Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Instagram/ @sofiaboman
Foto: Instagram/ @sofiaboman

3 profiler deler sine beste lesetips til påsken

Trine Weydahl, Sara Flaaen og Caroline Krager tipser om bøker.

Påsken består blant annet av å sitte i solveggen dagen lang. Spise saftige appelsiner, slurpe i seg en litt for varm kopp med kakao, eller til og med nyte et glass vin i sola, mens du leser en god bok med solbrillene på snei. Ingen påske uten litt påskekrim, eller hva?

Vi har hørt med tre kjente profiler, som er well known for å være glad i å lese, om deres beste lesetips til påsken. La deg inspirere, og kanskje du finner den perfekte boken for påsken her?

Her er bøker 9 du kan lese denne påsken.

Trine Weydahl, ansiktet utad for Cappelen Damm på TikTok og tidligere YouTuber.

Trine Weydahl deler sine lesetips for påsken med oss. Foto: Instagram/ @trineweydahl
Trine Weydahl deler sine lesetips for påsken med oss. Foto: Instagram/ @trineweydahl

En tid for å leve

Jan Kjærstad

Lesetips nummer én; En tid for å leve, 199 kr hos Norli.
Lesetips nummer én; En tid for å leve, kr 199 hos Norli.

– Dette er boken jeg selv holder på å lese, og kommer til å fullføre i påsken. Boken er delt inn i tolv ulike personers perspektiv, som alle skal på premieren av Hedda Gabler på Nationaltheatret.

– For det første, jeg elsker å lese bøker satt i Oslo! Her får vi perspektivet til blant annet en lærer midt i en metoo-skandale, en far som har mistet datteren i selvmord og ikke vet om han orker å se et teaterstykke hvor en person skyter seg selv i siste akt, og landets statsminister som sitter på første rad.

– Hedda Christine Foss spiller hovedrollen i stykket, og nå står hun på scenen med en pistol – ladd med skarpe skudd. Jeg er rett og slett veldig spent på hva som kommer til å skje, og elsker at vi kommer oss gjennom historien ved å se stykket gjennom tolv ulike synspunkter.

Jomfruene

Alex Michaelides

Jomfruene, 349 kr hos Ark.
Jomfruene, kr 349 hos ARK.

– Er det i det hele tatt påske om man ikke har lest krim?

– Min desidert favoritt-krimbok er Den tause pasienten av Alex Michaelides, men den føler jeg alle har lest nå, så da vil jeg gjerne anbefale hans andre roman, Jomfruene. En like nervepirrende og plottwist-rik krimbok. Denne boka er for deg som elsket Shutter Island, og generelt psykologiske thrillere.

– Psykoterapeuten Mariana drar til Cambridge da en studievenninne av niesen blir drept. Her blir Mariana involvert i en hemmelig gruppe jenter som går under navnet «Jomfruene». Mer vil jeg ikke at dere skal vite, fordi dere må bare lese boken.

Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg

Audun Myskja

Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg, 187 kr hos Adlibris.
Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg, kr 187 hos Adlibris.

– Om du vil gå den mer sentimentale veien, og lese noe du kommer til å lære av i påsken, ville jeg anbefalt Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg av Audun Myskja. Audun har hatt dype samtaler med tolv mennesker som snart har levd ferdig sitt liv på jorden, og deler i boken deres tilbakeblikk med oss.

– Det er en nydelig bok om anger, kjærlighet, glede og hva som kunne blitt. En utrolig varm, men samtidig sår bok som virkelig kommer til å få deg til å prioritere litt annerledes og faktisk innse hva du vil her i livet. Det er flere år siden jeg leste denne for første gang, og jeg tenker på den stadig vekk, og er alltid en bok jeg trekker frem når folk spør om anbefalinger. Les denne spesielt om du er i starten av 20-årene og ikke aner hva du holder på med i livet.

Sara Flaaen Licius, modell, content creator og freelance journalist.

Sara Flaaen Licius. Foto: Instagram/ @saraflaaen
Sara Flaaen Licius. Foto: Instagram/ @saraflaaen

Sanatorium

Sarah Pearse

Sanatorium, 199 kr hos ARK.
Sanatorium, kr 199 hos ARK.

– Jeg støtter påstanden «ingen påske uten krim», selv om krim funker året rundt. Synes det er greit å ha i alle fall én krim- eller skrekkbok klar til påskedagene!

