Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
10 skeive filmer til Pride
A Single Man.

10 LHBT-filmer for å feire Pride

Bør egentlig sees hele året, uavhengig av Pride.

Juni er måneden for Pride. Har du ikke muligheten til å delta fysisk på noen arrangementer for å feire Pride i år, kan du alltids gjøre en helaften (eller ti) ut av det og se en vakker film som setter fokus på LHBT og kjærlighet.

Her er 10 LHBT-filmer for å feire Pride i juni (og resten av året).

Call Me By Your Name

Blir det ingen oppfølger likevel?
Call Me By Your Name.

Ingen over, ingen ved siden. Denne nydelige filmperlen med Timothée Chalamet og Armie Hammer i hovedrollene tok verden med storm i 2017. Chalamet spiller 17 år gamle Elio som bor «et sted i nord-Italia» med foreldrene sine.

Når 24 år gamle Oliver ankommer en sommer for å jobbe sammen med faren hans, utvikler det seg et helt spesielt bånd mellom de to. En film om den første store forelskelsen i en sårbar alder, så vakker at det gjør vondt inn i hjerterota.

A Single Man

10 skeive filmer til Pride
A Single Man.

Tom Ford kan mer enn å lage mote. A Single Man var hans første film, hvor designeren sto for regien. Med Colin Firth i rollen som sønderknuste George, tar denne filmen lagt til 60-tallet for seg tomheten og smerten når man mister sin kjære. Julianne Moore spiller den ulykkelige naboen, i en helt vanvittig lekker garderobe, som oser av Hollywood-diva med Twiggy-makeup.

Akkurat som Tom Ford har sansen for estetikk i moteverdenen, gjelder det samme med denne filmen. Den er forøvrig basert på boken med samme navn fra 1964, skrevet av Christopher Isherwood. Andre stjerner som er med i filmen er Matthew Good, kjent fra blant annet The Crown, Nicholas Hoult og dreamy supermodell Jon Kortajarena som en James Dean-aktig karakter.

Les også
Kaia Gerber lanserer kolleksjon med Zara

Les også: Går hardt ut mot norske ELLE: – Misbruk av Pride

Breakfast on Pluto

10 skeive filmer for Pride
Breakfast on Pluto.

For de som er vant til å se Cillian Murphy som den røffe og barske gangsteren på 20-tallet i Netflix-suksessen Peaky Blinders, er dette noe ganske så annet.

I denne filmen fra 2005 spiller en da 29 år gammel Murphy den unge transekvinnen Patrick «Kitten» Braden, som blir forlatt som baby i den trauste hjembyen sin på den irske landsbygda, og vokser opp i et tøft miljø. Han klarer seg likevel bra med sin naturlige sjarm, samtidig som han nekter å la noen forandre den han er – en gutt som vil kle seg i dameklær og bruke leppestift.

Når han finner ut at moren ikke er den biologiske, drar han til et pulserende London på 70-tallet for å finne henne. Basert på romanen med samme navn av Patrick McCabe.

Rocky Horror Picture Show

10 skeive filmer for Pride
Rocky Horror Picture Show.

Juleklassikeren Alene hjemme i New York vil for mange ikke lenger være det samme etter å ha sett Rocky Horror Picture Show. I denne kultfilmen/musikalen fra 1975 møter vi transvesittromvesenet Dr. Frank-N-Furter, spilt av legendariske Tim Curry – som mange kjenner igjen som hotellresepsjonisten fra julefilmen.

Dr. Frank-N-Furter hevder å ha funnet hemmeligheten til selve livet, bevist gjennom drømmemannen, Rocky, men etter alle de catchy sing-along-numrene faller visjonen hans til syvende og sist i grus. Susan Sarandon spiller Janet, som sammen med sin ferske ektemann Brad ved en tilfeldighet ender opp på slottet til transvesittromvesenet og alle hans seksuelt frigjorte, korsettbærende venner.

