligheten!

Oppskrifter: Dette er matprofilenes favorittoppskrifter akkurat nå
Grønn smoothie. Foto: Privat

Maria Thompson Clausen

Maria Thompson Clausen er kostholdsveileder og deler oppskrifter med sine 77,8 tusen Instagram-følgere. Her er hennes favorittoppskrifter:

Maria Thompson Clausen. Foto: Privat

Crispy lompetaco

– Dette er en favoritt fordi det er en blanding av krønsj og mye smak. I tillegg tar det relativt kort tid å lage, og du kan fylle opp med hva du vil av tilbehør.

Dette trenger du:

8 lomper

400g kylling (eller annen proteinkilde)

3-4ss kyllingkrydder (eller annet krydder)

Olje til steking

Revet ost

Guacamole

Fetaost

Salsasaus

Slik gjør du:

Kutt opp kylling i små biter før du blander sammen med krydder. Press kyllingbiter på en lompe før du steker den siden med kylling på medium varme i en stekepanne. Snu når kyllingen er gjennomstekt og stek videre i ett til to minutter på den andre siden sammen med revet ost. Server med guacamole, fetaost og salsasaus.

Crispy lompetaco. Foto: Privat

Kremet grønnsakspasta

– Jeg er en sucker for pasta! Og denne sausen gjør at du får en skikkelig kremet pasta hvor det også gjør det mulig å snike inn en god dose grønnsaker.

Dette trenger du til sausen:

5 plommetomater

2 paprika

3 gulrøtter

1 gul løk

2-3 dl matfløte (evt. kokosmelk)

2 fedd hvitløk

1-2 ss olje

Dette trenger du til resten:

2 bokser hvite bønner

150-200 g fullkornspasta

Noen never spinat

2 cm revet ingefær

1 fedd hvitløk

1/2 ts chiliflak

Slik gjør du:

Kutt opp tomater, paprika, løk og gulrøtter. Pensle med olje og stek i ovnen på 220 grader i en ildfast form eller bruk aluminiumsfolie. Stek til grønnsakene er møre og du kan dra av skinner på tomatene og paprikaen.

Skyll bønner fri for lake og stek sammen med ingefær, chili og hvitløk i en stekepanne. Kok opp pasta. Ta ut grønnsakene, riv av skinnet på tomatene og paprikaen og ha de i en blender. Tilsett fløte og hvitløk og kjør til en glatt saus.

Bland alt sammen, rør inn spinat og gjerne litt revet ost.

Kremet grønnsakspasta. Foto: Privat

Quick fix-kanelboller

– Jeg er ikke bare en sucker for pasta, men boller er noe av det beste jeg vet om. Spesielt kanelboller. Disse tar kun ca. 30 min å lage, så en perfekt quick fix hvis du craver kanelboller, men ikke ønsker å vente på at deigen skal heve eller eltes.

Dette trenger du til ca. 15 stk:

4,5 dl naturell yoghurt (eller vanilje)

450 g siktet eller sammalt hvetemel

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

2 ss sukker (eller sukrin)

1 ts kardemomme

Egg til pensling

Dette trenger du til fyllet:

Smør

Kanel

Sukker

Dette trenger du til glasuren:

1 pakke kremost

2 ss melis

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Bland alle ingrediensene i en bolle. Deigen skal være noe klissete, men bruk gjerne litt mer mel hvis den blir for klissete og umulig å kjevle.

Kjevle deigen til et rektangel og smør på fyllet. Rull deigen og del opp i like store emner. Pensle med egg (kan sløyfes) og stek i ovnen i ca. 20 minutter eller til du får en gyllenbrun farge.

Bland sammen en boks kremost og melis og smør over bollene når de er avkjølt.

Quick fix-kanelboller. Foto: Privat

Les også: Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking

Siste saker

Mest lest nå
Les mer