– Denne krimboken leste jeg på tampen av fjoråret, og likte godt at historien var innviklet og fikk meg til å stadig prøve å gjette meg fram til hva som ventet, og hva løsningen kunne være. Handlingen er i tillegg satt i et snødekt høyfjellshotell, tross alt en god match for påskestemningen. 

101 Essays That Will Change The Way You Think

Brianna West

101 Essays That Will Change The Way You Think, kr 229 hos Norli.
101 Essays That Will Change The Way You Think, kr 229 hos Norli.

– Jeg forventet en relativt høy «insta quote-faktor» på denne boken, men ble så positivt overrasket. Elsket at den var så konkret, og både ga gode tips samt fikk meg til å reflektere over mye i livet mitt. Jeg leste den forrige sommer, mens jeg gikk gjennom både det ene og det andre, og følte jeg hentet mye som både hjalp og inspirerte fra denne boken!

Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café

Fannie Flagg

Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe, kr 154 hos Adlibris.
Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe, kr 154 hos Adlibris.

– Da jeg delte instastories av denne boken, fikk jeg mange svar i dm av andre som hadde elsket den. Med god grunn, skjønte jeg raskt!

– Denne boken er nok ikke så verst å ta med ut i solveggen i påsken – for å la seg forsvinne inn i small town America og et sjarmerende univers med en masse ulike karakterer. Hovedstikkordet for denne boken er sjarm, vil jeg si! Den var utrolig fin og hjertevarm – og feelgood på den litt vonde måten.

Caroline Krager, moteskribent, poet og konsulent.

Tidligere motejournalist hos Melk, Caroline Krager, deler sine lesetips. Foto: Instagram/ @carolinekrager
Tidligere motejournalist hos Melk, Caroline Krager, deler sine lesetips. Foto: Instagram/ @carolinekrager

Detransition, baby

Torrey Peters

Detransition, Baby, 149 kr hos Norli.
Detransition, Baby, kr 149 hos Norli.

– Denne viser et helt spesielt og veldig givende perspektiv på det å leve som transperson, og alt det innebærer av highs and lows.

– Bokens hovedkarakterer er Ames og Reese, to transkvinner som var et par før førstnevnte av ulike grunner detransitioned, altså gikk tilbake til å være mann. Rike sugardaddies, mental helse, kjønnsuttrykk og moderne familiekonstellasjoner er blant tingene på ingredienslista her. Språket er fantastisk, boka har et sterkt driv og karakterene føles ekte og kompliserte. En skikkelig pageturner, uten å være lett og overflatisk. 

Convenience Store Woman

Sayaka Murata 

Convenience Store Woman, 139 kr hos Bokreolen.
Convenience Store Woman, kr 139 hos Bokreolen.

– En rar og småmorsom liten bok.

– Her følger man japanske Keiko som har jobbet i 18 år i den samme bittelille butikken i Tokyo. Ingenting annet er av betydning for henne og all fritid brukes på å forberede seg mentalt og fysisk på neste arbeidsdag. Man skjønner relativt kjapt at hun er neurodivergent, altså at hun ser verden gjennom et blikk som skiller seg fra normalen, og ikke skjønner seg på sosiale koder eller sterke følelser. Det spesielle tankesettet gjør det interessant og gøyalt å lese.

– Kan kanskje minne litt om en av Erlend Loe sine bøker, bare satt i Japan? Siden den bare er på 160 sider er den også ideell, om man ikke har lest så mye i det siste og er keen på en soft start. 

The Thursday Murder Club

Richard Osman 

Påskens siste lesetips; The Thursday Murder Club, 169 kr hos ARK.
Påskens siste lesetips; The Thursday Murder Club, kr 169 hos ARK.

– Krim er virkelig ikke min favorittsjanger, men jeg lot meg friste da jeg fikk nyss om at den britiske komikeren Richard Osman hadde skrevet bok.

– Fire livlige eldre ved seniorhjemmet Coopers Chase i England møtes hver torsdag for å se gjennom gamle, uløste drapssaker, frem til de opplever en rekke drap i sitt eget nabolag der de selv på ulikt vis er innblandet. Sjarmerende karakterer og en spennende og morsomt fortalt story. Helt klassisk påskelektyre (samtidig som man unngår de aller verste og etter min mening mest irriterende krimklisjéene!) 

Les også: Slik skal moteprofilene feire påske i år

Siste saker

Mest lest nå
Les mer