Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
makeup til bunaden på nasjonaldagen

– Foundation pluss bunadsskjorte er en dårlig match

Få eksperttipsene til bunadssminken.

Bunaden henger klar, skjorten er strøket og sølvet pusset. Kanskje har du allerede planlagt frisyren, men hva med sminken? Melk & Honning har snakket med makeup-artistene som gir sine tips til bunadssminken – og hva du bør passe på.

– Lek deg med farger

Tomas Erdis

Tomas Erdis

– Jeg syns sminke til bunad er finest når det er naturlig, men gjerne også litt markert, sier Tomas Erdis, offisiell makeupartist for Guerlain i Norge til Melk & Honning

– Man kan for eksempel ha en fin farge på leppene eller markere øynene med øyenskygge og eyeliner. Jeg synes uansett man skal få leke seg med farger, og gjerne pynte seg litt ekstra hvis man føler for det. Det er jo tross alt en festdag.

– Men vær forsiktig med å trekke sminken for mye nedover på halsen – det kan smitte av på bunadsskjorta.

Har du fem minutter foran speilet på badet før du må løpe til champagne-frokosten har Erdis følgende quick fix:

– Gå over med en foundation og/eller concealer. Legg en kajal langs øvre vippekant, og dus ut. Så er du klar!

– Det kan være lurt å ha sminke som ikke trenger så mye touch-up i løpet av dagen. Prepp huden godt med mye fukt og bruk en god primer. Pass på å jobbe sminken godt inn i huden, tipser makeup-artisten.

Skulle du likevel trenge å fikse litt på sminken i løpet av dagen mener Erdis det er to ting du trenger i bunadsveska; en concealer og en leppepomade eller leppestift.

– Ingen fasit

Også makeup-arist Tatjana Weddegjerde holder en knapp på det naturlige.

– Bunad er jo en tradisjonell folkedrakt, så veldig tung sminke vil kræsje litt med stilen, sier hun til Melk & Honning.

Når det kommer til farger tipser Weddegjerde om å holde seg til toner som ikke stjeler for mye oppmerksomhet.

Tatjana Weddegjerde

Tatjana Weddegjerde

– Det er jo ingen fasit på sminke – alt kommer an på hva slags stil man har og hva man føler seg vel i. Når det er sagt anbefaler jeg at man holder seg til farger som er naturlige. Brun, beige og fersken eller rosa er farger som ser fine ut på de aller fleste når det kommer til for eksempel øyenskygge. Ellers ville jeg anbefalt å fokusere på lepper til bunaden – en rød leppe passer perfekt til 17.mai.

Hva er typiske sminketabber når det kommer til bunad?

– No go er vel for mye foundation rundt halsen med tanke på den hvite bunadsskjorta som lett får merker. Det er uansett lurt å styre unna oljete og fete foundations – de sitter sjeldent pent en hel dag.

Har du dårlig tid på morgenen, og bare minutter til å fikse sminken er hennes beste tips å bruke en fuktspray i ansiktet. Det vil få huden til å se freshere ut, og sminken til å holde bedre.

– Og i bunadsveska har du med deg pudder med speil, leppestift eller leppepomade og concealer til touch-up.

Med godvær meldt i Oslo og på store deler av Østlandet tipser Weddegjerde om å bruke lette produkter som holder i varmen.

– Unngå for mye sminke rundt øynene – det smitter gjerne av dersom man blir svett. Også er det lurt med vannfast maskara.

Åpningsbilde: Crystal Renn av Thomas Lagrange for Vogue Paris oktober 2013

Les også: Bunadsdebatten: «Made in Norway»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer