Hva med å teste ut disse oppskriftene i sommer?
Sommer betyr gjerne mer fritid – enten du har ferie eller ei. I tillegg til å ligge på stranda, lese bok og henge med venner, hva med å også bruke litt av dagen på å teste ut noen digge oppskrifter på kjøkkenet?
Vi har spurt et knippe matinfluencere hva som er deres favorittoppskrifter i sommer.
Tiril Refsum
Tiril Refsum står bak den plantebaserte kafékjeden Oslo Raw, som hun startet i 2016. Hun har også skrevet de to kokebøkene Rågodt og Kakeboka.

Her er hennes beste sommeroppskrifter:
Matcha-iskrem på pinne
– Ispinnene er en rask løsning for alle som vil ha grønn fast food som er full av næring. Den pulveriserte grønne teen er blandet med grønne bananer, som er fulle av resistent stivelse og har en spesielt gunstig effekt på kroppen. Disse metter godt, gir stabil energi og smaker fantastisk, sier Refsum til Melk & Honning.

Dette trenger du:
4 fryste grønne (eller modne) bananer i biter
2 dl kokoskrem eller kokosyoghurt
1-2 ts matchapulver
2 ss lønnesirup, agave eller honning
Slik gjør du:
Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en jevn og kremet konsistens. Er røren for tykk, kan du enten kjøre den litt lenger, eller spe med mandel- eller kokosmelk. Deretter heller du røren i iskremformer, og setter dem i fryseren i en times tid.
Når ispinnene er frosne kan du dyppe de i smeltet mørk sjokolade eller smeltet hvit sjokolade blandet med matchapulver. Eller så kan du lage din egen sjokoladesaus med disse ingrediensene:
2 dl kakaosmør
5 ss kakaopulver
3 ss lønnesirup
1⁄4 ts salt
1⁄2 ts vaniljepulver
– Har du ikke tålmodighet til å vente, smaker matcha-iskremen også godt før den fryses til ispinner. Hell blandingen i en bolle, dryss over kakaonibs og nyt!
Sommerkake med mango og pasjonsfrukt
– Denne kaken oser av sol og sødme med en fyldig mangokrem og syrlig pasjonsfrukt. Mango er en av verdens mest spiste frukter og en super frukt til rå kaker, siden den er naturlig søt og gir en kremet konsistens. I det fyldige gule fruktkjøttet er det også masse betakaroten og C-vitamin, sier Tiril Refsum.
– Jeg liker tanken på at sommeren smyger seg inn med litt brunfarge hele året. Betakaroten bidrar nemlig til å øke dannelsen av fargepigmenter i huden. Et kakestykke om dagen gir både glød til huden og nytelse. Denne kaken er også fin å ta med i selskap, for den glir ned hos de fleste, også barn!

Dette trenger du til kakebunnen:
2 dl havregryn
2 dl mandler
15 myke dadler
1⁄2 ts salt
Valgfritt: litt tørket mango, grovhakket
Dette trenger du til mangokremen:
4 dl tint eller frisk mango
2 pasjonsfrukt
3 dl bløtlagte cashewnøtter
2 dl smeltet kokosolje
2-3 ss agave eller honning
1⁄2 ts vaniljepulver
1⁄2 ts malt gurkemeie
1⁄3 ts salt
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene til bunnen i en foodprosessor, og kjør til en fast deig. Dekk en kakeform på rundt 20 cm med bakepapir, og klem ut deigen i formen. Ha alle ingrediensene til mangokremen i en blender, og kjør til en jevn og smidig krem. Fordel kremen over bunnen, og sett kaken i fryseren til den har stivnet.
Kaken blir nøttefri hvis du bytter ut mandlene i bunnen med 2 dl kokosmasse, og cashewnøttene i fyllet med 3 dl kokoskrem.
Frappuccino

Dette trenger du:
2 dl mandel- eller rismelk
10 isbiter av mandelmelk
1 dl sterk kaffe eller espresso
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en blender, og kjør til en jevn og fyldig shake.
Tips: Frys gjerne espresso i terninger, for da blir frappuccinoen ekstra luftig. Den kan gjerne serveres med krem, sjokoladesaus og sugerør.
Alternativ: Tilsett dadler, agavesirup eller ønsket søtningsmidler, så blir drikken søtere.
Hvis du vil du gjøre shaken enda rikere, kan du tilsette MCT-olje, kakao og/eller andre adaptogene urter, røtter og planter.
Fudge brownie
– Denne rike og fyldige sjokoladekaken er basert på verdens lekreste superfood som både fremmer lykkefølelse og sunnhet. Kaken metter, gir masser av energi og passer like godt til frokost som til dessert, sier Refsum.

