Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
André Leon Talley utleverer motebransjen i ny bok
Anna Winter og André Leon Talley. Foto: Bryan Bedder/Staff via Getty

André Leon Talley er død

Ble 73 år gammel.

Onsdag kunne flere internasjonale medier melde at André Leon Talley er død. Den amerikanske motejournalisten og tidligere Vogue-redaktøren ble 73 år gammel.

Talley skal ha gått bort tirsdag, og var innlagt på sykehus i forbindelse med en hittil ukjent sykdom, ifølge People.

Ryktene skal imidlertid ha det til at han døde som følge av koronakomplikasjoner, ifølge Houston Chronicle.

På hans egen Instagram-konto ble den triste nyheten bekreftet onsdag morgen.

«Mr. Talley var den larger-than-life kreative direktøren i lang tid hos Vogue frem til den ble verdens motebibel», står det i Instagram-innlegget.

André Leon Talley vil for alltid bli husket som et stort moteikon.

Han ble født i Washington D.C 16. oktober i 1948 og vokste opp i Durham i North Carolina hos bestemoren sin, som han tidligere har sagt skal ha inspirert han med motesansen sin til å få seg en karriere innen mote, skriver NBC.

Tidlig på 70-tallet tok han en mastergrad i fransk ved Brown University, før han ble praktikant for tidligere Vogue-redaktør Diana Vreeland på Metropolitan Museum of Arts i 1974, ifølge The Guardian.

Etter det begynte han å arbeide som assistent og resepsjonist for den ikoniske pop-artkunstneren Andy Warhol og hans Interview Magazine. Senere begynte han å jobbe for Womens Wear Daily, samtidig som han leverte motestoff for The New York Times.

I 1983 startet han den lange karrieren sin hos amerikanske Vogue.

Først som ansvarlig for motenyheter, senere som kreativ direktør frem til 1995, ifølge NBC. Talley kom tilbake til Vogue tre år senere, og ble der frem til 2013, ifølge The Guardian.

André leon talley er død
André Leon Talley i 2017. Foto: Taylor Hill via Getty

Mange forbinder nok André Leon Talley med hans eksentriske stil og mange uforglemmelige sitater.

I motefilmen The September Issue fra 2009, hvor man fikk være flue på veggen mens Vogue lagde sin ikoniske september-utgave, spradet han rundt i korridorene til Vogue ikledd solbriller og kappe. Og på tennisbanen med et Louis Vuitton-håndkle og en vintage Piaget-klokke på håndleddet – selv om akkurat den scenen skal ha vært iscenesatt, ifølge The Guardian.

Les også
Dette skjer i Oslo på 17. mai

Han har også vært dommer i modellkonkurransen America’s Next Top Model, og hans stødige motekunnskap sikret han posisjonen som Obama-familiens moterådgiver.

I 2020 skrev han sine personlige memoirer i boken The Chiffon Trenches, hvor han utleverte bransjen. I tillegg til blant annet en vanskelig barndom, lettet han her på sløret om den internasjonale moteverdenen. Det skal være den gode mottakelsen av dokumentaren fra 2017 The Gospel According to André som ga ham selvtilliten til å skrive boken.

Talley var på plass front row på enhver viktig motevisning, og var høyt elsket av bransjen. Flere designere har skrevet minneord om ham på Instagram.

Også den norske influenceren og podcasteren Hanneli Mustaparta hyller moteredaktøren på Instagram.

– André Leon Talley var en av de siste store legendene i internasjonal motebransje. Han var unik, eksentrisk og levde og åndet for mote, sier Mustaparta til Melk & Honning.

– Han hadde sin start i bransjen da han jobbet med Diana Vreeland og har vært med på mer enn vi kan forestille oss.

Mustaparta forteller at hun møtte ham da de hostet åpningen av Lincoln Center for fashion week og Fashion Night Out sammen i 2010.

hanneli mustaparta
Hanneli Mustaparta møtte André Leon Talley i 2010. Foto: Bryan Bedder via Getty for Condé Nast

– Jeg ble så fascinert av hvordan han var, hans store gestikuleringer og hvor selvfølgelig det var å spise den fresheste lunsjen servert på sølvfat på kontoret til Vogue.

– Han syntes nok det var litt uvant at jeg kom fra litt sånn ut-fra-intet i hans øyne og skulle co-hoste et så stort event med ham. Men vi hadde det utrolig moro da vi planla det vi skulle gjøre. Jeg husker jeg ble helt satt ut av alle de store amerikanske ordene som trillet så lett ut av han. Det var ikke like lett for meg.

Les også
Hårfrisyrer som passer perfekt til bunad (og andre antrekk) på 17. mai

– Alt var marvelous, heaven og ord jeg aldri har hørt siden. Det er utrolig trist at han er borte og moteverdenen er et stykke fattigere nå.

Les også: Anna Wintour får ny jobb

Siste saker

Mest lest nå
Les mer