Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

2017 var det store året for utskiftning av sjefredaktører: Her er oversikten

Åtte av verdens viktigste motemagasiner byttet ut sjefen sjøl i fjor.

Gjennom de to siste årene har vi sett flere utskiftninger i lederstillinger i motebransjen. Mange ledende motehus har fått nye designere inn på tronstolen, men det er ikke bare der vi har sett store endringer. Også når det kommer til motemagasinene har fjoråret vært fullt av avskjeder og velkomster når det gjelder sjefsstolen.

Fra Vanity Fair og Vogue, til Elle og Cosmopolitan – over hele beitet har folk blitt skiftet ut. I en stadig tøffere bransje, der det trykte magasinet står for fall, er det nødvendig med ekstremt progressive tenkere på toppnivå.

En fellesnevner for en rekke av dem er at de har tviholdt på posisjonen i en årrekke. Hos Vanity Fair og britiske Vogue takket henholdsvis Graydon Carter og Alexandra Shulman for seg etter hele 25 år som sjefredaktører for de legendariske publikasjonene. Hos amerikanske Elle gikk Robbie Myers av etter 17 år, mens Cindi Leive gikk av etter 16 år hos amerikanske Glamour. Franca Sozzani hadde på sin side sjefredaktørstillingen for italienske Vogue i hele 28 år, frem til sin død i desember 2016.

Her er en oversikt over alle som sluttet og startet i stillingene som sjefredaktør for verdens største motemagasiner i 2017: 

Vanity Fair

Ut: Graydon Carter – Inn: Radhika Jones

I september skrev Melk & Honning at Graydon Carter ønsket å gå av som sjefredaktør for det amerikanske magasinet. Han hadde da holdt posisjonen i hele 25 år. I løpet av sin tid hos Vanity Fair har han fått en sterk og respektert stemme, og blitt en viktig del av Manhattans maktelite. Han eier også to av New Yorks mest eksklusive restauranter – The Waverly Inn og Monkey Bar – der nærmest 100 prosent av gjestene er rike og berømte. Carter har helt siden 80-tallet, men selvsagt spesielt de siste årene, vært en høylytt motstander av Donal Trump.

To måneder etter nyheten slapp ble det kjent at Radhika Jones ville overta posisjonen. Hun har tidligere hatt en høytstående redaktørstillinger hos Time Magazine og The Paris Review, i tillegg til å lede den anerkjente litteraturavdelingen til The New York Times. Hennes første nummer som sjefredaktør er januar 2018-nummeret som nå er ute, med Marvel-universet som hovedfokus.

Britiske Vogue

Ut: Alexandra Schulman – Inn: Edward Enninful

Tidlig i 2017 slapp nyheten om at Alexandra Schulman ville gi seg som sjefredaktør for britiske Vogue, etter 25 år. Da hun først fikk jobben i 1992 skrev den britiske pressen at hun ikke var velkledd nok til å ha en slik rolle. Hennes forgjenger, Liz Tilberis, var viden kjent for sine Chanel-drakter, men Schulman hadde en mer nedtonet stil. Det ble også stilt spørsmålstegn ved hennes manglende moteerfaring, siden hun gikk fra mannebladet GQ til Vogue. Stemmene stilnet ettersom Schulman overbeviste i rollen, og Millenniumsutgaven fra desember ’99 ble magasinets mest populære noensinne, med over 240 000 solgte eksemplarer.

Les også
Derfor er Prada og Miu Miu overalt i den nye Elvis-blockbusteren

I april ble det kjent at Edward Enninful ville ta over rollen hennes. Han er både den første svarte og den første mannen til å lede britiske Vogue, gjennom deres 100 år lange historie. Enninful fikk en fot innenfor hos i-D Magazine i tenårene og ble etter en kort stund moteredaktør. De siste årene har han bidratt både hos amerikanske og italienske Vogue, og  jobbet som moteredaktør for W Magazine. I fjor mottok Enninful den høytstående OBE, Order of the British Empire, for sin innsats for å skape en mer mangfoldig motebransje.

