Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Instagram @bobo.matjila

8 flerkulturelle podcaster for deg som vil lære mer

Disse handler om alt fra white fragility og historien med slaveri, til svart dating og svarte superhelter.

De siste ukene har en ny bølge av anti-rasisme preget store deler av verden. Det var i etterkant av drapet på George Floyd at folk fikk nok. Titusenvis har tatt til gatene verden over for å protestere mot systematisk rasisme.

Ringvirkningene av dette er en massiv anti-rasistisk bevegelse på sosiale medier, som i all hovedsak foregår gjennom deling av kilder og info om hvordan man som privilegert hvit kan være en god alliert.

I den sammenheng har Melk & Honning samlet noen av de beste flerkulturelle podcastene som både opplyser, overrasker, utfordrer og inspirerer til endring.

Noen av disse favner bredt og snakker om ulike tema, andre er mer politiske og seriøse.

Les også: Månedens lesning: Black Lives Matter

About Race av Reni Eddo-Lodge

Forfatteren av bestselgeren Why I’m No Longer Talking to White People About Race har laget en podcast for å fortsette å diskutere tematikken hun fremmet i boka. Eddo-Lodge bringer inn anti-rasistiske aktivister for å se på hvordan nyere historie kan forklare hva som skjer i dag. Hør den her.

1619 av Nikole Hannah-Jones for The New York Times

Den amerkanske etterforskningsjournalisten Nikole Hannah-Jones har jobbet hos The New York Times siden 2015. Hun dekker borgerrettigheter for den verdenskjente avisen og leder også podcasten 1619. Der tar hun for seg det mørkeste kapittelet i amerikas historie, nemlig kjøp, salg og drift av afrikanere som slaver, som startet i år 1619. I 2019 var det 400 år siden det første slaveskipet ankom amerika. Hannah-Jones mente tiden var inne for å dykke ned i og belyse grusomhetene. Hør den her.

Witness History: Witness Black History av BBC World Service

I denne podcasten får man høre om alt fra den første afroamerikanske kvinnen som vant en Pulitzer-pris og den første svarte, kvinnelige selvskapte dollar-millionæren, til ulike anti-rasistiske opptøyer gjennom tidene. Hør den her.

Side Hustle Pro av Nicaila Matthews Okome

I denne podcasten fremmer Nicaila Matthews Okome svarte, kvinnelige entreprenører som har klart å gjøre om sin side hustle til en suksessrik bedrift. Kvinnene Okome intervjuer driver selskaper innenfor alt fra skjønnhet, datateknologi, finans til restaurant og hotellnæringen. Her får man tips til hvordan man selv kan møte denne utfordringen og gjøre sin egen bedrift lønnsom. Hør den her.

Black Girl Nerds Podcast av Jaime Broadnax

Jaime Broadnax er en selverklært nerd, og startet denne podcasten for å gi andre svarte nerder en følelse av å være en del av et fellesskap. Her snakker hun om alt fra tegneserier med svarte karakterer, kommer med filmanmeldelser og intervjuer svarte skuespillere. Hør den her.

Hood x Holistic av Ash and Cort

Det Los Angelese-baserte ekteparet Ash and Cort startet denne podcasten i 2018 for å diskutere sex, kjærlighet, dating, interseksjonell feminisme, groupthink og mye annet. Hør den her.

Come through av Rebecca Carroll

I forbindelse med presidentvalget i USA denne høsten, ønsker Carroll å påpeke at nasjonalitet er sentralt i de fleste politiske spørsmål. Dette gjelder enten det handler om helse, arbeid, klimaendringer, media eller andre ting. I løpet av 15 episoder har hun samtaler med ulike folk innenfor akademia, skribenter eller kunstnere om tro, representasjon, hvit skjørhet og hvordan alt dette påvirker oss i 2020. Hør den her.

The Bobo & Flex show

I denne podcasten tar sør-afrikanske Bobo Matjila og australsk-ghanesiske Lillian Ahenkan aka Flex Mami for seg nye tema i hver episode. Målet er å knuse patriarkatet, dekolonalisere hjernene våre, gjøre feminisme interseksjonell og få folk til å slutte å date problematiske menn. I den nyeste episoden diskuterer de blant annet om det er lov for hvite personer å bruke N-ordet når man rapper med på sine favorittartisters låter på konserter. Spoiler alert: det er det ikke.

Er det noen fantastiske flerkulturelle podcaster vi har glemt? Tips oss på [email protected]

Les også: Sjefredaktør må gå etter rasismeanklager

Siste saker

Mest lest nå
Les mer