Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic
Foto: Instagram @samraav

Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

– Det lengste jeg har gått uten å lese en bok siden 3. klasse på barneskolen er kanskje to måneder.

I Melk & Honnings bokspalte ber vi kjente personer om å se i bakspeilet, på nattbordet og inn i kikkerten for å finne ut hvilke bøker som formet dem, de leser nå og har planer om å lese.

Bokspalten er sponset av BookBeat, din nye strømmetjeneste for lydbøker. Les mer her å prøv det gratis i 1 måned.

Hittil har vi intervjuet poet Alexander Fallo, Balenciaga-modell Jonas Bahri og modell, forfatter og bærekraftsaktivist Ada Martini Strøm, grunnlegger av smykkemerket Tom Wood Mona Jensen og artist Sondre Lerche.

Denne uka har vi tatt en prat med Samra Avdagic.

Hun er illustratør og designer hos det Oslo-baserte SoMe-byrået Elg. Avdagic er spesielt kjent for sine fargerike illustrasjoner, der budskapet ofte har en politisk undertone. I fjor gikk en en av hennes Pride-illustrasjoner viralt – og har per nå 80 000 likes.

Hun er også en skikkelig lesefantast. Her deler Avdagic sine eldre og nyere opplevelser med bøker.

Hvilke bøker påvirket deg mest som liten? 

– Det er nok mest fantasybøker. Har alltid likt å lese den sjangeren, men jeg leste også mye forskjellig som barn, forteller Samra Avdagic til Melk & Honning.

Illustrasjon av Samra Avdagic Foto: instagram @samraavdagic

– Fikk vite i 3. klasse på barneskolen at jeg var under gjennomsnittet når det gjelder lesehastighet, så pappa kjøpte masse bøker til meg og siden da har jeg lest. Hver dag.

– Når jeg er ferdig med å lese en bok så begynner jeg på den neste. Tror det lengste jeg har gått uten å lese en bok siden, ja, 3. klasse på barneskolen, er kanskje to måneder. Men den boken jeg husker mest er nok Harry Potter og Mysteriekammeret. Husker jeg syntes den var sååå skummel!

Les også
STILORAMA: Sara Flaaen Licius

– Leste også en bok jeg lånte på biblioteket om en jente som finner ut at hun er en fe. Den var ganske mørk og jeg har tenkt på den så mye siden jeg leste den på tja, sikkert barneskolen. Husket ikke hva den het, men så plutselig fant jeg den for noen uker siden på Outland! Jeg ble så glad! Gleder meg så masse til å lese den igjen.

 Og hva med i ungdomstida? 

– Her vil jeg si alle Harry Potter-bøkene egentlig… På engelsk! Veldig viktig, haha. Jeg leste nummer en og to som barn og tok en lang pause for jeg tok opp bok nr tre igjen i 8. eller 9. klasse. Da raste jeg gjennom alle bøkene.

– Husker godt da siste bok kom ut. Den følelsen av å gå inn på Norli-bokhandel og kjøpe den. Magisk, sier jeg bare! Jo, også en ikke fantasybok: Mannen som elsket Yngve. Det er en av mine favoritter blant norske bøker. Skrev til og med særemne om den.

Hvor mange bøker leser du i året nå? 

– Skulle ønske jeg leste enda mer, men tipper det blir rundt 15 bøker i året.

– Jeg rekker ikke å lese så mye som jeg skulle ønske, men har en fast greie med at jeg leser mens jeg spiser frokost. Ser generelt mye på skjerm, så digg med et lite avbrekk. Veldig zen-mode, haha.

Hvem er din yndlingsforfatter? 

– Oooh, den er vanskelig. Richard Yates blant annet. Elsker bøkene hans, anbefaler de virkelig. Har også lenge vært fan av de historiske bøkene til Philippa Gregory. 

Les også
Sarah Jessica Parker deler ærlige tanker om skjønnhet og aldring

Hvis du må nevne en favorittkarakter i bøkene du har lest, hvem ville det vært? 

– Godt spørsmål, men kanskje Kaye i boka Tithe av Holly Black. Det er den fantasyboka som jeg fant nå nylig og nevnte her tidligere. Bare husker at karakteren virket så kul og stilig. Med vennlig hilsen 10 år gamle Samra.

Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

Hvilken bok har fått deg til å felle et par tårer? Og fått deg til å le? 

– Harry Potter bok seks og sju. Pluss Inheritance av Chrisopher Paolini.

Hvilken bok har overrasket deg mest og hvorfor? 

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid. Hele boka er skrevet som et intervju, som om du ser på en dokumentar liksom. Tenkte først: nei ass, dette kommer jeg ikke til å gidde, men ble helt obsessed med den boken!

Hva er tidenes beste bokforside?

– Godt spørsmål. Jeg hater å måtte si det, men jeg er ofte en av de som dømmer en bok etter omslaget. Men nå jobber jeg jo som en grafisk designer og illustratør, så er nok litt yrkesskada, haha.

– Kommer ikke på noen som har gjort veldig inntrykk på meg, men elsker forsiden på Women Don’t Owe you Pretty av Florence Given og Harry Potter House Collection, spesielt da Slytherin og Ravenclaw-edition. De er så sjukt fine.

Kan du nevne noen bøker du alltid anbefaler til venner og bekjente? 

Women Don’t Owe you Pretty av Florence Given. Har kjøpt den til flere venner.

Hvilke bøker har du på nattbordet akkurat nå? 

– En veldig lett fordøyelig witchy rom-com. Please don’t judge, haha. Den heter Payback’s a Witch av Lana Harper. Har akkurat pløyet gjennom en fantasyserie, så trengte noe lett og gøy. Snart ferdig med den. Neste jeg skal lese er The Stonewall Reader. Pleier ofte å bytte litt sjangre og stemning, så jeg ikke blir lei og får litt avbrekk. 

Les også
13 solkremer til kropp og ansikt du kan klikke hjem nå

Og hvilke har du ikke skaffet deg enda, men gleder deg til å lese (eller høre på lydbok)? 

– Jeg kjøper veldig mange bøker. Telte nylig og jeg har over 300 bøker og en knøttliten leilighet. Så har mange jeg gleder meg til å lese, blant annet The Atlas Six av Olivie Blake, Beautiful World Where are you av Sally Rooney, This Book is Gay av Juno Dawson og Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid. En som står på ønskelista er Young Mungo av Douglas Stuart, avslutter Samra Avdagic.

Les mer

Nyeste saker fra Melk og Honning