De største moteøyeblikkene fra 2017

Dette er de beste og viktigste høydepunktene fra moteåret.

Med bare en drøy uke igjen av 2017 ser vi tilbake på hendelsene som har hatt størst betydning og påvirkning i motebransjen. Året som har gått har gitt Norge en enda sterkere plass på det internasjonale motekartet. Alt fra norske designere, modeller og streetstyle-yndlinger har blitt satt stor pris på ikke bare her i landet, men også i resten av verden.

Gjennom året har vi fått annonsert at blant annet Nicola Formichetti har sagt opp jobben som kreativ leder hos Diesel, mens Phoebe Philo forlater Céline etter nesten ti år i stillingen som motehusets sjefdesigner. Hvem som blir å ta over de prestisjetunge jobbene gleder vi oss til å se i året som kommer.

Edward Enninful som ny redaktør for britisk Vogue

I april kom nyheten om at Edward Enninful skulle ta over redaktørstillingen i den britiske utgaven av motemagasinet Vogue, etter Alexandra Shulman. Enninfuls første nummer som redaktør var desemberutgaven, som ble hyllet i motebransjen. Med Enninful i spissen ble magasinet kalt #NewVogue og ble sett på som tidløst, men nyskapende med den populære supermodellen (og rollemodellen) Adowa Aboah på forsiden.

Adowa Aboah og Edward Enninful. Insatgram @BiritshVogue

90-tallets legendariske supermodeller ble gjenforent på catwalken hos Versace

Grunnlegger av motehuset Versace, nå avdøde Gianni Versace, anses å være den personen som først inviterte kjendiser til å sitte på første rad under moteshowene og som oppdaget de vi i dag ser på som legendariske supermodeller. I dag er det søsteren Donatella Versace som sitter i sjefsstolen til motehuset og under visnigen i Milano i september i år ønsket hun å gjøre noe helt spesielt for å markere at det er 20 år siden broren ble drept utenfor hjemmet sitt.

For å markere dette skikkelig inviterte Donatella med seg de originale supermodellen Helena Christensen, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer og Carla Bruni ut på catwalken.

Og det til stor jubel fra publikum og motepressen!

@Versace_official

Gigi Hadid elsker norsk design

Supermodell Gigi Hadid har gjennom dette året ved flere anledninger blitt spottet kledd i norsk design. Vi har flere ganger sett Hadid i hoodiene med en kleshenger fra Holzweiler, en hvit ullkåpe fra Elisabeth Stray Pedersen og en jakke fra Edda Gimnes.

Mye av dette kan vi nok takke Oslo Runway for, den norske moteuken som virkelig er med på å sette Norge på det internasjonale motekartet. Og kanskje hjelper det litt ekstra med en og annen supermodell-stylist blant publikum? Vi heier på norsk mote og håper at vi får se Gigi Hadid og enda flere internasjonale stjerner kledd i norsk design!

@Holzweiler @Esp_Oslo og @EdzGimnes

Frida Aasen gikk for Victora’s Secret

I november gikk norske Frida Aasen inn i historiebøkene da hun ble den første norske modellen til å gå for undertøysgiganten Victoria’s Secret. Den 23 år gamle jenta fra Kristiansand kapret den prestisjetunge jobben og kunne danse nedover catwalken kledd i svart undertøy, høye hæler og chiffonjakke – side om side med den Grammy-vinnende artisten Miguel.

Foto: Victoria’s Secret

Signe Veiteberg debuterte for Prada

Den norske 17 åringen fra Drøbak fikk det ærefylte oppdraget å gå under visningen til det legendariske motehuset Prada, i Milano i september. Dette er første en norsk modell har gått for Prada, etter Iselin Steiro i 2013 og det anses som en av de største oppdragene du kan kapre som modell. Vi gleder oss til å se mer fra Signe Veiteberg i fremtiden!

Signe Veiteberg for Prada. Instagram @SigneVeiteberg

Gucci tar avstand fra pels

I oktober kom nyheten om at det italienske motehuset Gucci vil droppe pels i sine kommende kolleksjoner. Fra tidligere har vi sett de populære loafersene med pels herje i motebilet og på flere av motehusets visninger har vi sett modellene gå nedover catwalken kledd i store jakker og kåper av pels. Dette vil det derimot bli slutt på nå og det kan se ut som at pels ikke er nødvendig for å være moteriktig.

Foto: Gucci

Første kvinne med hijab på forsiden av Costume Norge

Forsiden på septembernummeret av den norske utgaven av motemagasinet Costume, fikk stor oppmerksomhet verden over. Grunnen til dette: Skam-stjernen Iman Meskini fikk æren av å kapre forsiden av landets største motemagasin og med det ble ble hun historisk. Hun er nemlig den første kvinnen som har vært på forsiden av motemagasinet iført hijab.

Bra jobbet Costume og Iman!

Forsiden av Costume septemberutgave 2017

Norske it-jenter regjerte i streetstyle-bildet

De norske streetstyle-stjernene Janka Polliani, Darja Barannik, Celine Aagaard, Annabel Rosendahl og Tine Andrea Storløs (for å nevne noen), oser av positivitet, snillisme og girl power! De blir ofte sett sammen som en gruppe verden over og gjerne kledd i fargeglade klær fra de største motehusene, men også fra norske designere og merker.

Dette setter vi stor pris på her i landet, men internasjonal presse har også lagt sin elsk på de norske kvinnene! I oktober skrev The Zoe Report en artikkel som hyller og roser norske gatemotestjerner opp i skyene!

Bilde fra Instagram @Polliani via @Thestylestalkercom

Stjerneskuddet Kaia Gerber

Med Cindy Crawford som mor var det bare spørsmål om tid før vi kom til å se mer til 16 åringen Kaia Gerber. Og svarer fikk vi under visningen av Calvin Klein Spring Summer 2018, da Gerber for første gang debuterte på catwalken.

Hun kom som et stjerneskudd og siden den gang har det vært umulig å unngå den unge modellen. Hun forsatte karrieren med å åpne visningen til Alexander Wang og avsluttet showet hos Marc Jacobs. Siden det har modellkarrieren hennes eksplodert og vi har sett henne gå for store motehus som Chanel og Saint Laurent.

Ashley Graham som første formfulle modell hos Michael Kors

Under visningen av Michael Kors vår- og sommerkolleksjon fikk vi se et utvidet mangfold blant modellene. Ashley Graham ble merkets første plus size-modell som fikk gå på catwalken.

Ja, takk til et større mangfold på catwalken i fremtiden!

Kendall Jenner og Ashley Graham backstage hos Michael Kors. Bilde fra Instagram @Theashleygraham

Hovedbilde: Instagram @Versace_Official 

Les også: Forvirret? Dette var kjendissamarbeidene i 2017