Seks ganger moteobjekter til kjendisene ble solgt for millioner på auksjon

Fra filmen «The Seven Year Itch». Foto: Sunset Boulevard/Getty

6 ganger superstjernenes moteobjekter gikk på auksjon for millioner

Fra Kurt Cobains slitne cardigan til Marilyn Monroes nakenkjole.

Det sies at det først er etter ens død at man virkelig blir berømt her i verden. Her er seks ganger klær og smykker som har tilhørt noen av verdens største ikoner er blitt solgt for millioner på auksjon, etter deres død.

John Lennons ikoniske solbriller

Er det noe man forbinder The Beatles’ gitarist John Lennon med, må det være hans trillrunde solbriller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ikoniske brillene ble nylig solgt for 137 500 pund, tilsvarende 1,6 millioner norske kroner, ifølge The Independent.

Det var tidligere privatsjåfør for popgruppen Alan Herring som solgte brillene. I et brev som fulgte med solbrillene på auksjonen til Sotheby’s, forklarer han hvordan han endte opp med dem.

Herring hadde hentet John Lennon, Ringo Starr og George Harrison i Ringos Mercedes sommeren 1968, og kjørte guttene til kontoret. Lennon glemte igjen brillene som hadde blitt delvis ødelagte i baksetet, og da sjåføren spurte om han skulle fikse de for ham, fikk han beskjed om å la være.

«Jeg fikk dem aldri fikset, og beholdt dem slik John hadde forlatt dem», skriver Herring i brevet, som jobbet som bandets privatsjåfør frem til de dro på en langtur til India.

John Lennon. Foto via The Independent

Kurt Cobains grunge-cardigan

Bare måneder før Grunge-legenden Kurt Cobain tok livet sitt i 1994, hadde han spilt inn et opptak i Sony Music Studios med live-publikum som ble vist under MTV Unplugged i New York. Her brukte han en olivengrønn, oversized cardigan i akryl og mohair, helt i tråd med grunge-looken han ble berømt for.

I 2018 ble cardiganen solgt under en auksjon for 334 000 dollar, tilsvarende rundt elleville 2,9 millioner.

Den ble dermed den dyreste genseren noensinne, og ble solgt under en rock memorabilia-auksjon på Hard Rock Cafe i New York. Det skriver The Guardian.

Kurt Cobain. Foto: Frank Micelotta Archive/Getty

Marilyn Monroes nakenkjole

Marilyn Monroe. Foto: Bettmann/Getty

Hvem kan vel glemme øyeblikket da Marilyn Monroe sang «Happy birthday, Mr President» til John F. Kennedy i 1962? Skuespilleren hadde på seg en glitrende gullkjole som ikke overlot noe til fantasien da hun sto på podiet under innsamlingsgallaen. Kjolen var spesialdesignet av Jean Louis.

I 2016 ble den kjøpt av Ripley’s Believe It or Not! under en auksjon i Los Angeles, for hele 4 800 000 dollar, tilsvarende 43 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med det satte salget verdensrekord i verdens dyreste kjole, og slo den forrige rekorden som også var en kjole brukt av Marilyn Monroe. Nemlig den ikoniske hvite kjolen i filmen The Seven Year Itch, ifølge Guinness World Records.

Prinsesse Dianas gallakjole

Hele verden var i sorg da Prinsesse Diana døde i en tragisk bilulykke i Paris i 1997. I tillegg til sitt store veldedige engasjement, var hun også berømt for klesstilen sin.

I 1985 danset den britiske prinsessen med Hollywood-skuespiller John Travolta under en gallamiddag i Det hvite hus.

Hun bar en midnattsblå kjole uten skuldre signert Victor Edelstein, i fløyel med en sløyfe og tyll.

Kjolen ble en av de mest ikoniske looksene hun huskes best for, og nylig ble den solgt på en auksjon for 264 000 pund, rundt tilsvarende svimlende 3 millioner kroner.

Den høye summen til tross – auksjonshuset Kerry Taylor Auctions i London hadde estimert at kjolen ville gå for 350 000 pund, altså nesten 100 000 pund mer, ifølge The Independent.

John Travolta & Prinsesse Diana. Foto: Tim Graham/Getty

Elizabeth Taylors smykkesamling

Elizabeth Taylor. Foto: Silver Screen Collection/Getty

Fra en Hollywood-diva til en annen. Elizabeth Taylor var berømt for sin dyre smak i smykker, og hadde dermed opparbeidet seg en real samling gull, glitter og edelstener.

I 2011 gikk hennes private smykkesamling under hammeren i New York for 115,9 millioner dollar – 10 milliarder kroner.

Salget slo naturligvis verdensrekorden for en privat smykkesamling solgt på auksjon, ifølge Business Insider.

Blant høydepunktene var et smykke med rubiner og diamanter signert Cartier, et armbånd med smaragder og diamanter fra Bulgari, en diamanttiara gitt av ektemannen Mike Todd, en rubin- og diamantring gitt av ektemannen Richard Burton som julegave og smykkegaver fra Michael Jackson.

Marie Antoinettes perlesmykke

Fra «Marie Antoinette»

Det er nesten kvalmt å tenke på hvor mye luksus dronning Marie Antoinette levde i, mens det franske folket sultet.

I 2018 ble smykkene auksjonert bort gjennom Sotheby’s, hvor den dyreste perlen noensinne solgt gikk for 32 millioner dollar, rundt 287 millioner kroner.

Perlen var del av et diamantsmykke med historisk betydning. Hele smykkesamlingen bestående av ti smykker ble solgt for 42,7 millioner dollar samlet. Det blir rundt 383 millioner kroner.

Før Marie Antoinette og Kong Ludvig 16 måtte rømme Versailles fra den franske revolusjonen, fylte hun en hel kiste med sine vakreste perler, diamanter og rubiner som hun fikk shippet til Brussel i sikkerhet.

Derfra ble de sendt til hennes nevø, keiseren av Østerrike i Wien. Da datteren til det franske kongeparet slapp ut fra fengsel, sikret hun seg eierskap til sin mors smykker, som i nyere tid har endt opp hos Bourbon-Parma-familien.

Les også: Karl Lagerfeld-skisser solgt for titusener på auksjon