Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
André Leon Talley. Fotografert av Bill Cunningham for New York Times

André Leon Talley åpner opp i eksklusivt intervju

Motemogulen deler kalde og harde fakta fra motebransjen.

«Moten tar ikke vare på folkene sine. Ingen kommer til å ta vare på meg, men jeg skal ta vare på meg selv».

Slik starter intervjuet motemogul, André Leon Talley, har gjort med New York Times. Det er i anledning den kommende dokumentaren «The Gospel According to André» om André Leon Talley, at han har tatt en prat med New York Times-journalist Vanessa Friedman, om hvordan han var blant de første fargede menneskene i bransjen, suksessen og det roligere livet hans i tiden etter Vogue. Det kommer også noen kommentarer om Anna Wintour, og flere kalde og harde sannheter om den tøffe motebransjen.

Talley har gjort seg kjent gjennom sin dommerrolle i «America’s Next Top Model» og sine mange år som kreativ direktør hos motemagasinet Vogue. Han har blitt et av de mest kjente ansiktene i motebransjen, blant annet for sine sterke meninger, høyden og det at han alltid går kledd i lekre kaftaner.

Til tross for at Talley lenge var en av motebransjens mest profilerte personer, forteller regissør av dokumentaren Kate Novack, at det ikke nødvendigvis er en motedokumentar, men heller en klassisk amerikansk suksesshistorie. Hun understreker at Talley er en viktig afro-amerikansk kulturperson, men at det har kommet med sin pris.

André Leon Talley og Anna Wintour. Foto: Bill Cunningham/New York Times

André Leon Talley og Anna Wintour. Foto: Bill Cunningham/New York Times

En gammel venn av Talley forteller at han ble alt han egentlig ikke skulle:

«Det var ikke meningen at han skulle drømme om å bli moteredaktør. Han skulle begynne på Brown University for å få en mastergrad og skrive om innflytelsen rundt mørkhudede kvinner hos Baudelaire og Flaubert, og i bildene til Delacroix. Det var ikke meningen at han skulle få et internship med Ms. Vreeland ved The Costume Institute, eller en jobb for Andy Warhol i magasinet Interview, eller at han skulle dra til Paris får å bli den eneste mørkhudede mannen som satt på første rad under courure-visningene, eller bli kreativ direktør hos Vogue». 

«Det krevde mye mot fra ham», det fortalte Diane von Furstenberg, som ble kjent med Talley under tiden hos Interview.

Men alle årene i motebransjen har ikke kommet uten motstand – noe Talley ikke er redd for å sette ord på.

«Noen venner har droppet meg. Miuccia Prada var en av dem. Vi stod hverandre veldig nært. Hun er veldig sjenert, så nå snakker hun nærmest ikke til meg på trappene til The Met. Karl Lagerfeld er en fly-by-night-person. Han er veldig vanskelig å få tak i. Det er veldig skuffende».

En person Talley fortsatt har kontakt med er tidligere kollega, motedronning og Vogue-redaktør, Anna Wintour. «For det meste behandler hun meg som familie. Jeg vet at hun bryr seg dypt om meg. Men andre dager behandler hun meg som det sorte får; det familiemedlemmet som blir holdt utenfor og ignorert».

«Jeg skulle ønske motebransjen var en enklere sone å navigere i. Du må over mange isfjell, og det kan være virkelig grusomt, men det kan også være veldig spennende». 

Han røper ovenfor New York Times at han for tiden er beskymret for penger. «Jeg er blakk», forteller han.

Talley har gjennom karrieren hatt et nært vennskap med designere som Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent og Azzedine Alaïa. Med de vennskapene hadde han det han trengte, så noen annen kjærlighet ble det aldri. Nå har han ikke lenger kontakt med Lagerfeld, og både Yves Saint Laurent og Alaïa er død.

«Jeg bor alene. Jeg vil dø alene. Jeg klatret opp hit selv og jeg vil gå ned alene. Jeg våkner opp og tenker på dette nesten hver dag. Men jeg vil ikke begynne med online-dating eller noe slikt». 

Les hele intervjuet med André Leon Talley hos New York Times.

Hovedbilde via Bill Cunningham for New York Times.  

Les også: John Galliano snakker ut i stort intervju 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer