«Vi er butikken som har et magasins utgangspunkt, forandrer seg som et galleri og selger ting som en butikk».
Det er lenge siden shopping på nett ble sett på som det nye store. I dag er det en helt selvfølgelig del av våre kjøpevaner. Tidligere i år fortalte innovasjonsforsker Peder Inge Furseth på BI til Melk & Honning at veksten i netthandel i en rekke bransjer er to til tre ganger så stor som veksten i tradisjonell handel. Vi benytter oss også stadig mer av nye kanaler, slik som å kjøpe ting via vår rektangulære håndholdte bestevenn. Det er ikke brennhett nytt at fysiske butikker i vesten imploderer eller blir forsøkt flyttet inn på nett. Konsekvensene er store.
De siste ukene har det vært skrevet mye om amerikanske retail-kjempers store masse-nedskjæringer. Om bare få måneder vil tusenvis av Macy’s, Abercrombie & Fitch, Sears, Bebe og Guess sine forretninger møte sin endelikt.
Man kan spørre seg hvordan man kan stoppe en slik utvikling, og kanskje til og med om man ønsker å gjøre det? Hva er fremtiden for fysiske butikker? Svaret er fleksibilitet, stadig fornyelse og sterke kundeopplevelser. I alle fall om man skal tro grunnleggeren av den alternative retail-opplevelsen Story på Manhattan, Rachel Shechtman.
Les også: Slik blir fremtiden for netthandel
Gjennom en årrekke med fingeren på retail-bransjen sin hovedpulsåre, fikk hun plutselig en idé. Hun ville lage en konseptuell multibrand-store, der hele sortimentet ble skiftet ut for å være en del av nye overordnede historier hver andre måned. Seks år senere har Story vært fylt med eventer og produkter som peker mot alt fra kjærlighet og farger, til F-ordet og tech-mote, med tilhørende eventer og installasjoner. Tematisk, likt et magasin, utstilt, likt et galleri, og til salgs, slik som i en butikk.
Shechtman har sett at overstimulering fra alle hold har gjort folk kravstore, og i større og større grad må shopping i fysiske butikker gi deg mer enn bare produkter – det må være nøye kuraterte opplevelser. Tilby noe man umulig kan få gjennom en skjerm.
– Jeg tror dette med opplevelser er mer enn viktig. Det er faktisk livsviktig. Dersom tid er den ultimate luksusen og folk ønsker en høyere gevinst for investeringen deres, så trenger du å gi dem en grunn til å komme til ditt fysiske rom, har Shechtman tidligere fortalt til New York Times.
Seks år etter oppstart lever Story i beste velgående. Både merkevarer og store bedrifter ser fordelen av å være en del av butikkens fysiske historiebok. Per dags dato må man punge ut med alt fra hundrevis av tusen til flere millioner kroner for å få figurere i lokalet.
Foreløpig er det ingen utvidelsesplaner nedskrevet på blokka fra Story sin side, men det skal nok ikke gå så alt for lang tid før konseptet adopteres av andre.
– Vi åpnet Story med en følelse og en idé om å skape en plattform for å teste ut nye ting. I dagens samfunn tror jeg det er en større risk å ikke ta noen risker, enn å ta dem, har Shechtman uttalt til BOF.