Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nike både hylles og kritiseres for sitt av NFL-spiller Colin Kaepernick som ansikt utad.
Nike både hylles og kritiseres for sitt av NFL-spiller Colin Kaepernick som ansikt utad.

Alt du må vite om Nike-kontroversen

Aksjen faller og folk brenner produktene sine i protest.

Tidligere denne uka ble det klart at Nike for sitt 30-årsjubileum for «Just Do It» har hentet inn NFL-quarterback Colin Kaepernick som ansikt utad for sin nyeste reklamekampanje.

Et modig valg, mener mange, mens andre brenner Nike-produktene sine i protest.

Det er to år siden Kaepernick skapte overskrifter verden over da han i forkant av en kamp knelte under den amerikanske nasjonalsangen for å sette søkelyset på sosial og rasebetinget urettferdighet i USA.  Det fikk mange til å reagere, og noen mente Kaepernick med gesten mer enn noe annet viste fingeren til både det amerikanske flagget og til millitæret. Da også andre NFL-spillere begynte å gjøre det samme var ikke president Donald Trump nådig i sin dom. Han mente spillerne burde få sparken, og at den som knelte under nasjonalsangen var en «son of a bitch».

Til nettavisa Daily Caller sier Trump tirsdag at han mener Nike med sin nye reklamekampanje med Kaepernick i spissen «sender et dårlig signal», men understreker at både sportsgiganten og Kaepernick har rett til å mene hva de vil.

Han la også til at Nike betaler ham «mye i leie» for deres flaggskipbutikk i New York som ligger i en bygning eid av Trump.

Det er ikke bare hos president Trump at nyheten faller i dårlig jord. Tirsdag ble en rekke videoer der sinte kunder brenner Nike-produktene sine lastet opp på sosiale medier. Samtidig trender hashtagen #NikeBoycott på Twitter, og Nike-aksjen faller. 

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Aleksandra Marie Høye

Kaepernick har vært sponset av Nike siden 2011, men det har inntil denne uken vært uklart hvordan sportsgiganten ville jobbe med ham igjen. Det skriver CNBC. NFL har på sin side ikke kommet med noen kommentar direkte knyttet til Nikes avgjørelse om å bruke Kaepernick som ansikt utad, men i en uttalelse tirsdag heter det at: «Utfordringene som Colin og andre profesjonelle idrettsutøvere har satt søkelyset på fortjener vår oppmerksomhet og handling…Vi omfavner rollen og ansvaret for alle som er involvert i denne sporten til å fremme meningsfull og positiv forandring i samfunnet».

Også kjente fjes som Beckham Jr. og Serena Williams er en del av kampanjen som skal sette søkelys på idrettsutøvere som har overkommet hindringer. Til bildet av Williams som spiller tennis står det: «Jenter fra Compton spiller ikke tennis. De eier det», mens til Kaepernick bilde står det «Tro på noe. Selv om det betyr å ofre alt»

 

 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer