Coline Cherry lager klær som ikke finnes i 3D
Foto: Instagram/@coco_cherize

Coline Cherry lager klær som ikke finnes

– Man er definitivt mer ettertraktet som klesdesigner i Norge hvis man har 3D-kunnskaper.

Merker og motehus som Hugo Boss, Dsquared2, Emilio Pucci, Helmut Lang, Moschino, Nike, Iris Van Herpen og Kanye West gjør det. Til og med Fjällräven. De designer med verktøy for fremtidens mote – 3D-design.

Med en bachelorgrad i klesdesign fra Kunsthøgskolen i Oslo, designer også Coline Cherry i 3D-design. For tiden jobber hun med å utvikle sitt eget merke, samtidig som hun underviser i søm og mønsterkonstruksjon ved SoFI i Oslo.

– Noe av det beste med å designe plagg og tilbehør i 3D er at jeg umiddelbart kan se fotorealistiske bilder av hvordan plagget ville ha sett ut i virkeligheten, sier Coline Cherry til Melk & Honning.

Coline Cherry lager klær som ikke finnes i 3D
Coline Cherry. Foto: privat

– Om jeg ønsker det, kan jeg også enkelt dele dette med mine følgere for å få rask feedback og respons, og se hvordan det blir tatt imot. Også finnes det uendelig med muligheter. Man kan virkelig utforske de villeste ideene. Man kan prøve ut og teste alt av stoffer, volumer, farger og teksturer med minimal bekostning og tid.

Hun forteller at ettersom taktilitet er viktig for henne, er det ikke uvanlig at noe av det hun viser digitalt har startet med en fysisk prøve i studioet.

– Noen utvalgte plagg blir printet ut igjen og sydd opp i ekte materialer. Andre produkter, som vesker og sko, ønsker jeg å produsere på en etisk og miljøvennlig måte i fremtiden.

Cherry har tidligere jobbet for blant andre Epilogue og Michael Olestad. Hun har også jobbet innen kostymeproduksjon for teater og TV, med sesong 3 av Vikingane. I tillegg har hun designet og produsert turnégarderoben for Alan Walker og scenekostyme for Unge Ferrari, sammen med Karoline Bakken Lund

Les også
Våre favorittplagg i Butter Yellow

Les også: Er gaming blitt fashion?

Coline Cherry lager klær som ikke finnes i 3D
Vesker designet i 3D. Foto: Coline Cherry

Færre misforståelser med 3D

Coline Cherry oppdaget Marvelous Designer for rundt fem år siden da hun lette etter et digitalt verktøy å bruke til klesdesign. Det er i utgangspunktet til spilldesign. I fjor ble hun introdusert for verktøyet CLO-3D på et kurs. Det viste seg å være samme program, bare i ny forfatning.

– Tradisjonelt design har foregått delvis digitalt de siste 20 årene. Det som er nytt nå er at man faktisk konstruerer plaggene man sender til fabrikk i 3D. Mens man før lagde flate tegninger, som vi kaller flats i bransjen. Dette gjøres vanligvis i Illustrator og er noe de fleste merker gjør fortsatt, sier Cherry.

Hun mener det på mange områder ikke er så annerledes fra tradisjonelle metoder.

– Man trenger fortsatt å formidle en idé til en produsent. Den store fordelen med å kunne vise til en 3D prototyp er at kommunikasjonen fra utvikler til produsent blir mye tydeligere.

– Siden det blir lettere for produsenten å forstå, så sparer man mye tid og materiale. Det blir færre misforståelser, og derfor blir det også færre runder med prototyper. Etter hvert vil man ha bygget seg et digitalt designarkiv som man lett kan hente frem looks fra og oppdatere disse in real time.

Denne designeren lager klær som ikke finnes
3D-design er mer bærekraftig. Foto: Coline Cherry

Bærekraftig

– På hvilke måter er 3D-design bra for miljøet?

– Ved å redusere fysiske prøver, som utgjør mye transport frem og tilbake fra fabrikk til designstudio, kutter man ikke bare kostnader, men også miljøutslipp.

– Det er faktisk mulig å kutte fysisk prototype-produksjon i sin helhet, om man kun benytter seg av realistiske produktbilder, som deretter kan bli produsert ved etterspørsel.

Les også
Aprés ski med stil: Bli den motesikre skikjøreren

Hun forteller at 3D gir henne mulighet til å utvikle og dele ideene sine om sitt fremtidige klesmerke uten å påta seg stor økonomisk risiko.

– Det å kunne skape en verden rundt mitt brand der alt ikke nødvendigvis trenger å fysisk produseres, gir veldig stor frihet. Jeg kan teste ut konsepter og produkter og få feedback på hva som funker og ikke. Uten at jeg trenger å sette hverken lommeboken eller miljøet på spill.

Denne designeren lager klær som ikke finnes
Sko designet av Cherry i 3D. Foto: Coline Cherry

– Mye av det som vises på catwalken verden rundt er jo kun for markedsføring. De enkleste plaggene og tilbehøret er det som blir tilgjengelig for oss. Så mye av moten som finnes der ute er jo kun tilgjengelig gjennom skjermen uansett.

– Hvor langt har 3D-design kommet i Norge? Vet du om noen aktører som bruker dette her hjemme?

– Det er nok i startfasen både i Norge og i utlandet. Men pandemien ser ut til å ha fremskyndet en utvikling mot bruk av 3D-verktøy. Både i produksjon og presentasjon av mote.

– Man er definitivt mer ettertraktet som klesdesigner i Norge hvis man har 3D-kunnskaper, som for eksempel Clo-3D. Jeg vet i hvert fall at aktører som Helly Hansen og Varner-gruppen benytter seg av 3D-verktøy i stor grad i deres designprosess.

Denne designeren lager klær som ikke finnes
Kun fantasien setter grenser for hva man kan designe i 3D. Foto: Coline Cherry

Les også: Slik vil nettgiganten tjene penger på bærekraft

Siste saker

Mest lest nå
Les mer