Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Åtte ting du kanskje ikke visste om den italienske moteskaperen

Mannen som endret motebildet.

I forbindelse med det at dokumentarserien om drapet på den legendariske moteskaperen Gianni Versace har premiere i kveld, har Melk & Honning samlet sammen åtte fakta om mannen som endret måten vi ser på mote. Litt om bakgrunnen til Versace er greit å ha før vi kaster oss over serien, som har Penélope Cruz i hovedrollen som Donatella Versace.

Vokste opp i en designer-familie 

Gianni Versace, grunnlegger av det italienske motehuset Versace, ble nærmest født inn i motebransjen. Versace vokste opp i den italienske byen Reggio Calabria, med en mor som arbeidet som kjoledesigner. Naturlig nok ble Versace med moren i studioet hennes, noe som førte til interessen for design. Han flyttet siden til motemetropolen Milano, hvor han startet sitt eget merke – Versace.

I starten på sitt eget moteeventyr tok han med seg søskene Santo og Donatella, som kunne hjelpe til å føre merket. Santo fikk ansvaret for økonomien, mens Donatella fikk hjelpe til i designprosessen.

Etter Versaces død tok broren Santo over som administrerende leder og Donatella som kreativ direktør.

Startet kjendiseffekten på moteshowene

Gianni Versace var en person med nære relasjoner og vennskap til høyprofilerte kjendiser og artister. I vennnegjengen fanter navn som Madonna, Sting, Elton John og Prinsesse Diana.

Versace anses også å være den første designeren som plasserte kjendiser og personlige venner på første rad under moteshowene.

Mange innkjøpere trodde ikke merket ville selge noe bra etter dette, men antagelig på grunn av det store motsetningen fra andre moteshow – ble Versace kjent for festlignende visninger, som skapte supermodellene som i dag er legendariske; Cindy Crawford, Helena Christensen, Naomi Campbell og så videre.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Det tok ikke lang tid før flere designere fulgte i Versace sine fotspor.

Han designet «den» kjolen 

Ifølge Harpers Bazaar var Elizabeth Hurley en helt ukjent skuespiller frem til 1994, da hun stilte opp på den røde løperen i anledning premieren av «Four Weddings and a Funeral». Her kom hun hånd-i-hånd med kjæresten Hugh Grant, som var en god venn av Versace.

Designeren lånte bort en svart kjole til Hurley – og i den vågale kjolen med gulldetaljer ble hun uten tvil kveldens midtpunkt.

I dag blir denne kjolen sett på både som «den kjolen» som endret måten vi ser på den røde løperen, og at den satte fart på Hurley sin karriere.

Satt pris på de store designerene 

Glem konkurrenter, Versace visste å sette pris på andre designere.

I 1990 viste Gianni Versace for første gang en egen «haute couture»-kolleksjon. I den anledning ble han intervjuet av Women’s Wear Daily, hvor han pratet om andre store designere.

Til magasinet skal han ha sagt at han ikke fant noen konkurrenter i Italia og de eneste designerne han fikk motivasjon til å jobbe hardere fra, var Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld og Christian Lacroix.

Yves Saint Laurent og Gianni Versace. Bilde via alux.com

Medusa 

Kjenner du til merket Versace, så kjenner du garantert til Medusa som preger logoen.

Gianni Versace skal ha vært veldig inspirert av gresk mytologi og her anses Medusa å være en av gorgonene, og ved å møte blikket hennes ville du forandres til stein.

Medusa har egentlig slanger som hår, men Versace valgte heller å tegne henne med vanlig hår og fyldige lepper.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

 

Dødsfallet skjedde én uke etter hans siste visning

Under en uke før Versace ble myrdet utenfor sitt eget hjem, viste han sin siste kolleksjon på det eksklusive Ritz Hotel i Paris. Her skal supermodellene Naomi Campbell og Erin O’Conner vært to av supermodellene som bar kolleksjonen.

Før han ble myrdet, hadde Versace allerede klart å overvinne kreft.

I 2017 arrangerte Gianni sin søster, Donatella Versace, en visning for å markere at det er 20 år siden broren ble myrdet. Under moteuken i Milano inviterte hun supermodellene, som broren «oppdaget», Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni og Helena Christensen, til å avslutte visningen.

På feil sted 

Da Versace levde pleide han alltid å få assistenten sin til å kjøpe kaffe og aviser til ham. Men 15.juli 1997 bestemte han seg for å gå dette ærendet selv. På veien ble han skutt utenfor hjemmet sitt i Miami.

Gjerningsmannen var Andrew Cunanan. På denne tiden var Cunanan allerede på FBI’s liste over etterlyste kriminelle. Det skriver alux.com.

Det tidligere hjemmet til Gianni Versace, Casa Casuarina.

Slik var begravelsen

Versace-familien holdt en privat minneseremoni Miami, dagen etter det tragiske dødsfallet.

Den andre sermonien ble holdt i Milano og over to tusen mennesker deltok. Blant deltagerne finne vi navn som Naomi Campbell, Elton John og prinsesse Diana.

Les også: Sommerens fineste motekampanjer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer