Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Avsløring: Luksusmerke produserer vesker for 600 kroner

En nylig undersøkelse av Diors leverandører avslører at noen av deres vesker produseres til en brøkdel av prisen de selges for.

Det luksuriøse motehuset Dior, som eies av LVMH, er kjent for sine eksklusive varer, men en nylig undersøkelse viser at prislappene ikke er i nærheten av å samsvare med produksjonskostnadene for disse varene.

LVMH har vært under etterforskning av myndighetene i Italia, som undersøkte arbeidsforholdene ved noen av selskapets fabrikker som lager Dior-håndvesker. Ifølge dokumenter som myndighetene oppdaget i etterforskningen, betalte Dior angivelig en leverandør rundt 600 kroner for å lage en håndveske som selges for 30.000 kroner i butikkene, ifølge en ny rapport fra Wall Street Journal.

Myndighetene undersøkte også Giorgio Armani-fabrikker og fant ut at selskapet betalte 1000 kroner for vesker som solgte for over 20.000 kroner i butikkene.

Ifølge Journal inkluderer ikke kostprisene lær eller andre råmaterialer, og selskapene “dekker kostnadene for design, distribusjon og markedsføring” av produktene.

Anklaget for å utnytte utenlandske arbeidere

Begge selskapene blir anklaget av myndighetene i Italia for å utnytte utenlandske arbeidere for å produsere deres eksklusive produkter til lave priser.

LVMH ble satt under rettsadministrasjon i Milano forrige måned for angivelig å ha brukt kinesisk-eide underleverandører som mishandlet sine arbeidere. I et dokument, sett av Reuters, ble det avslørt at arbeiderne sov på fabrikkene slik at de kunne ha «arbeidskraft tilgjengelig 24 timer i døgnet.»

Sikkerhetsinnretninger ble også fjernet fra maskiner for å la arbeiderne operere dem raskere, noe som gjorde at entreprenørene kunne «begrense kostnadene» og kreve Dior en lavere pris for håndveskene, ifølge Reuters.

Myndighetene hevdet at Dior ikke tok tiltak for å sjekke arbeidsforholdene ved fabrikkene til de kontraherende selskapene de samarbeidet med, og ikke gjennomførte “periodiske revisjoner” av sine leverandører de siste årene.

Arbeiderutnyttelse er et stort problem i motebransjen. I mai ble hurtigmote-forhandleren Shein avslørt i en oppfølgingsundersøkelse fra Public Eye for å ha sine leverandører til å jobbe 75-timers arbeidsuker sammen med lave lønninger (i strid med kinesisk arbeidslovgivning), etter at selskapet lovet å avslutte praksisen i 2021. Arbeiderne ble også funnet å jobbe i lagre som hadde brannfarer.

Les også
Her er de nominerte til årets Gullbarbie

Siste saker

Mest lest nå
Les mer