Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Se Verdens verste menneske når det er høstferie
«Verdens verste menneske». Foto: SF Studios/Oslo Pictures

10 ting å gjøre i Oslo når det er høstferie

Kino, utstillinger, quiz og brunsj.

Denne uken er det for mange (endelig) høstferie, og etter lettelser i koronarestriksjonene er dette en ypperlig mulighet til å gjøre ting man ikke har gjort så mye av det siste året i Oslo.

Her er 10 ting å gjøre i hovedstaden denne høstferien.

4. oktober

Førpremiere på Verdens Verste Menneske på Vega kino

Siste del av Joachim Triers filmtrilogi fikk mye oppmerksomhet under filmfestivalen i Cannes i sommer. Norske Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Verdens Verste Menneske, som første nordmann noensinne. Filmen er oppfølgeren til Reprise og Oslo, 31. august.

Reinsve spiller snart 30 år gamle Julie, som lever sammen med den noe eldre kjæresten sin som ønsker å stifte familie. En kveld sniker hun seg ut på fest, hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr.

Filmen har premiere først 15. oktober, men nå når det er høstferie kan man blant annet på Vega Kino få sniktitte på den under førpremieren.

10 ting å gjøre når det er høstferie
«Verdens verste menneske» med Renate Reinsve og Herbert Nordrum. Foto: SF Studios/Oslo Pictures
4 – 24. oktober

Oslo Negativ på Det Gamle Biblioteket

Da Deichman-biblioteket flyttet til nye lokaler i Bjørvika, var det mange som lurte på hva som ville skje med lokalet. Akkurat nå åpner Det Gamle Biblioteket for publikum igjen, og bøkene er byttet ut med norske og internasjonale fotografer og fotokunstnere. Perfekt mulighet til å også studere det praktfulle bygget, hvis du aldri var der da det huset Deichman.

Oslo Negativ er hovedstadens største fotofestival, og på de 12.000 kvadratmeterne bygget huser kan man kjøpe fotografier, overvære talks, kurs og foredrag. Les mer her.

Gamle Deichman
Foto: Instagram/@detgamlebiblioteket
6. oktober

Crooning på Scarpetta Pastabar

Har du ikke fått med deg (relativt nyåpnede) Scarpetta Pastabar midt i Folketeaterpassasjen, er det høyst på tide. Kjersti, italienske Antonio og brødrene Giorgio og Mitch fra Palermo serverer deilig pasta og andre italienske godbiter i dette sjarmerende lokalet, rett ved siden av Folketeatret, og med innendørs uteservering året rundt.

Hver onsdag inviterer pastabaren til crooning med legendariske Richard Bowers, mannen, myten og legenden. Les mer her.

10 ting å gjøre i Oslo når det er høstferie
Nyt digg pasta og noe godt i glasset mens Richard Bowers tar deg med tilbake til crooningens tidsalder. Foto: Instagram/@scarpettapastabar
7. oktober

Kles- og sneakersfiks

Har stabelen med ødelagte klær eller slitne sneakers blitt større og større? Da kan jo en høstferie være en perfekt mulighet til å fikse dette!

Framtiden i våre hender lærer bort sine beste klesreparasjonstriks på Deichman Bjerke, rett ved travbanen. Verkstedet er en del av Deichmann UFO, en festival for ungdoms- og VGS-trinnet som arrangeres i høstferien på alle Deichmans filialer. Les mer her.

7. oktober

All’SYNG på grensen…til QUIZ

SYNG på Grünerløkka inviterer til allsangkaroke. Den foregår uten mikrofoner (gudskjelov?) og med lave skuldre. Denne uken inviterer baren til all’SYNG-vennlig torsdag tilegnet skrekk og gru, siden det snart er Halloween, med quiz om dagens tema. Og med en «ubeskrivelig fin» premie. Les mer her.

8. oktober

Sissel Tolaas RE___ på Astrup Fearnley Museeet

For Berlin-baserte Sissel Tolaas er lukt og duft et viktig og ofte oversett verktøy i kommunikasjon. Gjennom flere tiår har nordmannen utviklet en helt spesiell kunstnerisk praksis som utfordrer tanken om kunstverket som fysisk form. Allerede på 90-tallet skapte hun verk som fokuserte på sensoriske situasjoner og reaksjoner. Hun har gjennom flere år bygd opp ulike arkiver med luktopptak, bestående av 10 000 luktmolekyler. Hun har også etablert et luktleksikon med øve 4200 ord og uttrykk.

Utstillingen på Astrup Fearnley Museet vil inkludere en lang rekke arbeider fra karrieren hennes, som retter seg mot luktesansen fremfor synet og hørselen, skriver museet. Les mer her.

8. oktober

The Nowhere Inn på Cinemateket

Filmen som mikser psykologisk thriller og mockumentar avslutter årets Oslo/Fusion internasjonale filmfestival på Cinemateket. Det er Norges eneste filmfestival med LHBTQIA+ i fokus.

«Når musikeren Annie Clark hyrer inn sin venn Carrie Brownstein for å lage en dokumentar om St. Vincents musikk (Annie Clarks alterego, jour.anm), turnéliv og personen både på og utenfor scenen, er optimismen og energien til å ta og føle på. Snart befinner imidlertid begge seg nede i et mørkt hull. Uforutsigbare og eskalerende krefter trenger seg fram, skrudde identiteter og enorme egoer får spillerom, og truer med å ødelegge alt: prosjektet, vennskapet og duoens kreative liv», skriver Cinemateket.

St_vincent
Musiker Annie Clark aka. St. Vincent. Foto: Instagram/@st_vincent

Barhopping

Oslo har så mange flotte barer å skimte med, og etter en lang og krevende pandemi er det virkelig på tide å støtte opp om dem igjen. Nå når det er høstferie er det perfekt å begynne!

Begynn på Bar Albatross på Torshov før du beveger deg nedover til Grünerløkka og besøker Bar Boca, Meyers, Aku Aku, Parkteatret, Hytta og Territoriet. Merkur Bar og Parksalongen på St.Hanshaugen er også et must. Det samme gjelder Internasjonalen og Andre til Høyre på Youngstorget og Svanen på Stortorget. Bortenfor, Ingensteds og Blå ved Akerselva er også verdt et besøk.

Svanen i Oslo
Blir det barhopping i Oslo i høstferien? Foto: Instagram/@svanen_oslo
9. oktober

Need Music Brunch x Taket på Steen & Strøm

Brunch var veldig trendy før korona. «Alle» brunsjet. På tide å begynne med dette igjen? På Need Music Brunch på Taket på Steen & Strøm får du både digg mat sammen med musikalske opplevelser og show. Gøy, gøy, gøy! Og nam, nam, nam. Les mer her.

10. oktober

Frank Znort Quartet på Blå

Med mottoet #wefuckupyourmondays har Frank Znort Quartet spilt på Blå nede ved Akerselva hver eneste søndag i 20 år. Til og med når det er jul. Til og med under korona. Og også når det er høstferie. Ta på deg danseskoene og svett ut fårikålen til gode noter fra den legendariske blåserekken. Les mer her.

Les også: 8 Oslo-kafeer perfekte for morgenkaffen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer