Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

6 moteutstillinger du bør få med deg i sommer

Forhåpentligvis skal du ut av Norge i løpet av sommeren for en etterlengtet ferie. Da er det greit å ikke bare late seg på dagen etter lange netter – men også få litt kulturell input.

Tekst: Hanna Willoch

Fra dagens trender og motens historie: nakenbilder, røntgenbilder, luksuskjoler og klær for den nye kvinnekroppen. Her er seks moteutstillinger som foregår rundt om i verden i sommer.

Mario Testino, Undressed/ Helmut Newton, Unseen/ Jean Pigozzi, Pool Party

Museum für Fotografie, Berlin
Nå til 19. november 2017

Nakne kropper har lenge vært et yndet objekt for motefotografer. Det tar utstillingen på Museum für Fotografie i Berlin en titt på. Gjennom stiftelsen til den avdøde og ikoniske fotografen Helmut Newton, kjent for nettop bilder av nakne kvinner, samles verker fra Newton og to av hans kolleger og venner: Mario Testino og Jean Pigozzi.

Hvem er Pigozzi? Jean Pigozzi er en businessmann, kunstsamler og fotograf. I serien «Pool Party» viser han snapshot-aktige bilder i små formater med motiver fra badebassenget.

Hvem er Testino? Mario Testino fotograferer ofte moteserier for Vogue og kanskje har du allerede sett «Towel Series» på fotografens Instagram-konto der han viser bilder av nakne kjendiser dekket av et hvit håndkle. I «Undressed» utforsker han forholdet mellom mote, erotikk, anatomi og kunst i enorme formater som virker som påtrengende landskap av mennesker.

Foto: Gerhard Kassner

Christian Dior, Couturier Du Rêve

Musée des Arts Décoratifs, Paris
Nå til 7. januar 2018

Etter å ha holdt en couture-visning for høsten 2017 åpnet motehuset Dior en utstilling for å feire 70 år. Med lang fartstid i bransjen har det franske motehuset en del kjoler å vise til og trekker frem en samling på over 300 haute couture kjoler fra perioden 1947 til i dag. Det inkluderer dermed arbeid fra syv designerne: I tillegg til Christian Dior har vi Yves Saint Laurent, March Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons og Maria Grazia Chiuri – sistnevnte er nåværende kreativ leder hos merket.

Les også
11 danske moteprofiler du bør følge på Instagram

I tillegg til kjoler er det en samling av atelier-malerier, motefotografier, hundrevis av dokumenter, illustrasjoner, skisser, dokumentarfotografier, brev, notater og reklamekampanjer. For ikke å glemme tilbehør som hatter, smykker, vesker, sko og parfymer. Listen av pene ting tar aldri slutt.

Utvalget peker på båndet Christian Dior skapte mellom couture og kunsten, noe som har definert motehuset Dior og deres innflytelse på verden den dag i dag.

Foto: Emma Summerton

Rei Kawakubo / Comme des Garçons, Art of the In-Between

The Metropolitan Museum of Art
Nå til 4. september 2017

Den årlige Met-gallaen, som samler moteeliten og årets viktigste kjendiser på The Met museum i New York, er bare starten på en stor moteutstilling.

Årets utstilling handler om Rei Kawakubo, den japanske designeren og grunnlegger av Comme des Garçons og Dover Street Market. Kawakubo hylles på The Met med en soloutstilling. Sist en levende designer fikk en soloutstilling på The Met var i 1983 og navnet var Yves Saint Laurent.

Arbeidet strekker seg fra 80-tallet til Kawakubos siste kolleksjon for Comme des Garçons og det handler om hvordan Rei Kawakubo retenker kvinnekroppen og feminin identitet.

Foto: The Metropolitan Museum of Art

Irving Penn, Resonance – Photographs from the Pinault Collection

Fotografiska museum i Stockholm
Nå til 1. oktober 2017

Fotografiska i Stockholm feirer at fotografen Irving Penn ble født for 100 år siden med en ustilling av hans verker. Irving Penn regnes som en av 1900-tallets mest anerkjente og innflytelsesrike fotografer.

Penn jobbet spesielt med mote-og portrettfotografier, selv om hans arbeid også rommer detaljer av hverdagslivet. Eksempler på det finner man i fotografiet av en stump av røyk eller av en papirkopp. I tillegg fotograferte Irving Penn supermodeller, haute couture og alminnelige arbeidere.

Les også
12 Instagram-høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week

Er du på tur til Fotografiska kan du også se utstillingen «Confluence» som viser et samarbeid mellom kunstneren Tina Bernings og motefotografen Michelangelo Di Battista der kunstneren Berning har illustrert på fotografens bilder.

Foto: Condé Nast

Balenciaga, Shaping Fashion

Victoria og Albert museum, London
Nå til 18.februar 2018

Stikkordet er kreativitet når Victoria og Albert museum i London viser frem tidligere kolleksjoner fra spanske Cristóbal Balenciaga.

Vi befinner oss på 50- og 60-tallet. I denne perioden designet Balenciaga klær for noen av de mest berømte kvinnene i verden, som Hollywood skuespiller Ava Gardner, ikonet Gloria Guinness og en av verdens rikeste damer; Mona Von Bismarck. Enda viktigere likevel var at Balenciaga skapte plagg som har blitt en del av moten den dag i dag, som tunikaen, sekken, «baby doll» kjolen og minikjolen.

I tillegg til klær trekker utstillingen frem tegninger, fotografier og stoffer. Det er også animerte mønstre, røntgenbilder av designet og kortfilmer på prosessen av å lage haute couture – som viser hvordan Balenciagas arbeid var utenom det vanlige.

Foto: Richard Avedon, The Richard Avedon Foundation

Margiela, the Hermés years

Mode Museum, Antwerpen
Nå til 27.august 2017

Den mystiske mannen, Martin Margiela, og hans arbeid for det franske luksusmerket Hermés blir satt i søkelyset på Mode Museum i Antwerpen.

I perioden fra 1997 til 2003 var den belgiske stylisten ansvarlig for damekolleksjonene hos Hermés, når det kom til Ready-to-wear. At det ikoniske franske merket valgte en mann som Margiela hevet en rekke øyenbryn i moteverden. Aller helst skulle en ny designer for et motehus som Hermés ha en viss kjendisstatus i pressen. Margiela var derimot en anonym mann og hadde frem til sin stilling i Hermés ikke gitt et eneste intervju til pressen.

Helt galt var det likevel ikke. Margiela var allerede kjent som en av de mest innflytelsesrike avant-garde designerne for sitt arbeid med dekonstruksjon, resirkulering og rekonstruksjon av materialer.

Les også
Foreo-sjefen: – Skjønnhetsteknologibransjen er i stadig endring

Da han jobbet for Hermés overrasket han pressen med en sober og monokrom fargepalett som skilte seg fra de typiske fargesterke Hermés-trykkene. Til den dag i dag er Margielas arbeid en stor innflytelse for designere.

Foto: Mode Museum

LagreLagre

Siste saker

Mest lest nå
Les mer