Last minute gavetips, eller en gave til deg selv?
Jula er straks her, og middagsselskap og familiebesøk står for tur. I uken mellom jul og nyttår mister vi kontrollen på hvilken dag det er og hvor mange julekaker vi har spist. Lite slår de late romjulsdagene med julepysj og ullsokker, – og absolutt ingen planer.
Etter et langt og travelt år føles det herlig å kunne senke skuldrene helt, og gjerne med en god bok i hånda. Bort med mobilen, og på med lesebrillene.
Muligens er det historisk litteratur du liker best, eller kanskje romantiske romaner er din favoritt? Vi har tatt en prat med tre bokhandlere i hovedstaden om deres aller beste lesetips.
Her er 9 bøker du bør lese i romjulen.
Kathrine, Ark Grünerløkka
Ikke forlat meg
Stig Sæterbakken
– Dette er en ordentlig sterk bok.
– Ikke forlat meg handler om Aksel som blir sammen med Amalie, men boken leses med slutten først, og ender med starten. Det vil si at man vet allerede fra start at det ender godt, og at de blir sammen. Likevel er den utrolig spennende.
– Uten å spoile for mye, vil jeg si at mye av handlingen er om en gutt som kommer ut av skapet. Det er en helt fantastisk bok jeg virkelig vil anbefale.
En lidenskap
Annie Ernaux
– Denne anbefaler jeg til enhver som kjenner på kjærlighetssorg.
– En lidenskap er virkelig en klassiker, og Ernaux vant nobelprisen i litteratur i 2022. Denne korte boken handler om en ung kvinne som er stormforelsket, og legger hele sjela si inn i forholdet med mannen hun elsker. Til tross for at det er en kort bok, på bare 78 sider, skriver Ernaux virkelig godt om hvordan det føles være besatt av en annen.
– Når du leser denne vil du bli minnet på at det ikke handler om at du var forelsket i personen, men at de fikk kjenne på din lidenskap. Den er sinnsykt fin!
Parissyndromet
Heidi Furre
– Du kommer til å ville flytte til Paris etter å ha lest denne.
– Parissyndromet er en utrolig søt bok. Den handler blant annet om vennskap, og jeg føler ikke at det er så veldig mye som skjer i boken.
– Likevel tar boken opp det jeg ser på som essensen i livet, det at ting blir ikke alltid slik man ser for seg. Men det betyr ikke at det er noe galt i det! Det betyr heller at du bygger videre på erfaringer. Det synes jeg denne boken får frem på en veldig fin måte.
Stian Thorstensen, Norli Litteraturhuset
Da vi var yngre
Oliver Lovrenski
– Én gang i hundreåret dukker det opp en diamant som Lovrenski.
– Alle har vel hørt om Oliver Lovrenski nå? Som 19-åring skrev han Da vi var yngre, uten noen form for utdannelse innenfor litteratur. Han har et helt utvilsomt talent, han er virkelig en poet.
– Da vi var yngre er en fantastisk kul bok på skikkelig gatespråk, med en egen ordliste bakerst. Når en bok blir snakket såpass mye om som denne, lurer man gjerne på om den faktisk er så bra som det fremstår. Og ja, den er virkelig det!
Kaputt
Curzio Malaparte
– Et av de største mesterverkene i krigslitteraturen.
– Malaparte var journalist og forfatter i Italia i mellomkrigstiden. Til å begynne med var han fascist, men ble fort uenig med de. Han endte opp med å skjelle ut Mussolini, og ble sendt i husarrest… I sin nybygde villa på Capri.
– Kaputt ble skrevet i hemmelighet da Malaparte opererte som journalist på Østfronten under andre verdenskrig. Det er en lyrisk nydelig bok som tar for seg de grusomste hendelser.
When we cease to understand the world
Benjamin Labatut
– En av de beste romanene jeg har lest på et par år.
– How we cease to understand the world er i skjæringspunktet mellom skjønnlitteratur og sakprosa, men det en roman. Det er en vanvittig kul bok som er helt magnetisk å lese.
– Labatut skriver om de geniale vitenskapsmennene som Einstein og Gödel, de som oppdaget kvantefysikken. Når man går fra den fysiske verdenen til den kvantefysiske verdenen er det ingenting som gir mening, og utrolig mange av de fremste vitenskapsmennene gikk seg vill i sine egne hoder.
Laura Vaagland, Tronsmo Bokhandel
Late dagar, ville netter
Eve Babitz
– En bok for deg som trenger å kunne drømme deg bort til sommeren.
– Late dagar, ville netter er skrevet i en litt sånn essay-stil. Fortellingene er både sensuelle og morsomme. Den er litt autobiografisk uten at hun sier det, og Babtiz kjente alle de store stjernene i sin tid.
– Det at kvinnene ofte er i fokus i boken, er veldig fint. Dette til tross for at det er masse mektige menn i bildet. Det er en utrolig gøy bok å lese, og den er faktisk oversatt til nynorsk, noe som er ganske forfriskende.
Den dagen Nils Vik døde
Frode Grytten
– En avslappende og veldig poetisk roman.
– I Den dagen Nils Vik døde møter vi en helt vanlig vestlandskar som har jobbet som fergefører hele livet. En dag våkner han opp vitende om at dette vil være hans siste dag, og i romanen følger vi denne dagen.
– Vi får vite glimt fra hans liv, som hvordan han møtte sin kone, og om barna hans. Vi får også vite om skjebnen til menneskene han fraktet på fergen. Romanen har et helt annet tempo enn de andre bøkene, og er skikkelig fin å lese.
Liberation day
George Saunders
– En tankevekkende novellesamling som beskriver frihet på forskjellige vis.
– Saunders skriver om frihet på litt absurde måter, og om hva det å være fri egentlig innebærer. Med et veldig lekent språk er Liberation day skrevet utrolig godt. Denne finnes også oversatt til norsk.
– Gjennom ni forskjellige noveller får man se flere definisjoner av frihet. Den ene novellen handler om folk som jobber i kjelleren på en fornøyelsespark, og er fanget der. Men de er ikke klar over at de er fanget, ettersom det er den eneste virkeligheten de kjenner til. Den er helt utrolig bra, og veldig tankevekkende.
Les også: Fine herreantrekk denne festsesongen