– Husk at ingen diamanter er like.
Vi går inn i høytiden for bryllup og forlovelser, og mange er nok derfor på utkikk etter en diamantring til sin kjære i disse dager. Men det er ingen hemmelighet at det er mye å tenke på i forkant og etter at ringen er kommet på fingeren.
Vi har derfor tatt en prat med Oddny Vigdel Idsal, avdelingsleder hos EC 1914 i Sandnes, om alt du trenger å vite før du velger en diamantring – og hvordan du tar vare på den.
– Vi opplever at det er mange som planlegger bryllup til sommeren. Etterspørselen etter gifteringer opprettholdes temmelig konstant som tidligere, det forteller oss at det er like mange som velger å gifte seg nå som før, sier hun til Melk & Honning.
– Diamantringer er mer vanlig å fri med. Vi blir påvirket av medier og velger det som er i vinden, og kanskje aller helst det vi ser andre har, legger hun til.
Idsal forteller at de fleste kjøper glatte ringer når de skal gifte seg, og at det mest vanlige er at kvinnen går med forlovelsesring frem til bryllupet.
– Da blir gifteringen ofte brukt og satt sammen med frierringen. Dette har endret seg noe, da man tidligere gjerne kjøpte glatte ringer som kun ble brukt i forlovelsestiden, og nye ringer ble kjøpt inn til bryllupet. Det ble da til at ett sett med ringer kun ble liggende i en skuff og ikke ble brukt.
Hva er det aller første man bør tenke over når man skal kjøpe en diamantring?
– Det viktigste er å velge en ring som man selv liker – følge magefølelsen og finne en variant man mener blir den perfekte ringen til den man er glad i, sier Idsal.
– Det er også lurt å tenke på om ringen passer til å bli brukt hver dag. Vi har alle forskjellige jobber som krever forskjellig bruk av hendene. Vil ringen være i veien? Kan det være den vil føles for stor? Vil den være for tynn i skinnen (og dermed mer sårbar)?
Idsal påpeker at alle ønsker å bruke ringen hele tiden og at man derfor bør sjekke hvilke ringer partneren sin går med til vanlig før man kjøper en ring.
– Da ser du hva de liker og vil sjelden bomme på kjøpet.
Å finne riktig størrelse på ringen kan være utfordrende. Spesielt om det skal være en overraskelse. Så, hvordan velger man riktig ringstørrelse?
– De fleste vet ikke hvilken størrelse partneren trenger, men de aller fleste butikkene har ringer i forskjellige størrelser, og ringer kan enten byttes eller reguleres etter kundens finger i etterkant av overraskelsen eller frieriet, forteller Idsal.
– Noen klarer å tyvlåne en ring fra partneren som en har med når en skal kjøpe ny ring, andre er kreative med skyvelær, målbånd eller strips.
Så, til det store spørsmålet – hvordan går man frem når man skal velge diamant?
– EC 1914 velger diamanter med tw.si- eller w.si-kvaliteter, som er av flotte klare stener uten farge, med lite inneslutninger. Alle våre diamanter fra 0,50 ct og oppover blir levert med GIA-sertifikater, forteller Idsal.
GIA er den mest anerkjente diamantsertifiseringen som brukes i verden. På sertifikatet kan man lese informasjon som vekt, farge, klarhet og cut på den spesifikke diamanten.
– EC 1914 kjøper GIA-sertifiserte diamanter uten flourisering. Flourisering betyr at noen diamanter blir blå i spesielle lysforhold. Vi er svært opptatt av at cut/symmetri og polish skal være av svært god kvalitet.
Idsal understreker at ingen diamanter er like.
– Så her må man velge den diamanten man liker best. Noen liker de helt hvite og klareste best, mens andre foretrekker diamanter med inneslutninger og mer farge. Prisene vil variere mye på størrelsen på diamantene, alt etter hvor rene og klare de er. Dess mindre farge og inneslutninger det er i diamanten, dess mer sjelden er den – og jo høyere pris vil diamanten ha, forteller hun.
Men, hvordan tar man best mulig vare på diamantringer?
– Ringer som brukes hver dag vil få hakk, riper og andre bruksmerker, fordi gull er et mykt metall. Hvitt gull kan ofte bli litt gule etter en tids bruk, og må derfor pusses og rhodineres for å få overflaten tilbake til sin opprinnelige stand, forteller Idsal.
– Diamantringer har klør som holder diamanten på plass. Klør er gjerne litt utsatt til ved for eksempel støt, og det er også stor fare for at klør må forsterkes etter en tids bruk.
Idsal minner om at den største verdien i en diamantring som oftest er selve diamanten. De anbefaler derfor kunden å gå innom en gullsmed én gang i året for sjekk av klør, slik at diamanten ikke faller ut.
– Husk alltid å ta av ringen når du går på treningsstudioet. Vekter er en stor fare for flotte ringer, og vi har sett mange med store hakk eller skader etter vekter. Diamanten er penest når den er ren, og en ren diamant sparkler i alle regnbuens farger, sier Idsal.
– En skitten diamant blir veldig blass og kjedelig å se på. Vask ringen i produkter som du får kjøpt hos gullsmeder.
Avslutningsvis forteller Idsal at de ser en trend med at allianseringer er svært etterspurt.
– Dette er en ring der man kan sette inn stener etter hvert. Her kan man for eksempel sette inn en sten etter en barnefødsel, antall år man har vært gift eller andre betydninger som er viktig for kunden, sier hun.
Allianseringer finnes i flere typer og størrelser på diamanter, men kan også suppleres med fargede edelstener i stedet.
– De er også nydelige sammen med en enstensring, og kan fint brukes som en giftering.
Les også: Blir dette de største forlovelsesring-trendene i 2023?