Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bestseller får kritikk for koblingen til kriserammede Myanmar
Vero Moda-eier Bestseller får kritikk fra høyeste hold. (Foto: Alex Tai/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Bestseller får kritikk for påståtte millitærforbindelser i kriserammede Myanmar

Danmarks utenriksminister varsler konsekvenser.

Den danske motegiganten Bestseller er nok en gang i hardt vær. Denne gangen er det grunnet deres forbindelser i kriserammede Myanmar.

Bestseller, som eier et tjuetalls motemerker slik som Vero Moda, Only og jack & Jones, produserer på tre fabrikker i industrisonen Ngwe Pinlae utenfor byen Yangon. I en rapport fra 2019 til FNs menneskerettighetsråd påpekes det at sonen er kontrollert av industrikonglomeratet Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL). Deres eiere består av militæret og enkeltpersoner i den militære ledelsen blant dem øverste sjef Min Aung Hlaing som er hovedansvarlig for den siste tidens blodige angrep på sivile i landet der over 700 mennesker skal ha blitt drept, skriver Fashionforum.

Det har skapt overskrifter i dansk presse. Den danske utenriksministeren Jeppe Kofod er blant de som offentlig har kritisert motegiganten som er en av Danmarks største virksomheter.

Demonstrasjonene fortsetter i kriserammede Myanmar. Siden kuppet i februar er hundrevis av mennesker drept.(Foto: Getty Images/Getty Images)

Ifølge danske Politiken krever han nå at Bestseller gjennomgår sine leverandørkjeder. Han varsler også at samarbeidet kan få konsekvenser i form av EU-sanksjoner. Det har fått Anders Holch Povlsen til å reagere.

Bestseller-sjefen sier i en pressemelding at de ikke kan forestille seg noe verre enn at selskapet på noen måte overhodet skal bidra til situasjonen i Myanmar. Ifølge han har ikke Bestseller bestilt varer fra landet siden 19. mars. De vil heller ikke gjenoppta handelen før landet er på rett kurs igjen.

Siden FN-rapporten kom har motegiganten selv gjennomført interne undersøkelser. Her skal de ikke ha funnet dokumentasjon som kan bekrefte at en eller flere av fabrikkene har forbindelser til militæret gjennom MEHL.

Bestseller har likevel nå forpliktet seg til å senest 10. mai fremlegge en redegjørelse for sine aktiviteter i Myanmar, skriver Fashionforum.

Det var i februar i år at militære ledere grep makten i Myanmar og avsatte demokratisk valgte ledere. Mange hundre mennesker skal være drept under demonstrasjoner mot militærjuntaen siden statskuppet 1. februar.

Les også: Slik støtter motebransjen opp om Stop Asian Hate-bevegelsen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer