Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Tim Walker stilles ut på V&A i London

5 moteutstillinger vi gleder oss til

Krigskorrespondenter, kjønnsidentitet og grensesprengende mote.

Det ser ut til at 2019 blir nok et år fylt med store utstillinger med legendariske navn, både internasjonalt og her hjemme.

Her er noen av de kommende moteutstillingene vi gleder oss til.

Thierry Mugler: Couturissime

Thierry Mugler åpner utstilling i Montreal
Thierry Mugler, «La Chimère Collection», AW97

Mange forbinder Thierry Mugler med parfymen «Alien», andre tenker på heftige, avslørende, kostymelignende design som kan minne om både fremtidens roboter, sirkusartister og femme fataler– kanskje alt på én gang?

Men verdens første utstilling om haute couture-skaper Thierry Mugler viser at han først og fremst er en kunstner. Utstillingen hedrer den 70 år gamle franskmannen og hans visjoner om å gi kvinner styrke.

«Thierry Mugler: Couturissime» viser 140 haute couture- og prêt-à-porter-kreasjoner skapt mellom 1973 og 2001 i tillegg til dufter, til nå ukjente skisser av designeren og fotografier skutt av legender som Helmut Newton, Herb Ritts, Paolo Roversi og Richard Avedon.

Utstillingen er i regi av The Montreal Museum of Fine Arts.

Står fra 2. mars til 8. september.

Gender Bending Fashion

Marlene Dietrich i filmen Morocco
Marlene Dietrich i «Morocco» fra 1930. Foto via The Cut

Diskusjonen rundt kjønn, mote og ikke minst kjønnsroller er evig aktuell. Takket være blant annet sosiale medier, Millennials og Generasjon Z er det betydelig mer frihet i dag enn for 50 år siden.

«Gender Bending Fashion» viser, gjennom antrekk brukt av skuespillere og musikere som David Bowie, Marlene Dietrich og Jimi Hendrix, hvordan de pushet grensene rundt kjønn og stil.

Utstillingen er i regi av Museum of Fine Arts i Boston.

Med over 60 grensesprengende design fra designere som Jean Paul Gaultier, Rei Kawakubo og Alessandro Michele for Gucci, settes det hele i en historisk kontekst med trender som eksempelvis den såkalte garconne-looken på 20-tallet og peacock-revolusjonen på 60-tallet.

Les også
11 danske moteprofiler du bør følge på Instagram

Utstillingen står fra 21. mars til 25. august 2019.

Lee Miller: War and Fashion

Lee Miller var krigskorrespondent for Vogue under 2. verdenskrig. Nå stilles hennes bilder ut i Horten
«Model wearing Digby Morton Suit, London, England 1941» av Lee Miller

«Surrealismens muse, modell, krigskorrespondent, motefotograf- Lee Millers liv og levnet er som hentet fra en film», skriver Preus Museum i Horten om utstillingen som omfatter en større samling fotografier signet Lee Millers.

Med bølgete, blondt hår og billedskjønne trekk, gjorde Lee Miller stor suksess som modell på 20- og 30-tallet. Hun ble siden en av vår tids største krigskorrespondenter under andre verdenskrig med sine rå, usminkede bilder fra felten. Hun er berømt for sin dekning av Blitzen i Storbritannia, frigjøringen av Paris og to av de største konsentrasjonsleirene. Bildet av seg selv i Hitlers badekar i 1945 er nærmest blitt ikonisk.

Samtidig som den unge, amerikanske fotojournalisten viste krigens ødeleggende vesen på sitt verste på de glansede sidene i Vogue, viste hun også krigsmoten på sitt beste.

Utstillingen står fra 7. april til 8. september.

An Enquiring Mind: Manolo Blahnik at the Wallace Collection

Manolo Blahnik åpner utstilling i London
Sukkerspinnssko signert Manolo Blahnik i filmen «Marie Antoinette». Foto via Vice

Til sommeren kan du spotte skopar etter skopar signert Manolo Blahnik utstilt mellom kunstverk fra The Wallace Collection i London når en av verdens mest berømte skodesignere slår seg sammen med en av verdens mest berømte kunstutstillinger.

Et av høydepunktene vil helt klart bli de sukkerspinnfargede skoene spesielt designet til Sofia Coppolas mesterverk, Marie Antoinette. Kanskje får vi se de ikoniske blå stilettene brukt av både Carrie Bradshaw i Sex & Singelliv og Olivia Palermo på bryllupsdagen sin?

Hvert rom i utstillingen reflekterer et bestemt tema fra Blahnik, fra teater til 1700-talls rokokko. At utstillingen vises på The Wallace Collection er ikke tilfeldig. Manolo Blahnik er en stor kunstentusiast, og har lenge søkt til museet for inspirasjon til nye skodesign.

Utstillingen står fra 10. juni til 1. september.

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

Tim Walker: Wonderful Things

Tim Walker vises i London i år
Tilda Swinton av Tim Walker. Foto via W Magazine

Med den store Dior-utstillingen som for tiden vises på Victoria & Albert Museum i London, kan man trygt si at lista er lagt. Til høsten er det den britiske motefotografen Tim Walker som tar over som en av hovedattraksjonene ved det ærverdige museet.

Dette vil bli den største utstillingen til Walker, som blant annet har samarbeidet med Vogue i en årrekke. Fotografen skjøt bildene til den berømte 2018 Pirelli-kalenderen i samarbeid med sjefredaktør i britiske Vogue, Edward Enninful.

Utstillingen vil gi et innblikk i hans 25 år lange karriere med fotografier, filmer, ulike sett og installasjoner samt bidrag fra samarbeidspartnere som designere, stylister, makeup-artister og modeller i tillegg til ti flunkende nye fotoprosjekter.

Utstillingen står fra 21. september til 8. mars 2020.

Hovedbilde av Atlas The Lion av Tim Walker via Love Magazine.

Les også: Edda Gimnes om The Met-utstillingen: En ære


Siste saker

Mest lest nå
Les mer