Dette trenger du til kakebunnen:
3 dl finmalte mandler
5 ss kakaopulver
4 ss peanøttsmør
1 ss kokosolje
3 ss smeltet kokossmør
1-2 ss honning
5-10 saftige dadler
1/2 ts salt
Dette trenger du til sjokolademoussen:
4 dl kokoskrem
4 ss smeltet kokossmør
1 ss honning
5 myke dadler eller 3 ss kokossukker
1 dl mandelsmør
5 ss kakaopulver (eller mer)
1 ts vaniljepulver
1/2 ts salt
Slik gjør du:
Ha alt det tørre i en foodprosessor og tilsett resten av ingrediensene til kakebunnen litt og litt. Kjør til du har en saftig, men fast deig. Dekk en kakeform med bakepapir og klem ut deigen. Ha alle ingrediensene til kremen i foodprosessoren og kjør til en jevn og smidig krem. Fordel kremen over bunnen, og sett i kjøleskapet eller fryseren.
Sultne Gutter
Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen, bedre kjent som Sultne Gutter, deler masse digge oppskrifter på Instagram og står bak kokeboken På deling.

Her er deres beste sommeroppskrifter:
Pastasalat med asparges og erter
Til to personer.
– En frisk og mettende salat du kan slenge sammen hjemme og ta med deg på stranda, i parken eller egentlig hvor som helst, sier Sultne Gutter til Melk & Honning.

Dette trenger du:
200 g casarecce (eller annen kort pasta)
En bunt grønne asparges
2 dl frosne erter (opptint)
3 ss finhakka dill
3 ss finhakka gressløk
1 ts dijonsennep
Saft og finrevet skall fra en halv sitron
0,5 dl nøytral olje
En håndfull finrevet parmesan
125 g bacon (kan droppes)
Salt
Pepper
Slik gjør du:
Kutt av den nederste centimeteren på aspargesen. Skrell stilken og kutt aspargesen i passende biter. Kok bitene i salta vann i 2 minutter og skyll dem i kaldt vann. Del baconet i strimler og steik det sprøtt. Ta vare på fettet. Bland sammen sennep, sitronsaft, olje og parmesan i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Kok pastaen i usalta vann. Når den er al dente, heller du av kokevannet og skyller pastaen i kaldt vann i noen sekunder. Hell pastaen over i bollen med parmesanvinaigretten. Rør til pastaen har smeltet mye av parmesanen.
Rør inn asparges, erter, urter, bacon og baconfett. Smak til med salt, pepper og finrevet sitronskall. Topp med mer parmesan.
Grillet sommerkål med hvitløkshollandaise
Til fire personer.
– Sommerkål er noe av det beste vi veit å grille om sommeren. Sammen med en syrlig og feit hollandaise blir den nesten et måltid i seg selv.

Dette trenger du:
1 sommerkål/nykål
1 hel hvitløk
2 eggeplommer
200 g meierismør, i terninger
Saft fra en sitron
Salt
Nøytral olje til grilling/steiking
Slik gjør du:
Kutt av toppen på hvitløken. Dryss over olje og pakk hvitløken inn i aluminiumsfolie. Bak hvitløken i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter. La hvitløken kjøle seg ned litt før du presser ut og moser innmaten. Bland hvitløksmassen sammen med eggeplommer og en skvis sitronsaft i en glass- eller metallbolle. Sett bollen over kokende vannbad. Pass på at bollen ikke berører vannet.
Rør til blandinga begynner å tykne skikkelig. Tilsett smør, et par terninger av gangen, mens du rører jevnt og trutt. Når alt smøret er tilsatt og smeltet inn, fjerner du bollen fra varmen. Smak til med salt og sitronsaft.
Del sommerkålen i fire båter ved å kutte gjennom stilken. Smør grillen eller panna med olje. Grill båtene på høy varme i 4-5 minutter på begge kuttsidene. Legg båtene på et fat, og hell over godt med hollandaise.
Spis. Gjerne med grilla brød og fisk til.
Burrata og appelsin
Til to personer.
– En enkel og syrlig rett som funker både som dessert og snack. Appelsinene kan byttes ut eller blandes med grapefrukt.

Dette trenger du:
1 burrata
3 appelsiner (gjerne røde)
1 ss honning
Gjøkesyre (kan droppes)
Slik gjør du:
Skjær av skallet og det hvite belegget på appelsinene. Skjær ut båter. Press ut safta fra det som er igjen av appelsinene i en bolle. Visp sammen med honning. Fordel appelsinbåter og burrata på fat.
Spre appelsinsafta over og topp med gjøkesyre.
Hanne-Lene Dahlgren
Hanne-Lene Dahlgren har siden 2019 jobbet med å spre entusiasme rundt vegetarmat. Både gjennom Instagram-kontoen @hannelenesvegetar, nettsiden Vegetarentusiast.no og kokebøkene En skikkelig god kokebok og En skikkelig god kokebok 2 – som begge består av en rekke kjøttfrie oppskrifter.

