Utstillingene du må få med deg før de er over

Lurer du på hva du skal bruke søndagen til? Da bør du scrolle videre nedover: Hovedstaden inviterer nemlig til flere utstillinger som det er verdt å få med seg.

Bjarne Melgaard / Sverre Bjertnes – Noe maa gaa i stykker hos Rod Bianco 

Søndag 18.februar er siste mulighet til å se utstillingen med bildene som er et samarbeid mellom kunstnerne Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnes, på galleri Rod Bianco.

Det gjennomgående temaet for denne samarbeidsutstillingen er forfatteren Stig Sæterbakken – og flere av kunstnernes personlige narrativ flettes inn i den samme verdenen.

Rundt bildene er det også helt unike lyseffekter som gjør opplevelsen enda sterkere.

Hvor: Waldemar Thranes gate 84C, 0175 Oslo

Last days to visit NOE MAA GAA I STYKKER by Bjarne Melgaard and Sverre Bjertnes. #bjarnemelgaard #sverrebjertnes

A post shared by Rod Bianco Gallery (@rodbianco) on

Aurora Passero: Silver Actions på Vigeland-museet

Aurora Passero presenterer sitt siste arbeid som er spesielt laget for rommene på Vigeland-museet.

I denne utstillingen benytter Passero muligheten til å utforske problemstillinger som lenge har vært sentrale i hennes kunstnerskap; ved å blande klassisk håndverk og maleritradisjon med populær- og undergrunnskultur, etnologi og kunsthistorie, ønsker hun å endre oppfatninger og hierarki mellom forskjellige kunstneriske sjangre, skriver Vigeland-museet på sine nettsider

Ustillingen står frem til 13.mai

Hvor: Nobels gate 32, 0268 Oslo

Generation Wealth på Nobel Fredssenter

Nobel Fredssenter inviterer til en unik utstillingsopplevelse med fotografen Lauren Greenfield. For første gang vises utstillingen Generation Wealth i Europa.

Gjennom 25 år har Greenfield brukt kameraet til å dokumentere hvordan menneskers jakt etter rikdom og penger har forandret samfunnet vi lever i. I løpet av disse årene har hun kommet frem til at det store ønsket vi har om penger, kjendisstatus, seksuell kapital og skjønnhet – har blitt en altoppslukende besettelse for folk i alle ulike sosiale lag, på tvers av landegrenser og i alle aldersgrupper.

Hvor: Brynjulf Bulls plass 1, 0250 Oslo

Foto: Fra utstillingen Generation Wealth av Lauren Greenfield på Nobel Fredssenter.

Med lukkede øyne: Gauguin og Munch på Munchmuseet

Denne utstillingen på Munchmuseet gir deg muligheten til å oppleve kunst fra to kunstnere som antakelig aldri møtte hverandre; men som var nøkkelpersoner i utviklingen av den moderne kunsten på slutten av 1800-tallet.

Paul Gauguin og Edvard Munch eksperimenterte seg begge frem til uttrykk rundt menneskelivet. Munch skal ha sagt: «Jeg maler ikke det jeg ser, men det jeg så». Men Gauguin på sin side skal ha sagt at han «lukket øynene for å se» – derav navnet på utstillingen.

Gauguin og Munch minner oss på å vende blikket innover og fokusere på de varige inntrykkene kunsten er i stand til å skape, skriver Munchmuseet om utstillingen på sine nettsider.

Utstillingen står på Munchmuseet frem til 22.april

Hvor: Tøyengata 53, 0578 Oslo

Cindy Sherman på Astrup Fearnley

I 2018 feirer Astrup Fearnley Museet 25 år – og det vil de markere gjennom hele året med 9 ulike utstillinger fra samlingen deres. Første kunstner ut er Cindy Sherman, som anses som en av de viktigste amerikanske appropriasjonskunstnerne, som var med på å revolusjonere den internasjonale samtidskunsten på slutten av 70-tallet.

Appropriasjonskunstnerne lånte metoder, idéer, bilder og andre allerede eksisterende gjenstander ved å stille dem ut slik de er i dag – eller ved å endre på dem og dermed tilføre en ny mening.

Sherman rekonstrukerte kvinnelige stereotyper innenfor kunst, reklame og film.

Utstillingen står på Astrup Fearnley frem til 23.februar

Hvor: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

Skjermdump @AstrupFearnley

Hovedbilde: Skjermdump via Instagram @RodBianco

Les også: Er fotoknipsing på museum akseptert?