Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Altså utestengt permanent fra Facebook og Instagram grunnet brystkreft-bilde

Altså er bannlyst av Facebook grunnet brystkreft-bilde

– Urovekkende at Facebook kan ha så mye makt over et redaksjonelt medium.

I fjor lanserte Sigrid Bonde Tusvik det alternative kvinnemagasinet Altså sammen med Ida Eliassen-Coker. Tanken var å skape et feministisk magasin som ikke skulle bidra til kroppspress og dårlig selvfølelse, men heller fokusere på god journalistikk og vise et mangfoldig og nyansert bilde av kvinner. Helt fri for retusjering og slankepress altså.

Ved å si nei til all reklame i magasinet, skulle Altså blant annet finansieres via folket. Det nye kvinnemagasinet klarte å samle inn 3 millioner kroner gjennom forhåndsabonnenter og støtte fra Fritt Ord.

Tidligere i år delte magasinet et bilde av ikke-seksualisert bryst for å snakke om brystkreft og feminitet.

Det ble for kraftig kost for Facebook og Instagram, som nå har permanent utestengt magasinet fra annonseplattformen sin. For femte gang.

Altså utestengt permanent fra Facebook og Instagram grunnet brystkreft-bilde
Dette bildet skutt av fotograf Paola De Grenet ble for kraftig kost for Facebook og Instagram. Foto: Melk & Honning

– Visste det var en risiko

– Det er ganske urovekkende at Facebook kan ha så mye makt over et redaksjonelt medium, sier Ida Eliassen-Coker, redaktør i Altså til Melk & Honning.

Hun forteller at det hele startet med utgave nummer 04 av magasinet tidligere i år, med en kvinne som hadde overlevd brystkreft på forsiden. Hun tror nå at de er blitt utestengt uavhengig av det aktuelle nummeret, og får meldinger fra andre bedrifter som også blir blokkert fra Facebook uten forklaring.

– Vi har også slettet bildet i egen nettbutikk, ettersom vi har annonser som lenker til nettsiden vår, så det kan ikke være bilde av en pupp der. Vi visste at det var en liten risiko å gå ut med akkurat den forsiden, sier Eliassen-Coker og fortsetter;

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Facebook sine retningslinjer sier imidlertid at det er lov å vise bryst i sammenheng med brystkreft, amming og fødsel. Så da tenkte vi at vi kjører på. Det var en veldig populær forside å dele bilder av i sosiale medier, og vi fikk mange nye abonnenter og enkeltsalg i den perioden.

Altså utestengt permanent fra Facebook og Instagram grunnet brystkreft-bilde
Ida Eliassen-Coker. Foto: privat

Ingen forklaring fra Facebook

Bildene som Facebook har reagert på er av en kvinne med brystkreft som har valgt å ikke rekonstruere brystet som måtte fjernes, til tross fra råd fra alle andre om at hun ikke ville være feminin nok hvis hun ikke gjorde det.

– Hun valgte istedenfor å lage en undertøyskolleksjon med undertøy som gikk over arret, så hun kunne føle seg fin selv med arret. At man kan ta egne avgjørelser mot det som er anbefalt og forventet av samfunnet for å være kvinne, syntes vi var et så viktig og styrkende budskap, sier Eliassen-Coker.

– Vi syntes hun gjorde det på en så fin og stolt måte, og at bildet av henne var flott, sterkt og ikke seksualisert i det hele tatt. Men vi måtte fjerne alt til slutt, uten at Facebook kunne ikke gi oss noen forklaring.

Én gang fikk Altså tak i ekte mennesker på Facebooks chat som fortalte at de ikke visste hvorfor magasinet var blitt blokkert, men at de ikke hadde mulighet til å åpne kontoen igjen.

Utestenges fra Facebook
Fra saken i Altså #04 om brystkreft og undertøy. Foto: Melk & Honning

Magasinet er blitt utestengt fem ganger.

– Det virker som at Facebook har tatt et krafttak for å hamle opp med dårlige ting i sosiale medier, og automatisert det. Så har det gått litt over stokk og stein.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Mandag delte Altså nyheten på sin Instagram-konto, og magasinet har ifølge redaktøren fått en enorm respons.

– Folk er helt i harnisk, for dette strider veldig mot folks fornuft.

Eliassen-Coker er kritisk til at Facebook i Norge ikke har en eneste kommunikasjonskanal, og at de «ikke kan stilles til ansvar for hvordan de driver forretning på».

– Enhver annen stor bedrift ville ha svart deg på hva du kan gjøre annerledes.

Et stort flertall av alle abonnentene Altså får, kommer inn via nettopp Facebook og Instagram.

Påvirkes nå i redaksjonelle avgjørelser

– Vi kan ikke operere videre i mange måneder med det her. Vi er helt avhengig av Facebook for å kunne selge abonnementer. Min drøm da vi startet opp Altså var å ikke være på sosiale medier i det hele tatt. Men folk må minnes på at vi finnes.

– Dette handler ikke bare om forretning, men om noe mye viktigere. Vi påvirkes jo nå i avgjørelsene om hva vi har på forsiden. Vi må faktisk vurdere hva Facebook vil synes om våre valg. At de skal ha noe å si for norske redaksjonelle medier ut ifra hva som er stuerent i amerikansk kultur, er helt feil og ganske skremmende.

Hun mener Facebook er blitt et offentlig rom norske myndigheter ikke har kontroll på.

– Vi håper at mange som synes dette er feil, blir abonnenter hos oss og kjøper til andre, så vi blir mindre avhengig av Facebook. Vi håper at næringsministeren tar tak i dette, og sier at Facebook må drive som en ansvarlig aktør i det norske forretningsliv, og at de krever at det opprettes en kundeservice-avdeling i Norge, avslutter hun.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Les også: Motetopp død av korona

Siste saker

Mest lest nå
Les mer