Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Atelier Hinode
Foto: Atelier Hinode

Atelier Hinode lager klær som er designet for et langt liv

– Jeg tok alle sparepengene mine og hoppet ut i det, forteller grunnlegger Benedikte Ringberg til Melk & Honning.

Benedikte Ringberg hadde aldri en pikedrøm om å starte noe eget. Tvert imot synes hun at vi har nok produsenter som pumper ut klær til forbrukerne. Ringberg hadde derimot et stort ønske om å skape en merkevare som jobber mer bærekraftig.

Så klaffet det plutselig med en rekke tilfeldigheter og Atelier Hinode ble til.

Denne uken går Oslo Runway av stabelen i hovedstaden. Onsdag 16. august har Atelier Hinode sin visning foran Norges motebransje.

Grunnlegger og designer Benedikte Ringberg. Foto: Atelier Hinode
Grunnlegger og designer Benedikte Ringberg. Foto: Atelier Hinode

Benedikte Ringberg, som står bak Atelier Hinode, forteller til Melk & Honning at hun har vært veldig avhengig av å finne en viktig mening med mote.

De siste årene har Ringberg jobbet mer og mer aktivt med bærekraftig utvikling som Production Manager i norske Tom Wood. Der har hun kunnet nerde og fordype seg i ny teknologi, materialer, økologi, kjemi og miljøvennlige fremgangsmåter og etterbehandlinger.

– Jeg elsker mote. Måten man får utfolde og uttrykke seg på. Bære sin egen identitet eller en helt annen. Likevel har det i seg selv fortsatt hatt for liten verdi, sier Ringberg.

– Det kan være en tung bransje å jobbe i. Jeg har sittet utallige ganger og tenkt hvordan kan man ha søvnløse netter, kronisk stress og pustebesvær over klær? Derfor har jeg vært veldig avhengig av å finne en mening.

Atelier Hinode er klare for Oslo Runway. Foto: Atelier Hinode
Atelier Hinode er klare for Oslo Runway. Foto: Atelier Hinode

Så stod Ringberg plutselig uten jobb i fjor.

– Jeg tok alle sparepengene mine, og hoppet ut i det, forteller hun.

For henne er håndverket viktigere enn trend, og hun tenker kvalitet over kvantitet.

– Mote er først og fremst en kunstform i mine øyne.

– En kunstform som før var høyt verdsatt, men som nå har sklidd ut i et masseprodusert hav av dårlig kvalitet og trender som kun varer i to uker, sier Ringberg.

Hos Atelier Hinode skal alle plagg du kjøper være et godt og trygt valg som du kan stå inne for.

– Det kommer hele tiden ny informasjon, og ikke minst motsigende informasjon.

– For eksempel er bomull bra fordi det er naturlig, men så er det også et av de verste fibre på grunn av høyt vannforbruk og behov for kjemikalier i dyrking. Jeg ønsket derfor å skape en merkevare hvor det skal være enkelt for oss å velge riktig, sier Ringberg.

Mote er først og fremst kunst for grunnlegger og designer Ringberg. Foto: Atelier Hinode
Mote er først og fremst kunst for grunnlegger og designer Benedikte Ringberg. Foto: Atelier Hinode
Plaggene hos Atelier Hinode skal være et godt og trygt valg. Foto: Atelier Hinode
Plaggene hos Atelier Hinode skal være et godt og trygt valg. Foto: Atelier Hinode

Atelier Hinode lager klær som er designet for et langt liv.

Det er klær som skal leve med deg gjennom alle faser av livet, med både hverdager og store begivenheter. Plaggene er ofte multifunksjonelle og kan tilpasses eierens behov og ønsker.

– Vår signaturkjole kan bæres både med og uten ermer. Den kan snus begge veier for to ulike utringninger, tas inn i livet og heises opp for å gjøres kort, forteller Ringberg.

– Det er veldig i ånd av hvordan jeg selv bruker min egen garderobe, og alle plaggene mine får kjørt seg både opp og ned og bak frem. Jeg er en kronisk outfit-repeater, men det trenger ikke alltid se likt ut for det, legger hun til.

Ringberg forteller at det mest bærekraftige vi kan gjøre er å utnytte det vi har til det fulle.

– Vår nye kolleksjon inneholder flere «2 i 1»-plagg.

– Alle bukser har waistband som gjør de både low- og highwaist. Kjøper du en topp og ett skjørt, skal du faktisk sitte igjen med en topp, to skjørt og tre kjoler, forteller grunnleggeren til Melk.

Atelier Hinode lager klær designet for et langt liv. Foto: Atelier Hinode
Atelier Hinode lager klær designet for et langt liv. Foto: Atelier Hinode

Ringberg lar seg inspirere av begrensninger og problemer som må løses.

– Hvordan kan denne buksen brukes selv om man endrer form og fasong i løpet av livet? Hvordan kan vi få flest mulige plagg ut av én topp? Hva kan vi gjøre for at man aldri går lei av en kjole?

– Det må være tidløst, men det må også ha noe ekstra ved seg som gjør at man føler kjærlighet for plagget. En unik detalj, kanskje en annerledes søm eller krage. Da blir ønsket om å bytte det ut med noe nytt mindre, og man reduserer derfor forbruket, sier hun.  