Teen Vogue

Ut: Amy Astley – Inn: Elaine Welteroth (Som á januar 2018 har sagt opp)

Amy Astley gikk formelt av som sjefsredaktør for tenåringsvarianten av Vogue allerede i mai 2016. Men i stedet for å ansette en ny person til å overta hennes rolle tok et team bestående av Marie Suter, Phillip Picardi og Elaine Welteroth over oppgavene hun tidligere hadde hatt. Astley satt med stillingen i hele 13 år, da hun bestemte seg for å hoppe over i stillingen som sjefredaktør for interiør- og arkitekturmagasinet «Architectural digest». I løpet av sine siste år som redaktør for Teen Vogue ble det flere ganger spekulert i om magasinet ville kuttes ut av eieren Condé Nast, i sammenheng med synkende salgstall.

I tiden etter teamet på tre tok over, skjedde det store endringer innad i magasinet – med et klart større fokus på politikk, unge menneskers psyke, og klart større mangfold hva gjelder rase og seksualitet. Blant annet ble de en viktig kilde til informasjon for unge mennesker i forbindelse med valget av Trump som president i November 2016. I april i fjor slapp nyheten om at Elaine Welteroth offisielt tok over som sjefredaktør. 

Men, for kort tid siden ble det også kjent at hun har valgt å forlate Tean Vogue, til fordel for en karriere som skuespiller og tv-personlighet. Det er foreløpig ikke kjent hvem som vil ta over hennes stilling.

Glamour US

Ut: Cindi Leive – Inn: Samantha Barry

I september avslørte sjefredaktør for Glamour, Cindi Leive, at hun ville gi seg i magasinbransjen, i et intervju med The New York Times. Da hadde hun vært ledende hos mote- og livsstilsmagasinet i 16 år. Hun fortalte også at hun ikke sier opp for å påta seg en liknende rolle hos en annen publikasjon, men heller for å ta tid til seg selv og sette pris på livet. I løpet av hennes tid som sjefredaktør for Glamour har hun bidratt sterkt til at redaksjonens fokus i større og større grad har ligget på nett; sammen har de klart å oppnå 11 millioner unike besøkende på nettsiden hver måned og 15 millioner følgere på deres ulike plattformer på sosiale medier.

Leive uttalte at hun ville holde posisjonen frem til en etterfølger var blitt valgt. Like etter nyttår slapp nyheten om at Samantha Barry ville tre inn i rollen. Hun har tidligere jobbet som administrerende direktør for sosiale og nye medier hos CNN. Hun er Glamour sin åttende redaktør gjennom tidene, og er den aller første som leder magasinet med bakgrunn utelukkende fra TV og digitale medier.

Les også
5 kjappe motenyheter: Har du gått glipp av dette?

Elle US

Ut: Robbie Myers – Inn: Nina Garcia

Etter hele 17 år som sjefredaktør for amerikanske Elle takket Robbie Myers for seg i september i fjor. Årsaken bak oppsigelsen var at hun ønsket å tilbringe mer tid med barna sine. Under Myers lederskap var Elle den eneste kommersielle konkurrenten til amerikanske Vogue, mye på grunn av strålende journalistikk og nyskapende motefotografi, skrev The Cut da nyheten slapp. Myers har nå gått inn i en rolle som konsulent for magasiner og merker som ønsker tips og råd for å møte mote- og magasinbransjens fremtidige utfordringer.

Etterfølgeren, Nina Garcia, er for mange mest kjent fra tv-serien «Project Runway», der hun var dommer i konkurransen blant de up-and-coming designerne. Hun har tidligere sittet med det kreative ansvaret for det konkurrerende magasinet Marie Claire. David Carey, som er presidenten for Hearst som eier Elle, forteller til Business of Fashion at mye av grunnen til at Garcia ble valgt er nettopp hennes kjendisstatus, med blant annet en følgerskare på Instagram på 4,5 millioner.

Elle UK

Ut: Lorraine Candy – Inn: Anne Marie Curtis

I november i 2016 slapp nyheten om at Lorraine Candy ønsket å si fra seg rollen som sjefredaktør for britiske Elle, etter 12 år. Før den tid var hun redaktør for den britiske versjonen av Cosmopolitan. Årsaken til at Candy sa fra seg stillingen var at hun hadde blitt headhuntet til The Sunday Times, for å lede deres ukentlige stilbilag i rollen som «Luxury Content Editor».  I sin tid hos Elle bidro hun sterkt til å øke deres tilstedeværelse på nett, de har redesignet formatet tre ganger, og vunnet en rekke priser.

