En av årets beste bøker er inspirert av den utrolige reisen til Lee Miller
Forfatter Natasha Lester er kjent for sine fantastiske romaner som setter historiske hendelser i nytt lys. I hennes nye bok, Den franske fotografen, er det modellen og fotografen Lee Miller som er inspirasjonen – kvinnen som begynte som modell i New York og endte opp som krigsfotograf i Europa.
Kjøp boken her – bruk rabattkoden Melkoghonning.
I Den franske fotografen møter vi 22 år gamle Jessica May. Året er 1942 og vi befinner oss i New York der Jessica er Vogues favorittmodell og med det også fast inventar på de overdådige selskapene til byens overklasse.
Da modellkarrieren til Jessica får en brå slutt, sender Vogue henne til krigsherjede Europa, nærmere bestemt til Paris. Med kameraet som sitt våpen skal hun dekke krigshandlingene.
Samtidig som vi blir kjent med Jessica, hopper boken frem til 2005 og vi blir presentert for D’Arcy Hallworth. Den australske kunsthandleren har reist til Frankrike for å finne en samling fotografier fra andre verdenskrig tatt av en anonym fotograf. I Frankrike avdekker hun og mannen som er ansvarlig for bildene, Josh, hemmeligheter som har vært holdt over flere tiår.
Boken havnet fort på New York Times’ bestselger-liste. Publishers Weekly kaller historien uforglemmelig og mener at leseren kommer til å bli oppslukt fra aller første side.
Lester sin research er feilfri, og hun har et unikt talent for å elegant blande fakta og fiksjon for dermed å skape helt nye univers basert på det vi allerede kjenner. Før hun debuterte som forfatter jobbet hun som markedsføringssjef hos L’Oréal, og bruker sin forkjærlighet for skjønnhet og mote som en stor del av bøkene sine. Kanskje ikke så rart da at hun ble inspirert av historien til nettopp Lee Miller.
Men hvem var egentlig Lee Miller, og hvordan ble hun inspirasjonen bak Natasha Lesters nyeste bok?
Som 17-åring reiste Miller fra Poughkeepsie til New York City. Da hun en dag skulle krysse veien i storbyen ble hun nesten påkjørt av en bil, men ble reddet av selveste Condé Nast – mannen som eide og har gitt sitt navn til forlaget som gir ut blant annet Vogue. Hennes slanke figur, markerte ansikt og blå øyne fanget oppmerksomheten til Nast, som ikke lenge etter gjorde henne til fast inventar i magasinene sine – gjerne på selveste forsiden.
Men da hun stilte opp i en reklame for sanitetsbind, ble den pripne motebransjen og konservative overklassen så sjokkert at hun ble fryst ut fra det eksklusive miljøet hun en gang var selvskreven gjest i.
Miller dro i stedet til Paris der hun ble assistenten og elskeren til den legendariske fotografen Man Ray. Han lærte henne alt om fotografi, og hun fikk endelig brukt talentet det sies at hun hadde hele livet.
Hun forelsket seg senere i kunsteren Roland Penrose. Sammen reiste de to rundt om i Europa for å lage kunst. Da krigen brøt ut flyttet de sammen til London. Til tross for en verden preget av konflikt hadde fortsatt kvinner behov for klær og interessen for mote lot seg ikke prege av turbulensen. Miller begynte derfor å ta bilder for Vogue, og etterhvert sendte magasinet henne til Normandie for å ta bilder etter D-dagen.
Natasha Lester skriver om Lee Miller på bloggen sin og hvordan hun inspirerte karakteren Jessica May. Det aller viktigste for Lester, var Millers talent og enorme ambisjon i en verden hvor kvinner ble nedprioritert.
«Jeg kom over historien om Lee Miller, og jeg så at selv om hun absolutt led av det vanskelige skiftet etter krigen i forhold til hvordan samfunnet så på kvinners talenter, hadde hun et utrolig liv. Og det livet var enormt inspirerende», skriver hun.
Lee Miller ble en hedret krigsfotograf, og ble blant annet anerkjent for sine bilder på konsentrasjonsleirene Dachau og Buchenwald.
Det var etter besøket på Dachau at Miller og en gruppe andre amerikanske journalister og soldater fant Adolf Hitler sitt hjem i München og valgte å tilbringe noen dager der. Til Millers store overaskelse var det fortsatt varmt vann i tanken, så hun valgte å ta seg et bad.
Et bilde ble tatt av Miller i badet hvor man ser hennes store støvler stå foran badekaret, og hennes vakre, markerte ansikt se seg rundt i baderommet til verdens kanskje mest fryktede mann.
Det er nettopp det motet og fryktløsheten Lester har gitt til Jessica May, og som gjør Den franske fotografen til en bok like inspirerende som den er vakker. Dette er ikke en historie du vil gå glipp av.