Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Filmer og serier å streame i julen
Bridgerton. Foto: Liam Daniel/Netflix

7 filmer og serier å streame i julen

For deg som er lei julefilmer allerede.

2020 ble seriebingingens store år med tv-suksesser som The Undoing med en omdiskutert luksusgarderobe, rojalt drama med The Crown, etterlengtede Emily in Paris og overraskende The Queen’s Gambit.

Her er enda flere serier og filmer, både nye og ikke fullt så nye – perfekte å binge denne julen.

Bridgerton

Blir det egentlig romjul uten britisk drama lagt til 1800-tallet med alle dens normer og regler? Neppe. Netflix serverer fra 1. juledag av en rykende fersk serie skapt av Shonda Rhimes, dama bak legedramaet Grey’s Anatomy.

7 filmer og serier å streame i julen
Bridgerton. Foto: Liam Daniel/Netflix

Serien er basert på Julia Quinns romaner som mikser historisk sus og dus med romantikk. Her møter vi Phoebe Bridgerton, en ung kvinne som sammen med en hel haug andre unge og lovende begir seg ut i sosietets-London på jakt etter en ektefelle, eller kjærlighet. Det byr i ekte Jane Austen-stil på trøbbel – på humoristisk vis. Kudos for en forfriskende og mangfoldig casting.

7 filmer og serier å streame i julen
Bridgerton. Foto: Liam Daniel/Netflix

The Prom

En musikals komedie med kjente navn som The Devil Wears Pradas Meryl Streep, The Undoings Nicole Kidman, komiker James Corden og Girls Andrew Rannells er da bare nødt til å bli bra.

7 filmer og serier å streame i julen
The Prom. Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix

Regissert av Netflix-favoritt Ryan Murphy som står bak andre serier som The Politician, Hollywood og Ratched, for å nevne noen, er dette en fargerik serie basert på Broadway-musikalen med samme navn. Med sin forfriskende estetikk er den et deilig avbrekk fra julas rødt, hvitt og sølv. Selv om den ikke er den gaven til homofile tenåringer som den tror den er, ifølge Vulture.

7 filmer og serier å streame i julen
The Prom. Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix

Ring min agent

En skjult perle i Netflix-jungelen. At franske Ring min agent ikke er blitt en tv-snakkis her til lands, er nærmest ufattelig. For herlighet så morsom den er! Og så vanvittig mye bedre enn Emily in Paris – hvis man absolutt må ha Paris. Ring min agent viser den franske hovedstaden gjennom øynene til en pariser. Uten alle klisjéene – og ikke et eneste Eiffeltårn i sikte.

7 filmer og serier å streame i julen
Ring min agent. Foto: Netflix

Her møter vi en gjeng filmagenter som må takle divanykkene til noen av Frankrikes største skuespillere. Med alt det medfører av problemer og komikk. Beintøffe og lesbiske Andréa spiser damer til frokost, lunsj og middag. Og hennes bestevenn og kollega Gabriel er en noe mer blyg og konfliktsky agent.

7 filmer og serier å streame i julen
Ring min agent. Foto: Netflix

Sammen må de hjelpe store og ikoniske skuespillertalenter som Monica Bellucci, Juliette Binoche og Jean Dujardin på overraskende vis – hvor alle forøvrig gjestespiller seg selv i serien.

Babylon Berlin

Er du av typen som liker krim og mordgåter både til påske og jul, er Babylon Berlin noe for deg. Denne tyske tv-serien er faktisk den dyreste ikke-engelskspråkelige produksjonen noensinne, med over 40 millioner dollar i budsjett for de første to sesongene. Mens første og andre sesong hadde premiere på NRK i 2018, kom tredje sesong i høst. Også den basert på kriminalromanene skrevet av Volker Kutscher.

7 filmer og serier å streame i julen
Babylon Berlin sesong 2. Foto: Sky/NRK

Lagt til slutten av 1920-tallet i dekadente Berlin, mikser serien historiske fakta med thrillersjangeren, med en god dose romantikk, spenning og til og med humor en sjeldent gang i blant. Kriminaletterforsker Gereon Rath etterforsker i andre sesong en ulykke på et filmsett, midt oppi tysk films gullalder.

Dette kan du se i julen
Babylon Berlin sesong 2. Foto: Sky/NRK

Med et vakkert og gjennomført estetisk univers med tanke på både kostymer, rekvisitter og musikk, er det som å reise 100 år tilbake i tid. En lekker historietime som viser opptakten til andre verdenskrig.

Dette kan du se i julen
Babylon Berlin sesong 2. Foto: Sky/NRK

Atlantic Crossing

Fra en estetisk historietime til en annen. I NRK-storsatsningen Atlantic Crossing får man et innblikk i den norske kongefamiliens dramatiske flukt til USA under andre verdenskrig. Men det er kronprinsesse Märtha, moren til vår kong Harald, som står i sentrum av historien.

7 filmer og serier å streame i julen
Atlantic Crossing. Foto: Dusan Martincek/Cinenord/NRK

Serien som hadde premiere i høst er blitt diskutert en rekke ganger i media den siste tiden for å ha mikset historie og kunstnerisk frihet – muligens en smule for mye. I hvert fall uten å gjøre det klinkende klart for seerne. Men de vakre kostymene og gamle veteranbilene er i hvert fall verdt en titt. Og Kyle Maclachlan, kjent fra kultserien Twin Peaks og Frustrerte Fruer, i rollen som president Roosevelt.

Atlantic Crossing
Atlantic Crossing. Foto: Dusan Martincek/Cinenord/NRK

Mank

Filmer som forteller hvordan ikoniske filmer ble til, er alltid artig. Mank viser elegant i sort-hvitt hvordan den alkoholiserte, men vittige manusforfatteren Herman J. Mankiewicz skriver ferdig storfilmen Citizen Kane med 1930-tallets Hollywood som bakteppe.

Storfilmen Mank
Mank. Foto: Netflix

Filmen har en rekke store skuespillere, som Gary Oldman i hovedrollen, Amanda Seyfried som filmstjerne, Lily Collins fra Emily in Paris og Charles Dance kjent fra suksesser som The Crown og Game of Thrones.

Og har du ikke sett Citizen Kane, regissør Orson Welles mesterverk fra 1941 – gjør det aller først. Den regnes av mange som en av tidenes største filmer.

Fjols til fjells

Det ble jo langt ifra noen hvit jul på de fleste i år. Da får man nøye seg med snø på tv-skjermen istedenfor. Rett før koronalockdownen i mars hadde spillefilmen Fjols til Fjells premiere.

7 filmer og serier å streame i julen
Fjols til Fjells. Foto: Dplay

Det var en ny versjon av den kjente og kjære familiekomedien fra 1957 med Leif Juster i hovedrollen som den forvirra resepsjonisten Poppe. I Fjols til Fjells anno 2020 møter vi barnebarnet til Poppe, Poppe, spilt av Herbert Nordrum. Som i likhet med bestefar er ganske så keitete, men artig han også.

Nå er altså tv-serien med flere av de samme skuespillerene fra nyinnspillingen her. Denne gangen som humorserie med hyttekos på vinterfjellet i fokus. Den har ikke fått strålende anmeldelser, men bare det er snø i sikte, er vi fornøyde, vi.

Les også: 10 ting du ikke visste om Tre nøtter til Askepott

Siste saker

Mest lest nå
Les mer