– Jeg pleide å skylde på fast fashion, sier Rolf Ekroth til Melk & Honning.
Motebransjen er kommet et godt stykke på vei når det gjelder bærekraft og fremtidens mote, og stadig utvikles det mer miljøvennlige materialer.
Under den digitale utgaven av herremotemessen Pitti Uomo i Milano mandag, ble verdens første kleskolleksjon av landbruksavfall vist.
Kolleksjonen er designet av den prisvinnende finsk-svenske designeren Rolf Ekroth. Den er inspirert av 80-tallets skrekkfilmer samt finsk kultur og tradisjoner.
Tekstilene som brukes i kolleksjonen er utviklet av det europeiske energiselskapet Fortum Bio2X, og er laget av halmstrå som er avfall fra landbruket som ellers ville gått til spille. Fiberen er laget ved å bruke fraksjoneringsteknologien utviklet av det finske bioraffineringsselskapet Chempolis, som skal gjøre at stoffet føles like mykt som bomull.

Ekroth mener Bio2X-tekstilene er «et fantastisk materiale».
Han sier til Melk & Honning at han er stolt over å være den første designerne i verden til å bruke tekstilene i en egen kolleksjon.
– Materialene føles akkurat som skikkelig dyr jersey-strikk, noe man ville funnet i et plagg fra eksempelvis Rick Owens.
I 2019 vant han Epson Award i Oslo, sammen med Michael Olestad.
Ifølge Ekroth er det ikke noen særlig stor forskjell på å designe med materialer fra landbruk, enn mer tradisjonelle stoffer. Men han innrømmer at å bruke Bio2X i kolleksjonen var «litt skummelt».

– Jeg visste hvor dyrt materialet var og hvor mange år det hadde tatt å lage det første prøve-droppet. Så å klippe i klærne var skummelt.
– Men vi lagde mange prototyper, og sørget for at plaggene fungerte bra før vi ga klarsignal til fabrikken.
I fjor var en av kolleksjonene til Ekroth laget av 70 prosent resirkulerte materialer. I år er FW21-kolleksjonen laget med 80-85 prosent resirkulert materiale eller restestoff.
– Jeg pleide å skylde på fast fashion, men med all den ledige tiden til å reflektere det siste året, bestemte jeg meg for å ta fullt ansvar for mine egne handlinger også. Selv om merket mitt er ganske lite fremdeles.

Erfaringen hans fra tekstilmesser som Première Vision, er at moteindustrien er i ferd med å bli slik «den burde være».
– For tre år siden fantes det noen miljøvennlige materialer, men de var ikke så spesielle og prisene var to-tre ganger så høye. I dag er det helt annerledes, så jeg er veldig optimistisk når det gjelder fremtiden, selv om bransjen fortsatt har et stykke igjen.

Les også: – Norsk mote har mistet seg selv