Et par gode cocktails hører med til selskapene i julen – enten det er alkohol i dem eller ikke.
Selv om det ble nok ei hjemmejul, er det klart vi må kose oss like mye som alltid. Og ha mindre selskaper. Det er i alle fall ingen tvil om at det er særlig én ting som gjør julen mer festlig: digge drinker.
Men når det er sagt, er det jo ikke alltid man verken har lyst på, kan eller bør drikke de sterkere sakene. Og kanskje du får gjester som ikke skal ha alkohol? Alkoholfrie cocktails er definitivt både digg og nødvendig. For det er jo tross alt ganske stusselig å ha eplemost i glasset mens de andre har noe fancy.
Disse 3 oppskriftene på digge alkoholfrie cocktails redder juleselskapet. Holzweiler Platz-sjefen gir oss sine beste tips.
– Mocktails bør ha en stamme av alle smakene som en cocktail har, sier Tommy Örnewald, daglig leder på Café Platz.
– Nøkkelen er balansert syre med det nødvendige tilskuddet av krydder og sukker.
Han sier at alkoholfrie cocktails først og fremst er et supert komplement til vanlige cocktails. Likevel, mener han at mocktails har hatt en tendens til å være altfor simple de siste årene. Derfor liker han selv å bruke de fermenterte drikkene fra merket Empress.
– Å gjøre dette med et fermentert produkt gir mocktailene en artig, ny og mer kompleks karakter, lover han.
Örnewald kan anbefale deg å sjekke ut disse tre digge, alkoholfrie cocktailsene i julen. Først ut er hans personlige favoritt, Ginger White Spice Mule.
– For meg er dette en perfekt vinter-mocktail, fordi den minner meg om hjemme i Sverige. Vi drakk alltid glögg til jul og på kalde dager.
Ginger Winter Spice Mule
Dette trenger du:
20 cl hjemmelaget kirsebær og kanel-sirup. Sjekk ut hvordan du lager denne litt lenger ned!
Juice fra 1/4 sitron
Topp med Ginger Gotu Kola
En klype fint salt
2 dråper Orange Bitters (valgfritt)
Pynt med kirsebær eller en brent kanelstang
Slik gjør du:
Ha Bitters og kirsebær-sirupen i det glasset du foretrekker, og ha i isbiter. Fyll opp med Empress sin Ginger Gotu Kola Kombucha. Rør, og pynt så med kirsebær eller en brent kanelstang.
– Merk at denne også funker godt med mørk rom eller bourbon, sier Örnewald.

Cherry Spice Syrup:
200g fryste kirsebær
100g vann
100g brunt sukker eller kokossukker
6 kryddernellik
1 kanelstang
50g eplecidereddik
En klype salt
Ha alle ingredienser i en kjele og kok på lav varme i fem minutter. La det kjøle seg ned i romtemperatur, og sil over i en lufttett beholder. Denne kan du ha i kjøleskapet i opp til to uker – og lage mocktails (eller cocktails) til det går tomt!
Moonbrew Apperitivo
Dette trenger du:
20 ml grapefruktjuice
20 ml Lyre’s – Italian Spritz
2 dråper Orange Bitters (valgfritt)
Fyll opp med Moonbrew
En klype fint salt
Slik gjør du:
Ha i grapefruktjuice, Bitters og Lyre’s i et glass med is. Fyll opp med Moonbrew fra Empress, og rør forsiktig. Strø så på en klype salt, og pynt med en skive grapefrukt eller timian.
– Skal du ha alkohol i, passer det best med Campari, Aperol eller Gin, tipser han.

Ficus Zing Winter Apple Spritz
Dette trenger du:
20 cl eplejuice
20 cl hjemmelaget kardemomme og kanel-sirup. Sjekk ut en how-to litt lenger ned.
1 barskje Grapefruit Oleo Saccharum
1 dråpe Orange Bitters
Fyll opp 50-50 med Ficus Zing og Honey Wine
Pynt med epleskiver og brent kanelstang
Slik gjør du:
Ha sirupen i glasset ditt, og hell oppi isbiter. Fyll med Ficus Zing og Honey Wine, halvparten hver. Rør om, og pynt med epleskiver og brent kanelstang.
– Denne kan lages som en vanlig cocktail også, og passer best til rom, ifølge Platz-sjefen.

Cinnamon and Cardamom Syrup
400g vann
150g brunt sukker eller kokossukker
6 knuste kardemommefedd
1 kanelstang
En klype salt
Ha alle ingrediensene i en kjele og la småkoke i fem minutter. La det kjøle seg ned i romtemperatur, og sil så over i en lufttett beholder. Denne oppbevarer du i kjøleskapet, også i opptil to uker.