Emanuel Ungaro er død, 86 år gammel. Foto: via Vogue

Foto: via Vogue

Designer Emanuel Ungaro er død

Kjent som en av de siste store couturiers.

Den italienske designeren Emanuel Mattéotti Ungaro er død, 86 år gammel. Anerkjent som en av de siste store innen haute couture, var Ungaro en del av en liten gruppe designere trent opp i couture på 1960-tallet, skriver Vogue.

Balenciaga

Ungaro starter sin karriere innen couture under den legendariske Cristòbal Balenciaga som 22-åring, og gikk senere videre til å startet sitt eget motehus. Han vil bli husket på lik linje med andre designlegender slik som Yves Saint Laurent og Paco Rabanne – alle tilhørende en generasjon som stod for det beste innen fransk haute couture.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den italienskefødte designeren flyttet til Paris i 1955, og ble ifølge motebransjeinnsidere oppdaget som et talent bare 12 måneder etter sin ankomst til motehovedstaden. Han ble hos motehuset Balenciaga til 1961 hvor han etter hvert ble forfremmet til sjefsassistent.

I 1965 åpnet han motehuset Enanuel Ungaro på den historiske adressen Avenue Montaigne i Paris. Der satte han sitt særpreg på kunstformen ved å ikke bare kopiere det han så rundt seg. Men skaffet seg et navn ved å tilpasse couture til samtiden. Særlig vil han bli husket for sine fargerike minikjoler, kontrastfylte print og korte boots på 60-tallet. Motemagasinet WWD gav han kallenavnet new cat for couture.

Foto: via Vogue

Kjente klienter

Selv om han bygde mye av sin karriere på å være en av Balenciaga sine siste protegér, satt han ikke fast i gamle mønster. Han tilpasset seg den flyktige moteverden i stedet for å motsette seg forandringer. Og i 1967 utvidet han repertoaret med reday to wear for kvinner og senere for menn.

I løpet av sin lange karriere hadde han mange kjente klienter og nøt stor suksess med sin design. Særlig på 80- og 90-tallet. Noen av hans mest kjente tilhengere av merket var kvinner som Jacqueline Kennedy Onassis, Catherine Deneuve, Lynn Wyatt and Hélène de Rothschild.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse motetrenden googlet vi mest i 2019