Husk kortstokk, avis og partyhatter. Filmen har nemlig en egen rekvisittliste publikum kan bruke før de ser filmen.

Les også
Nordmenn på coveret av Vogue Scandinavia for første gang i historien

The Danish Girl

10 skeive filmer om Pride
The Danish Girl.

The Danish Girl fra 2016 var en av Alicia Vikanders store gjennombruddsfilmer. Her spiller hun Gerda Wegener, som etter hvert oppdager at kunstnerektemannen Einar Wegener er transseksuell. Han tar navnet Lili Ebes og begynner å utforske sitt sanne jeg.

Filmen er løst basert på den sanne historien om det danske kunstnerparet som levde i København på 20-tallet. Eddie Redmayne trollbinder i rollen som forsiktige Lili, som banet vei i en verden som ikke helt forsto henne.

Brokeback Mountain

10 skeive filmer til Pride
Brokeback Mountain.

Heath Ledger og Jake Gyllenhaall knuste hjerter verden over i denne fantastiske dramafilmen fra 2005. Stjernene spiller to unge menn som innleder et forhold mens de gjeter sauer en sommer i Brokeback Mountain i 1963, i en tid hvor homofili var kriminelt.

Filmen er basert på boken fra 1997 av Annie Proulx, og få liker hvordan den ulykkelige kjærlighetshistorien ender. Michelle Williams og Anne Hathaway spiller også i filmen.

Moonlight

Moonlight
Moonlight.

Denne bevegende filmen er delt inn i tre deler, hvor vi i første del tar del i den unge afroamerikanske gutten Chirons vanskelige barndom med en narkoavhengig mor i et tøft nabolag i Miami. I andre del opplever han som tenåring en oppvåkning, mens vi i tredje del ser hvordan han som voksen får et gjensyn med fortiden sin. Og hvordan han takler det.

Carol

Carol.
Carol.

Med så nydelige julefilmer som Carol, skulle man nesten ønske det var jul året rundt. Filmen tar for seg forbudt kjærlighet mellom to kvinner i 1950-tallets New York. Cate Blanchett spiller Carol, som forelsker seg i den yngre butikkjenta Therese, spilt av Rooney Mara.

Mens Carol er voksen og stilsikker i garderoben, er Therese en uskyldig, nærmest grå mus. Carols ektemann, grodd godt fast i datidens kjønnsroller og fordommer mot ulike legninger, tar alvorlige grep når han får nyss i affæren.

Les også
Butter Board går viralt på TikTok

Blå er den varmeste fargen

Blå er den varmeste fargen
Blå er den varmeste fargen.

16 år gamle Adèle, spilt av Adèle Exarchopoulos, er ung og uskyldig og vet ikke hva hun skal gjøre med livet sitt, som så mange andre på hennes alder. Men så møter hun punkete Emma, spilt av Léa Seydoux, en energisk jente med blått hår som åpner øynene hennes.

De to innleder et forhold, og vi får følge dem over de neste årene når de glir inn i voksenlivet. Med alt det medfører. Til tross for at filmkritikerne synes det blir litt vel mange, langtekkelige og nærgående sexscener som nærmest kun utforsker den fysiske tiltrekningen uten følelseslivet, ble filmen tildelt den gjeve Gullpalmen i Cannes i 2013. En vakker historie, det er det uansett.

Milk

10 skeive filmer til Pride
Milk.

Sean Penn glitrer i rollen som politikeren og aktivisten Harvey Milk, som ble valgt inn i San Franciscos bystyre i 1977 i et konservativt samfunn. Han ble dermed den første åpent homofile som ble valgt til et politisk verv i USA. I filmen får vi se kampen hans om å bli innvalgt i rådhuset, og det som til slutt ledet til hans brutale død i 1978. Basert på en sann historie.

Les også: 4 profiler om årets Pride: – Regnbueflagg og smil gir meg gåsehud

Siste saker

Mest lest nå
Les mer