Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Cate Blanchett leder hovedjuryen under filmfestivalen i Cannes

Alt du må vite om filmfestivalen i Cannes

Selfie-forbud, metoo og Netflix-krangel.

Tirsdag går startskuddet for det som omtales som «verdens viktigste filmfestival», filmfestivalen i Cannes.

Hvilken film åpner festivalen?

Everybody Knows filmfestivalen i Cannes

«Everybody Knows»

Det er filmen «Everybody Knows» eller «Todos Lo Saben» som den heter på originalspråket – en film av den iranske regissøren Asghat Farhadi som åpner festivalen tirsdag. I filmen, der Penélope Cruz og Javier Bardem spiller hovedrollene, møter vi en familie som reiser tilbake til deres mors hjembygd i Spania der livene deres skal forandres for alltid.

Hvem skal lede Cannes-juryen?

I år er det skuespiller Cate Blanchett som leder hovedjuryen. Hun tar med det over stafettpinnen fra Pedro Almodóvar som den 12.kvinnelige juryelederen i filmfestivalens historie. Blanchett har flere ganger selv gått på den røde løperen under filmfestivalen, og er også en sentral skikkelse i Time’s Up-bevegelsen mot seksuell trakassering i filmbransjen. Sammen med resten av juryen deler hun ut hovedprisen 20.mai.

Hva er egentlig Kritikeruken i Cannes?

Chloë Sevigny er blant jurymedlemmene i kritikerjuryen under filmfestivalen i Cannes

Chloë Sevigny

Kritikeruken løper parallelt med filmfestivalen, og setter fokus på nye filmtalenter. I år er det norske Jochim Trier som leder juryen, sammen med jurymedlemmer som Chloë Sevigny, Nahuel Perez Biscayart, Augustin Trapenard og Eva Sangio.

Stemmer det at Lars von Trier er tilbake?

Jepp. Etter syv år som «persona non grata» er Lars von Trier igjen velkommen til å delta under filmfestivalen i Cannes (eller det vil si; han får ikke delta med sin nyeste film «The House That Jack Built», men den vises under festivalen). Det var under en pressekonferanse i Cannes i 2011 at den danske regissøren kom med en ganske så uheldig uttalelse om Adolf Hitler, noe som fikk ham erklært uønsket av festivalledelsen – frem til i år.

Les også
Nina Sandbech teamer opp med Bik Bok- igjen

Hva er greia med Netflix?

I fjor ble Netflix buet ut for sine to filmer i hovedkonkurransen. I år tilspisset striden seg mellom strømmegiganten og filmfestivalledelsen, noe som endte med at førstnevnte trakk filmene sine fra filmfestivalen (det inkluderte blant annet Paul Greengrass’ film «Norway»).

Men det er ikke bare film som står i fokus?

Filmfestivalen i Cannes forbyr selfier på den røde løperen

Nei, i tillegg til å være et sted både for å se og bli sett (fun fact: i år har festivalledelsen forbudt selfier på den røde løperen som de mener tar oppmerksomheten fra selve festivalen) er årets utgave også sterkt preget av metoo-kampanjen som tross alt begynte nettopp med filmprodusent Harvey Weinstein (som selvsagt ikke lenger har noen plass verken på festivalen eller i filmbransjen generelt). Det har fått flere eksperter til å spå en slags ny vår for den tradisjonsrike filmfestivalen.

Les også: M&H tipser – seks stilige vårfilmer

Siste saker

Mest lest nå
Les mer