Tenk deg om to ganger før du går ut med søpla.
Det er ingen tvil om at koronapandemien endret folks shoppingvaner over hele verden. Mange har for eksempel måttet stramme inn shoppingbudsjettet. En ting som ikke ser ut til å ha blitt negativt påvirket det siste året, er derimot folks ønske om designerkjøp.
Det har kanskje aldri passet dårligere å unne seg den Chanel Boy-veska eller Bottega Veneta Cassette bag som har toppet ønskelisten lenge – men enn så lenge kan faktisk papirposene som følger med designerkjøp duge.
I alle fall for noen. Refinery29 omtaler fenomenet som «the fashion packaging market». De viser til at flere profiler som har benyttet sjansen til å selge sine designerkjøp for å tjene litt ekstra under pandemien, også har solgt innpakning, poser og esker.

Avslag på designerkjøp
Refinery og Money, en britisk kredittmegler, peker også på hvordan videresalg av innpakning og poser fra designerkjøp faktisk er investeringer. Teknisk sett, gir det deg avslag på prisen du ga for det opprinnelige produktet.
Bokser fra klokkemerker som Rolex og Tag Heuer selges videre for en snittpris på 126 pund, altså like under 1500 kroner. Skoesker fra eksklusive merker, som Louis Vuitton, Gucci eller Chanel, kan tydeligvis selges videre for rundt 800-900 kroner.
Du kan til og med få solgt parfymeflaskene dine når du har brukt opp parfymen!
Når sant skal sies er dette neppe en helt ny trend, da vi også her i Norge har sett mang en Louis Vuitton-eske eller Chanel-pose til salgs på Finn.no eller Tise i flere år. Det kan likevel virke som om vi er hakket snillere på prisene her til lands. Mange av posene og eskene fra Louis Vuitton som er til salgs på Finn.no ligger i gaten 100 til 300 kroner.
Tilbehør som gir et inntrykk
Hvorfor er vi interesserte i å kjøpe designer-«søppel»? Refinery peker på hvordan en pose i hånden eller en eske i bakgrunnen av Instagram-bildet ditt, automatisk gir inntrykk av at du faktisk handler hos de eksklusive husene. Dette omtaler de som «social media window dressing».
I tillegg er det naturlig nok en billigere måte å oppnå noe fra et designermerke. Et annet poeng er at dette «tilbehøret» kan fungere som introduksjon til fremtidige designerkjøp.

Trond Blindheim, tidligere rektor og sosiolog ved Høyskolen Kristiania, har tidligere kategorisert trenden som noe som kompenserer for sosial usikkerhet.
Til NRK uttalte han at dette viser seg både i form av status hos ungdommer i en alder hvor de er usikre, men også at den eksklusive innpakningen rett og slett er et triks for å dempe usikkerheten rundt å ha gjennomført et så dyrt kjøp.
En bonus som legitimerer – og som nå altså kan gi deg cashback.