Her er Hanne-Lenes beste sommeroppskrifter:
Portobellotaco

Dette trenger du:
4 portobellosopp
12 små tacolefser
1/4 rødkål strimlet
Frisk koriander
Dette trenger du til marinaden:
2 ss soyasaus
2 ss olivenolje
1 ss lønnesirup/honning
½ ts chilikrydder
1/2 ts spisskumin
1/2 ts røkt paprikakrydder
1/4-1/2 lime
Dette trenger du til syltet rødløk:
2 rødløk i tynne halvsirkler
0,5 dl 7 % klar eddik (eventuelt eplesidereddik)
1 dl sukker
1,5 dl vann
Dette trenger du til limedressing (stavmikses):
150 g crème fraîche (gjerne en plantebasert variant, men husk ekstra syre da de ofte er søtere)
1 lime (saften)
4–5 skiver syltet jalapeño
2 never frisk koriander
½ ts salt
Eventuelt: 1 avokado eller en håndfull spinat
Slik gjør du:
Start med syltet rødløk om du ikke allerede har det i kjøleskapet. Varm eddik, sukker og vann til sukkeret er løst opp, og skjær rødløken i tynne skiver. Vend sammen og la stå kjølig frem til bruk, i minst én time. Da holder det en ukes tid i en tett beholder med lokk.
Sett grillen på medium høy temperatur, rundt 225 grader (du kan selvfølgelig bruke en grillpanne eller vanlig stekepanne også). Så lager du marinaden til soppen og har den i en beholder. Del deretter portobellosoppen i skiver på en drøy centimeter og la de ligge i marinaden mens du gjør klart resten. Stavmiks limedressingen og sett til side. Kutt så rødkål i strimler.
Stek soppen på grillen i ca. 2 minutter på hver side, til de har fått fine grillstriper. Varm gjerne tacolefsene i 30 sekunder på hver side også. Server portobellotacoene med limedressing, rødkål, syltet rødløk og frisk koriander.
Bao buns

Dette trenger du:
8 bao buns (det finnes frosne fra Hatting hos de fleste store kjeder, men kan også kjøpes i asiatiske butikker. Vær så god Hatting, ikke sponset)
400 g fersk shiitakesopp uten stilk (kan bruke portobellosopp i stedet, men beregn da én sopp per porsjon)
Stekeolje
Dette trenger du til glaze:
2 ss lønnesirup
2 ss riseddik
1 dl tamari eller soyasaus (bruker du vanlig soyasaus bør du ta litt mindre, for eksempel 0.8 dl. Den er nemlig saltere enn tamari)
2 ts sesamolje (toasted sesame oil)
2 ts sriracha eller en annen hot sauce
Dette trenger du av grønnsaker (mine forslag, velg gjerne noe annet):
2 medium store gulrøtter i staver (om du har tid må du gjerne sylte disse i 0.5 dl vann, 0.5 dl riseddik, 1 ss sukker og 1/2 ts salt. Rør sammen til sukkeret er oppløst og la stå minst 30 min. Eller bruk de rå)
1 neve finsnittet rødkål
4 reddiker i tynne skiver
2 vårløk, finhakket
Eventuelt: en grønn eller rød chili om du er av den sorten
Dette trenger du til servering:
Hoisinsaus
Ristede sesamfrø
1 neve hakkede peanøtter
Frisk koriander
Slik gjør du:
Varm godt med stekeolje i en panne og stek soppen i skiver til den er fin og gylden. Det tar ca. 6 minutter. Så blander du sammen ingrediensene til glazen i en skål og sett det til side.
Kutt så alle ingredienser og sett bao bunsene til damping. Avhengig av merke tar dette 5-10 minutter. Jeg anbefaler å legge en stekepapirbit under bunsene så de ikke setter seg fast i risten din. Hvis du ikke har en damprist kan du bruke et dørslag i en høy kjele hvor du får på et lokk og hvor det er plass til vann under risten. Eller mikro, se på pakken.
Når soppen er fin og gyllen har du over all glazen og lar det steke sammen på medium høy varme i et par minutter til den har kokt godt inn. Rør ofte.
Så er det bare å montere: Jeg anbefaler et lag hoisinsaus i bunnen og deretter grønnsaker og sopp i den rekkefølgen du selv ønsker. Topp med peanøtter, sesamfrø og vårløk og gjerne mer hoisinsaus.
Les også: Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking