Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde via det LA-baserte, bærekraftige merket Reformation. Instagram @reformation

Lettkledd og velkledd? Ny bok gir deg nøkkelen til en miljøvennlig garderobe

– Vi tror det er et sug etter saklig informasjon og gode råd der ute.

Det er ikke mange årene siden bærekraft var et ukjent begrep for de fleste. Men motebransjen er som kjent i stadig endring. Som en av verdens største industrier, er den også en av miljøverstingene. Dagens forbrukere blir dermed nødt til å ta gode valg i jungelen av klær der ute. Det er ikke alltid så lett, når ord som «grønnvasking» kommer på banen.

Nå lanseres boken Lettkledd – velkledd med lite miljøbelastning, som del to av en trilogi som skal gi økt kunnskap om klær og miljø, og samtidig inspirere til et bærekraftig klesforbruk. Den er oppfølgeren til boken Lettstelt – rene klær med lite arbeid og miljøbelastning som kom ut i fjor høst.

– Da vi skrev Lettstelt, skjønte vi fort at vi ikke ville få plass til mange av de tankene og den kunnskapen vi brant inne med som gjelder miljøutfordringene i tekstilbransjen. Det gjaldt spesielt de som ikke er relatert direkte til hvordan vi holder klærne våre rene. Med i planen er også bok nummer tre, Lettfiks – klær med ni liv, sier forfatter Tone Skårdal Tobiasson til Melk & Honning.

Hun er redaktør i NICE Fashion som jobber med miljøinformasjon, og har skrevet boken sammen med Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met.

– Gode klær kan vare livet ut

– Vi vil dele kunnskap; kall det gammeldags folkeopplysning. Vi tror det er et sug etter saklig informasjon og gode råd der ute. Når industrien selv posisjonerer seg med plagg de kaller «bærekraftige», eller siste skudd på stammen: «bærekraftighet», så må forbrukere få verktøy til å gjennomskue dette og vite hva de skal se etter om de er i markedet for nye klær, sier Ingun Grimstad Klepp til Melk.

Les også
Victoria Beckham sitt motemerke med sjokkgjeld

– Vi trenger også at politikere, aktivister, forbrukere og bransjen selv har mer kunnskap for at viljen til endring faktisk bidrar positivt. Til reduksjoner i miljøbelastning.

Hva vil dere si er det viktigste man lærer av Lettkledd?

– Det viktigste er vel å lære og stole på seg selv og sunn fornuft, og ikke markedsføring. Vi har også forsøkt å ta et oppgjør med ideen om at mote er noe foranderlig for andre enn produsentene. Denne ideen gir altfor mye makt til produsentene og stemmer heller ikke med folks liv. Gode klær kan vare livet ut. I Covid-19 tiden blir jo dette helt meningsløst: Skal alle klærne som ikke blir solgt denne våren kasseres fordi det per definisjon skal være noe annet neste år? Alle skjønner jo at dette er galskap, sier Tobiasson.

– Vi forsøker også å skrive noe om dette sekkebegrepet «kvalitet» som alle roper på, men som de færreste kan forklare. Så da handler det om å gi noen råd og vink om hva forbrukere faktisk kan se etter. Enkelt sagt: Forklare hva kvalitet er, legger Klepp til.

Vil redusere miljøbelastninger

Duoen håper temaet i Lettkledd er noe folk faktisk er interesserte i å lese og lære om.

– Klær er noe vi alle trenger hver dag. Å forstå mer av hvordan de virker, både på miljøet og på forholdet mellom mennesker, kan gi større trygghet. Vi håper vi kan bidra til økt selvtillit og glede, i tillegg til å redusere miljøbelastninger, sier Klepp.

Tobiasson mener at så lenge forbrukere klør seg i hodet over hva som ansees å være «grønne» valg, er det av interesse.

Les også
7 høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week

– Så lenge det kun er merket fiberinnhold på klær, som gjennomgår så endelig mange flere prosesser frem til de når våre garderober som IKKE er merket. Da vi satte oss inn i alle etterbehandlingene som gjør sportstøyet vårt pustende, vann- og vindtett, fikk vi virkelig en oppvåkning selv på hvor ille dette er, sier hun og fortsetter;

– Og dette er plagg vi kan ha rett på huden, vårt største organ. Men som i tillegg bidrar til ufattelige ødeleggelser globalt med påvirkning på livet på jorden. Dette er kjemikalier som tukler med arvestoffene våre og er kreftfremkallende, som nå blir forbudt i EU; men det er lovlig sent. Og stadig nye dukker opp.

Lanserer boken Lettkledd
Foto: Tone Skårdal Tobiasson og Ingun Grimstad Klepp.

– Forsøkt å unngå og argumentere for en riktig vei å gå

Følger dere selv dette i deres valg av klær og garderobe?

– Vi har jobbet med klær et langt liv og har selvsagt mer kunnskap – og tilgang – på klær enn de fleste. Det gir oss et litt annet utgangspunkt. I boken har vi lagt stor vekt på å vise hvordan ulike stiler og måter å forholde seg til klær kan gjøres med lavere miljøbelastning, sier Klepp.

– Vi har veldig bevisst forsøkt å unngå og argumentere for en riktig vei å gå. Det å være to har hjulpet veldig her, og selvsagt også at vi bygger på SIFOs forskning på norsk klesforbruk.

– Vi er begge såpass voksne at vi har mye klær som vi bruker mye, fordi det er klær vi er glad i og tar vare på, og som passer til de fleste anledninger vi kommer ut for, legger Tobiasson til.

Les også
Sommerbryllup: Her giftet de norske og internasjonale moteprofilene seg i sommer

Slik blir neste og siste bok

Kunnskap gir som kjent makt, men er en hel triologi om klesvask og valg av klær av interesse hos folk?

– Vi ser at eldre mennesker mener yngre har mye å lære, men myter om klesvask er rikelig tilstede hos eldre også. Vi har jobbet mye med å få begge bøkene like relevante for både kvinner og menn, men opplever jo da at det sitter litt langt inne for menn å faktisk lese om klær, sier Klepp om mottakelsen av den første boken, Lettstelt.

– De som leser sier de har lært masse, men vi kunne ønsket oss flere lesere, og også at boken ble aktivt brukt i situasjoner der klær vaskes og selges. Der det er bruk for å kunne forstå mer av det man har mellom hendene.

Tobiasson kan allerede nå avsløre hva den neste og siste boken deres skal handle om.

Lettfiks handler om hvordan vi kan få klær til å vare gjennom tilpasninger, omsøm, reparasjon og gjennom å forhindre unødig slitasje. Overordnet handler den om å gjenbruke og resirkulere klær i eget hushold, og vil gi innblikk i hvordan vi kan gi klærne våre flere liv i vår egen garderobe, også gjennom bruk til noe annet enn opprinnelig funksjon.

– I post-Covid-19 tider kommer den nok til å bli svært aktuell. I likhet med de to første bøkene, vil vi balansere mellom å gi kunnskap og perspektiv, og enkle konkrete råd som passer til et bredt spekter av forkunnskaper og ferdigheter.

Les også: Slik holder du sneakersene dine freshe

Siste saker

Mest lest nå
Les mer