Videre inspireres Ringberg mer lidenskapelig av form, fasong og følelser. Spesielt det man kan finne i naturen, og ofte i en kontrast av mykt møter hardt.

Kolleksjonen Atelier Hinode skal vise under Oslo Runway i år er inspirert av uttrykket som skapes av planter i blomst. Kronblader som kretser seg om hverandre og danner vakre feminine volum. 

Grunnlegger og designer Ringberg inspireres av det man kan finne i naturen.
Grunnlegger og designer Benedikte Ringberg inspireres av det man kan finne i naturen. Foto: Atelier Hinode

Ringberg forteller at hun har en far som alltid er veldig informert og med i tiden. Fra hun var liten har han snakket om miljøet og lært henne viktigheten av å ta vare på det. 

I Atelier Hinode er det en av de største grunnpilarene. De skal aldri gjøre noe som ikke gir mening eller følger disse verdiene.

– Paljetter og PU-skinn vil du aldri finne hos oss. Samtidig skal vi holde oss tro til å skape design folk kan få dyp kjærlighet for, ekte bærekraft er når vi tar vare på tingene våre, forteller grunnleggeren.

Hva gjør dere av konkrete tiltak angående bærekraft, som få andre gjør – og som gjør at dere skiller dere ut? Det er jo mange som fokuserer på bærekraft for tiden.

– I Atelier Hinode tar vi flere helt konkrete grep mot en mer bærekraftig og sirkulær bedriftsmodell.

Noe av det som gjør at de skiller seg ut fra andre er at de i stor grad benytter seg av det som kalles surplus material eller deadstock.

– Dette er stoffer og materialer som allerede er produsert og som er til overs som et resultat av andre merkevarers overproduksjon. Det kan være stoffer som ble til overs fordi merkevaren måtte møte et satt minimumskrav fra leverandør, og de bestilte derfor meter de faktisk ikke hadde behov for i utgangspunktet, forteller Ringberg.

Merket tar flere helt konkrete grep mot en mer bærekraftig og sirkulær bedriftsmodell.
Merket tar flere helt konkrete grep mot en mer bærekraftig og sirkulær bedriftsmodell. Foto: Atelier Hinode

– Vi benytter oss i hovedsak av overskudd fra de store motehusene innen high-end fashion, som sjelden vil bruke stoffene de har til overs fra tidligere sesonger i frykt for å være repeterende.

– Disse stoffene er av førsteklasses kvalitet, men mange andre merkevarer velger å ikke benytte seg av de for å unngå begrensningene det medfører, forklarer Ringberg.

Hun synes det er mer spennende sånn. Atelier Hinode må da alltid designe et plagg for å få stoffet til å funke, i stedet for å bare kjøpe stoffet som passer til det du vil lage.

For å sørge for at merket tar ansvar for plaggene sine gjennom hele livsløpet, oppfordrer de alltid kundene til å føre plaggene videre dersom man selv ikke bruker de lenger. 

– Er plaggene helt utslitt eller på andre måter har mistet sin bruksverdi tar vi de inn igjen, i bytte mot rabatt på en ny vare. Plaggene vil da gå til resirkulering og utvinning av nye tekstiler, sier Ringberg.

Det norske merket oppfordrer alltid til å føre plaggene videre dersom man selv ikke bruker de lenger.
Det norske merket oppfordrer alltid til å føre plaggene videre dersom man selv ikke bruker de lenger. Foto: Atelier Hinode

Atelier Hinode gleder seg stort til å vise under den norske moteuken. For et nyoppstartet brand er det en stor mulighet til å få formidlet merkevarens DNA, identitet og følelse.

– Når vi får vise plaggene i bevegelse, stylet med hverandre i nydelige omgivelser. Med riktig soundtrack håper jeg at gjestene sitter igjen med en helt klar følelse av hvem Atelier Hinode er og skal være. Det er også en helt unik mulighet til å få umiddelbare reaksjoner og tilbakemeldinger på kolleksjonen, forteller hun.

– Det er viktig at plattformer som Oslo Runway tar inn både små og nye merkevarer for å pushe bransjen videre og vise åpenhet mot nye ideer. Der synes jeg de er gode, årets program blir veldig spennende, sier Ringberg.  

Atelier Hinode har visning onsdag 16. august på Oslo Runway.
Atelier Hinode har visning onsdag 16. august under Oslo Runway. Foto: Atelier Hinode

Akkurat nå jobber Atelier Hinode nøye med å ekspandere i tråd med verdiene sine. 

Merket er opptatt av å velge ut de riktige forhandlerne. De ser etter de som står inne for det samme som seg når det gjelder å være kvalitetsbevisst og yte god service.

– Vi ønsker de som vil formidle historien bak Hinode. Og vi har blitt veldig godt tatt imot, der er vi heldige! 

– Målet på sikt er å opparbeide kapasitet til å utelukkende benytte oss av surplus materials. Jeg ønsker også å starte på et prosjekt som utfordrer måten vi utnytter resursene våre på. Det håper jeg kan bli et positivt tilskudd i bransjen, men først må jeg få litt tid til overs.

– Jeg sier ofte «vi», for Hinode har blitt en egen personlighet. Men det er kun meg i selskapet, så akkurat nå er én person tre for lite, avslutter Ringberg.

Les også: 5 høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week

Siste saker

Mest lest nå
Les mer