En av de største couture-kongene har gått bort

Azzedine Alaïa ble 77 år gammel

Den fransk-tunisiske motedesigneren startet sin karriere på 50-tallet i Paris, etter å ha studert mote på École des Beaux-Arts i Tunis. I den franske hovedstaden fikk han raskt jobb som skredder hos Christian Dior, før han i mange år arbeidet både hos Guy Lavroche og Thierry Mugler.

15 år senere åpnet han sitt første designstudio på Rue de Belchasse, og begynte å sy klær for jetsettere og motefiff nasjonalt og internasjonalt. Det var likevel på starten av 80-tallet, da han begynte å designe ready-to-wear kolleksjoner at alt virkelig tok av. Med en stram og feminin silhuett var hans estetikk perfekt for tiårets look, og i løpet av kort tid kjøpte varehus som Berdorf Goodman inn hans kolleksjoner, i tillegg til at han åpnet tre butikker i Paris, Los Angeles og New York.

Stjerner som Grace Jones, Madonna og Naomi Campbell elsket klærne hans. Alaïa fikk kallenavnet «The king of cling» – som betød kongen av kroppsnære klær.

På midten av 90-tallet, etter at hans søster brått døde, trakk Alaïa seg delvis bort fra moteverdenen, men fortsatte å kreere klær for sine lojale kunder og viste ready-to-wear kolleksjoner i sitt eget studio i Marais – utenfor motekalenderen.

I 2000 signerte han et samarbeid med Prada-gruppen og fikk en «ny vår» på starten av dette millenniet. Syv år senere kjøpte han tilbake selskapet sitt fra gruppen, og inngikk et samarbeid med Richemont i stedet.

Det er likevel couture og hans enormt gode ferdigheter som skredder han vil huskes for. Hans siste couture show ble holdt så nylig som juni i år. Det vites foreløpig ikke hva som vil skje med motehuset etter Alaïa sin død. Som en stille rebell ønsket han nærmest aldri å gi intervjuer eller kommentere sine kolleksjoner eller valg offentlig, og lite vites om hans privatliv. Til forskjell fra mange andre motehus der grunnleggeren og sjefsdesigneren har gitt fra seg stafettpinnen når tiden var moden, står nå Azzadine Alaïa uten en konkret fremtidsplan.

Via Elle.com

(Hovedbilde: via autre.love.com)

Les også: Medgrunnleggeren av Saint Laurent har gått bort