Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Rolf Ekroth x Fortum Bio2X har laget en bærekraftig kolleksjon
Alle bilder: Rolf Ekroth x Fortum Bio2X

Designer Rolf Ekroth står bak verdens første kleskolleksjon laget av landbruksavfall

– Jeg pleide å skylde på fast fashion, sier Rolf Ekroth til Melk & Honning.

Motebransjen er kommet et godt stykke på vei når det gjelder bærekraft og fremtidens mote, og stadig utvikles det mer miljøvennlige materialer.

Under den digitale utgaven av herremotemessen Pitti Uomo i Milano mandag, ble verdens første kleskolleksjon av landbruksavfall vist.

Kolleksjonen er designet av den prisvinnende finsk-svenske designeren Rolf Ekroth. Den er inspirert av 80-tallets skrekkfilmer samt finsk kultur og tradisjoner.

Tekstilene som brukes i kolleksjonen er utviklet av det europeiske energiselskapet Fortum Bio2X, og er laget av halmstrå som er avfall fra landbruket som ellers ville gått til spille. Fiberen er laget ved å bruke fraksjoneringsteknologien utviklet av det finske bioraffineringsselskapet Chempolis, som skal gjøre at stoffet føles like mykt som bomull.

Rolf Ekroth x Fortum Bio2X har laget en bærekraftig kolleksjon

Ekroth mener Bio2X-tekstilene er «et fantastisk materiale».

Han sier til Melk & Honning at han er stolt over å være den første designerne i verden til å bruke tekstilene i en egen kolleksjon.

– Materialene føles akkurat som skikkelig dyr jersey-strikk, noe man ville funnet i et plagg fra eksempelvis Rick Owens.

I 2019 vant han Epson Award i Oslo, sammen med Michael Olestad.

Ifølge Ekroth er det ikke noen særlig stor forskjell på å designe med materialer fra landbruk, enn mer tradisjonelle stoffer. Men han innrømmer at å bruke Bio2X i kolleksjonen var «litt skummelt».

Rolf Ekroth
Rolf Ekroth. Foto: Sofia Okkonen

– Jeg visste hvor dyrt materialet var og hvor mange år det hadde tatt å lage det første prøve-droppet. Så å klippe i klærne var skummelt.

– Men vi lagde mange prototyper, og sørget for at plaggene fungerte bra før vi ga klarsignal til fabrikken.

I fjor var en av kolleksjonene til Ekroth laget av 70 prosent resirkulerte materialer. I år er FW21-kolleksjonen laget med 80-85 prosent resirkulert materiale eller restestoff.

– Jeg pleide å skylde på fast fashion, men med all den ledige tiden til å reflektere det siste året, bestemte jeg meg for å ta fullt ansvar for mine egne handlinger også. Selv om merket mitt er ganske lite fremdeles.

Du gjetter aldri hva denne kolleksjonen er laget av

Erfaringen hans fra tekstilmesser som Première Vision, er at moteindustrien er i ferd med å bli slik «den burde være».

– For tre år siden fantes det noen miljøvennlige materialer, men de var ikke så spesielle og prisene var to-tre ganger så høye. I dag er det helt annerledes, så jeg er veldig optimistisk når det gjelder fremtiden, selv om bransjen fortsatt har et stykke igjen.

Rolf Ekroth x Fortum Bio2X har laget en bærekraftig kolleksjon

Les også: – Norsk mote har mistet seg selv

Siste saker

Mest lest nå
Les mer