Seks måneder senere ble det endelig klart hvem som ville ta over etter Candy. Den utvalgte ble Anne-Marie Curtis, som etter å ha jobbet 12 år som moteredaktør for magasinet fikk muligheten til å ta steget opp. Hun startet sin karriere som moteredaktør og grunnlegger av magasinet Wallpaper*, der hun ble frem til hun sa ja til en posisjon hos Elle. Lederen for Hearst-gruppen i UK, Jacqui Cave, uttalte at det var en lang rekke ekstremt kompatible kandidater, men at Curtis var eksepsjonell.

Vogue Italia

Ut: Franca Sozzani – Inn: Emmanuele Farneti

Franca Sozzani slår alle de ovenstående sjefredaktørene i fartstid, med sine 28 år hos italienske Vogue. Hun hadde lederstillingen helt fram til 22. desember 2016, da hun som 66-åring døde av kreft. Sozzani er kjent for sine stadige kontroversielle valg, både hva gjelder tematikk og fremstilling av det hele. Blant hennes mest kjente og mye omtalte kontroverser var numrene av magasinet der hun dedikerte lange moteserier til fokus på plastisk kirurgi, partnervold, oljesøl og ikke minst, «The black issue» fra 2008, der alle modellene var svarte. Hennes sønn Francesco Carrozini lagde en dokumentar om sin mor, «Franca: Chaos and Creation», som hadde premiere i forkant av hennes død.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

En måned etter hennes død ble det annonsert at Emanuele Farneti vil ta over sjefsstolen hos magasinet. Han har bakgrunn både som advokat og fra TV-bransjen, og har ledet magasinet Flair og vært redaktør for italienske GQ. Til forskjell fra Sozzani, som var en vandrende merkevare i seg selv og en av moteverdenens mest innflytelsesrike, er Farneti – ifølge et intervju med The New York Times – langt mer lowkey av natur.

Vogue Arabia

Ut: Saudi Princess Deena Aljuhani Abdulaziz – Inn: Manuel Arnaut

Den arabiske versjonen av Vogue forholder seg til Saudi Arabia, Bahrain, Qatar, Oman, Dubai, Jordan og Libanon. Den aller første utgaven kom i mars 2017, med prinsesse Deena Aljuhani av Saudi Arabia som sjefredaktør. Hun er ekstremt opptatt av mote og eier den luksuriøse klesbutikken DNA i Saudi Arabias hovedstad Riyadh, der du bare får lov til å handle dersom du får en personlig invitasjon av prinsessen. Ifølge kilder var det en konflikt mellom henne og utgiveren som gjorde at hun ble sagt opp etter den første utgaven.

Hennes etterfølger er Manuel Arnaut, som har erfaring fra Vogue Portugal og GQ Portugal, i tillegg til bidrag i ulike versjoner av Vogue. Før han påtok seg stillingen hos Vogue Arabia var han sjefredaktør for den arabiske versjonen av Architectual Digest. Hans første utgave var juliutgaven i 2017, som hadde Halima Aden på forsiden.

Bonus: Recens Paper

Ut: Elise By Olsen – Inn: Foreløpig ingen etterfølger

Gjennom fire år har den nå 17 år gamle norske jenta Elise By Olsen, ledet magasinet som fokuserer på den grenseløse, utforskende ungdommen og deres verdensbilde anno i dag, med føttene godt plantet i internett.

I oktober i fjor slapp nyheten om at hun ville gi seg som sjefredaktør for magasinet. Begrunnelsen var at hun om kort tid fyller 18 år, og dermed ikke lenger står like sterkt på innsiden av ungdomskulturen hun og alle de unge bidragsyterne forteller om i magasinet. Det siste nummeret, den syvende i rekken, utkom samme måned og fokuserer på resirkulering, i form av gjenbruk, tilbakeblikk og referanser til fortiden, for å gjøre det til noe som er meningsfullt i dag. Det innebærer også et kretsløp, der By Olsen nå gir seg ettersom ungdomsprosjektet hennes er over, mens en ny person får starte sitt.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som skal ta over Recens – eller om det blir noen i det hele tatt.

Bilder via: Scoopempire.com, Kristinejakobsen.no, Vanityfair.com, NYtimes.com, Saintheron.com, Chartwellspeakers.com, Adweek.com, Huffingtonpost.com, Businessoffashion.com, Salutemagazine.com, Newyorkpost.com, Wardrobeoxygen.com, Pressgazette.com, Elleuk.com, Arabianbusiness.com.

Les også: Ledende motemagasimagasin skryter av norsk skjønnhet

Siste saker

Mest lest nå
Les mer