Du kommer deg ikke opp og frem her i motebransjen uten en god dose hype, selv om det kjapt kan bli for mye av det gode.
Takket være dedikerte re-sellers har visse merker fått og ikke minst opprettholdt et eksklusivitetens stempel. Oftest er det streetwear-merkene som havner i slike situasjoner og sneaker-butikker må gjerne ha raffles/loddtrekning under drops, for å forsikre seg om at flest mulig kunder får seg nytt fottøy.
Les også: Nektet adgang til kunder de mistenkte var resellers
Vi lever i et samfunn der en logo fra eller til kan ha mye å si, noe streetwear-merkene ikke er redde for å utnytte. En enkel T-skjorte kan nemlig kjapt koste skjorta så lenge det «riktige» brandet er printet på brystkassa. Men hvilke streetwear-merker er det som for tiden lever på hype?
Her er en liste med 9 av dem:
1. Supreme
Med en liste som dette, blir det for dumt å la Supreme falle unna. Det amerikanske skatemerket ble startet opp av James Jebbi i 1994 og har for tiden ti butikker spredt i verdens storbyer. Strategien med å kun ha små dropp fra kolleksjonene hver torsdag fungerer helt tydelig, da det hver uke skapes lange køer utenfor.
Det sier kanskje litt når de kan tjene penger på å selge murstein eller skape slåsskamper over et metro-kort? Hvem som vinner mest på samarbeidet mellom Supreme og Louis Vuitton blir dermed et vanskelig spørsmål.
2. BAPE
Det japanske merket ble skapt av Nigo i 1993 og står egentlig for A Bathing Ape. En kan kanskje kalle merket litt for stort for å havne på en liste som dette. Ved å holde antallet utsalgssteder såpass lavt, spesielt utenfor Asia, gjør re-sellers BAPE til en del av hype-universet. I.T Limited kjøpte merket i 2011 og Nigo stakk to år senere. BAPE fikk et stort comeback for et par år siden. Merket selges nå i Norge.
3. Pablo-merch
Det siste året har merch-trenden gått lengre enn langt. Fra at man støtter sitt favoritt-band, har det nå gått over til å bli innafor for alle. Kanye West har kjørt hardt på og ikke bare presentert Yeezy-kolleksjoner med Adidas, men oppmerksomheten rundt den enkle, billige, men dyre merchandisen er kanskje blitt enda mer populær. Det hjelper kanskje på å ha hele Jenner/Kardashian-klanen på laget som fronter både Yeezy produkter.
4. Palace
Du trenger nemlig ikke klare å holde balansen på et skateboard for å ikle deg gatemoten. Med en logo som ingen ende tar, har Palace ikke like lang fartstid som resten av gjengen.
I 2011 skapte Lev Tanju merket, som av noen kalles britenes Supreme, fordi han ønsket å lage skateboards som var både fine og bra.
5. Off White
Merkeskaperen Virgil Abloh jobbet side om side med Kanye West, men skapte på siden sitt eget brand som han også presenterer i en egen motebok.
6. Gosha
Sovjetisk estetikk tok over med Gosha Rubchinskiy. Russeren har tatt begrepet «normcore» noen hakk videre og hjulpet blant annet fotballskjerf til å se kult ut utenfor Ullevaal Stadion.
7. Bianca Chandon
I motsetning til skateboard-merkene ovenfor med mer velkjente navn, er Bianca Chandon et merke som ligger og ulmer. Inspirert av 70-tallet, ble det skapt av skateren Alex Olsen og en kan få tak i plaggene fra blant annet Dover Street Market. Hvis man er veldig kjappe.
8. Fear of God
Jerry Lorenzo bak F.O.G. har alltid satset på internett og sosiale medier fremfor vanlige PR-metoder, men selv med rene linjer har selv Barneys hentet inn hans design. Samarbeidet med Justin Bieber i forbindelse med hans Purpose-tour var neppe en credboost.
9. Noah
Brendon Babenzien startet som creative director hos Supreme, men skapte sitt eget merke for 10 år siden. Ikke bare ønsket han å lage sitt eget streetwear-merke, men han ønsker med Noah å holde etiske retningslinjer.
Se også: Er denne cap-en innafor igjen?