I år er det grafiske, fargerike øyne som gjelder på julebordet

MAC-sminkør Liam Seeland tipser deg til hvordan du «nailer» den nye sminketrenden.

I likhet med motetrender endrer også sminketrender seg fra sesong til sesong. I flere år var det kraftig konturering som var det mest trendy, før fokuset i større og større grad gikk over på highlightere gjennom såkalt «strobing». Det siste året har det – inspirert av de beauty-fanatiske sør-koreanernes ekstreme fokus på duggfrisk hud – blitt supertrendy å i stedet se glossy, frisk og fuktig ut.

Flere og flere velger også å kaste fra seg både pudderkost, foundation og maskara, og satse på en helt naturlig, usminket look. 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens denne trenden fremdeles er gjeldende har man også sett en annen stor trend på catwalkene, nemlig grafiske linjer og kreativ øyensminke. Elle Sverige kaller det «Høstens heteste beauty trend», i likhet med blant annet amerikanske Elle og Harper’s Bazaar.

Veldig snart står julebordsesongen for tur, og da er den grafiske, fargerike sminken idéell. Vi har spurt Makeup-artist hos MAC, Liam Seeland, om hans beste tips til hvordan man kjører denne looken. 

– Personlig elsker jeg denne looken fordi jeg har en bakgrunn som illustratør og syntes det et en fantastisk miks mellom mote og kunst. Det er noe jeg har drevet med helt siden jeg startet sminkekarrieren og digger at folk embracer det, forteller han til Melk & Honning.

via @liamseeland

På Instagrammen sin deler han stadig vekk makeup-looks han gjør, enten på seg selv, venner av seg eller modeller. Alle disse eksemplene på grafisk sminke er gjort i løpet av den siste måneden, og Seeland beskriver de to øverste for oss. Den første av de to har han gjort på seg selv.

– Der slo jeg til med min «trusty» hvite liquid liner fra NYX og la vinger på sidene av øynene over et lag med rød øyenskygge og en rød 60-talls «cut crease» (red.anm: En teknikk der man ved hjep av mørkere sminke skaper illusjonen om et større, høyere øyelokk, og dermed større øyne). Hvit liner er fantastisk for å gjøre ting mer grafisk og «cartoonish». Jeg mener man både kan ha bold øynesminke og bold lepper, slik som jeg har gjort her. Det er kanskje mye for noen men jeg elsker glossy røde lepper, glowy hud og øyensminke som er som tatt rett ut av en 90’s anime, forteller Seeland.

Den andre looken handlet om at øyensminken skulle ha essensen av øredobbene som er designet av norske Alva Brosten.

– Jeg brukte en palett med creamy, sterke farger for å lage blå «swipes». Innerst i tårekanalen la jeg til en dæsj med pearly hvit øyenskygge som gir liv til alt annet. Grafisk øyensminke og statement øredobber gir meg veldig Edie Sedgwick vibes. Elsker det!

Når all fokuset skal ligge på øynene er det helt essensielt at hudsminken er plettfri. Skal den holde seg fresh så lenge som mulig – gjerne et helt julebord – er det noen ting man bør tenke på.

– Det som er viktig er å bruke noe som passer perfekt til din hudtype. I jobben min hjelper jeg hele tiden kunder med å finne produkter som fungerer for akkurat deres utgangspunkt. Har man for eksempel tørr hud kan man nesten ikke forvente å kunne rocke en kjempematt foundation i timevis uten at den legger seg i rynker eller at den sprekker opp. Da er det fint at det finnes produkter med alle mulige nivåer av fukt eller matthet, i alle tenkelige nyanser, forteller Seeland til Melk & Honning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker også at en bra hudpleie-rutine har veldig mye å si.

– Og så et lag med MAC Fix plus, eller en annen setting spray, over det ferdige resultatet.

Edie Sedgwick

Når det kommer til hva man bør tenke på når det kommer til antrekk sammen med denne kraftige sminken er han ikke i tvil.

– Jeg ville tatt inspirasjon fra 60-tallet og kombinert det med veldig minimalistiske, men grafiske plagg. Geometriske mønstre med sterke farger, en «royal blue» minikjole sammen med oransje øredobber. The sky is the limit! Gå inn på google og søk på Peggy Moffitt, Edie Sedgwick og kanskje til og med den mest «extra» svenske minimalisten jeg vet om: Jenny Mustard. Hun har alltid veldig bold øyensminke matchet med freshe minimalistiske antrekk. Der kan man få masse inspirasjon.

Selv har han sammen med den grafiske sminken begynt å kjøre en annen nostalgisk vri.

– Jeg er veldig «into» å prøve så godt jeg kan å se ut som en fransk artkid fra 1930-tallet, som er elskeren til en eldre og eksentrisk rik mann. Det kommer jeg nok til å fortsette å gå for på julebord og ellers. Det får jeg til ved å gå all inn med «Pretty Boy leppestift», blek men glowy foundation, masse peachy blush og så tegner jeg på «beauty marks» litt rundt omkring.

Hovedbilde – EKSEMPLER FRA CATWALK FW’17: Desigual, Fyodor Gyolan, Maison Margiela, Theirry Mugler, Emilio De La Morena, Prada, Byblos, Chalayan.

Les også: Fem sminkemerker du bør sjekke ut