Foto: James Cochrane

Bomber-jakker og camo; CPHFW-runwayen oppsummert

Copenhagen Fashion Week for høst/vinter er over for denne gang, og vi oppsummerer med åtte shows som satt sitt preg på moteuken. Fra 27. – 30. januar bydde merkene på alt fra tidløse, skandinaviske looks, til visninger som utfordret både publikum og samfunnet.

Henrik Vibskov

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane

Visningen av FW25-kolleksjonen til Henrik Vibskov fant sted på Theatre Republic. Oppsetningen «Appollonian Circles» av Hess Is More, Vibskovs venn Mikkel Hess, ble vist på teateret gjennom januar. Rekvisittene fra «Appollonian Circles» ble tatt i bruk i visningen, og Vibskov selv var å finne bak trommesettet.

I kolleksjonen finner man spreke farger og natur-inspirerte mønstre, som spiller på lag med rekvisitter i form av mose voksende på sølvtøy. Vibskov utforsker det han kaller «den innviklede dansen mellom menneskets ønske om å dominere naturen og de stille, selvbevarende kreftene som styrer den naturlige verden».

Alectra Rothschild / Masculina

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane

For visningen med navn Give the girl a gun, viste Alectra Rotschild kanskje CPHFWs viktigste og sterkeste kolleksjon denne sesongen. I begynnelsen av visningen ble det spilt av Donald Trumps nylige angrep mot transpersoner, og modellenes blåmerker og revne, hullete klær representerer ifølge Rotschild «den konstante kampen mot verden for å eksistere».

Kolleksjonens farger er inspirert av pistolen, i sølv og svart, mens alt av pels og skinn er gjenbruk i samarbeid med Mikkel Schou.

Han Kjøbenhavn

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane

I kolleksjonen Concrete Born, utforsker designeren Jannik Wikkelsø Davidsen menneskene som har formet han, og innflytelsen han har fått fra barndoms-miljøet. Inspirasjonen kommer fra «den rå skjønnheten i urbane landskap og den spenstige ånden til de som bor i dem».

«Denne kolleksjonen starter i oppveksten min, samtidig som den smelter inn i min nåværende sinns-tilstand, hvor hodet mitt og følelsene mine er nå», sier Davidsen om Concrete Born.

Bomber-jakken med pelskrage er offisielt på ønskelisten.

Les også
Skjønnhet fra innsiden

Alis

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane

Streetwear: We are sooo back. Alis gjorde runway-comeback under forrige ukes moteuke i København, og kolleksjonen het, passende nok, «Comeback Culture».

Ifølge merket forteller «Comeback Culture» historien om en «følelsesmessig, motstandsdyktig reise, som feirer kraften til endring og fornyelse, ved å bygge en bro mellom fortid og fremtid gjennom gjenstandene og personas av en ny generasjon».

Alis, som ble grunnlagt som et skatemerke i 1996, er offisielt klare for et nytt kapittel. Likevel ønsker de å feire fortiden, og i den forbindelse avsluttet den danske modellen Lykke May Andersen FW25-showet. I en teip-look, med «Alis» i rødt og svart klistret fra topp til tå, gjenskapte de sammen en identisk look fra en 20 år gammel kampanje Andersen den gang også var en del av.

Baum und Pferdgarten

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
James Cochrane

FW25-kolleksjonen, Heartbeats, er ifølge designerne selv et kjærlighetsbrev til fri-sinnet individualitet. Kolleksjonen besto av mønstre for enhver: Camo, striper, ruter og leopard. Heartbeats ble vist frem omringet av enorme, oppblåsbare, røde hjerter.

«Heartbeats handler om å fange spenningen ved det som får hjertene våre til å slå, den stille sjarmen av den britiske landsbygda og dristige, nostalgiske elementer. Vi ville skape en kolleksjon som føles personlig og uttrykksfull, full av plagg som resonnerer og inspirerer kreativitet i hvordan vi kler oss», sier Rikke Baumgarten og Helle Hestehave, kreative direktører.

Nicklas Skovgaard

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane

Andy Warhols silketrykk «Hans Christian Andersen» fra 1986 er inspirasjonen bak kolleksjonen til Nicklas Skovgaard denne sesongen.

«Som barn vokste jeg opp bare 30 minutter fra huset der H.C. Andersen selv ble født, og jeg har alltid hatt en stor kjærlighet til eventyrene hans, og så vel som de fantastiske papir-utklippene han gjorde. For meg representerer han liksom essensen av å være dansk», sier Skovgaard.

Les også
Moo-ve over leopard: Våre favoritter i kuprint

FW25-kolleksjonen er derfor sterkt inspirert av papir-utklipp, og Skovgaard undersøker her ulike teknikker å jobbe med ulike materialer, på samme måte som man jobber med papir.

Utenom klærne i seg selv, får man servert et show som virkelig føles fashion. Modellene flørter med publikum, og bandet Fame Hunter både avslutter showet med en opptreden og står for musikken underveis i visningen.

Rolf Ekroth

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane

Rolf Ekroth utforsker i FW25-kolleksjonen en mørketid mange kan kjenne seg igjen i. Det finske klesmerket tar inspirasjon fra de kalde, mørke vintermånedene hvor vi blir «ufrivillige soltilbedere», og rett og slett må finne vårt eget lys i hverdagen.

For Ekroth har løping alltid vært en form for terapi, spesielt i mørkere tider, men på grunn av en skade har han ikke hatt mulighet til dette det siste året. Kolleksjonen navngitt «No Distance Left to Run», tar inspirasjon fra nettopp dette.

Kolleksjonens «overlevelses-tema» kan også tolkes bokstavelig. Rolf Ekroth sender alt fra sovepose-kjole (som faktisk fungerer som sovepose), til løpe-vester ned runwayen.

(Bomber-jakke og hettegenser med et statement føles også livsviktig spør du meg.)

Won Hundred

Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane
Foto: James Cochrane

Won Hundred var denne sesongen et samarbeid mellom kreativ direktør Nikolaj Nielsen, og nyutnevnt designsjef, Katrine Lund Hansen. Kolleksjonen, «Collapse and Rebuild», føles på mange måter veldig wearable, og i en periode preget av «luxury slowdown», er det fint når man først skal punge ut.

«For min debut-kolleksjon for Won Hundred la jeg stor vekt på dame-linjen, og tilførte hvert plagg merkevarens signatur-DNA. Karakteristiske detaljer – som brettede blazer-ermer og rynkete kjoler i skinn og denim, gir kolleksjonen en tydelig edge. Det er et arbeid jeg er utrolig stolt over å dele», sier Katrine Lund Hansen, designsjef.

Les også
Fast fashion-kjede konkurs for andre gang

Dobbel-denim, bomber-jakker, skinn og monokrome looks sto på menyen, og det er ingen tvil om at man blir fristet.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer