Nå kommer dokumentaren om den stilige forfatteren

Bli kjent med det tidløse stilikonet som oser av en kjølig kulhet. Nå kommer dokumentaren om Joan Didion.

Som forfatter er Joan Didion kjent for sin enkle, poengterte stil inspirert av Ernest Hemingway og sin portrettering av Los Angeles. I Vanity Fair er hun blitt kalt en av de aller beste forfatterne Amerika noensinne har produsert. The Atlantic har sagt om Didion at hennes geniale talent er at hun klarer å forstå den sensitive, flytende tilstanden en jente er i akkurat før hun blir en kvinne, og at hun har en evig, kjølig kulhet og glamour.

Kritikerne på sin side har fnyst av Didions arbeid og pekt på at kapittel etter kapittel i bøkene hennes har en for melankolsk og mørk tone, til tider blottet for lyspunkter. To av hennes aller mest suksessrike bøker faller nok under denne kategorien; den ene «Sloching towards Bethlehem» fra 1968, som handlet om det mørke rundt Vietnamkrigen og hippiekulturen på 60-tallet, og «The Year of Magical Thinking» fra 2005, der temaet er tapet av hennes mann og arbeidet med å komme seg gjennom sorgen.

Men Didion var opptatt av å få frem en ekte og realistisk fremstilling av hva livet har å by på. Hun arbeidet også som journalist for publikasjoner som Vogue og The Saturday Evening Post hvor hun tøft og uredd satte fingeren på politisk urett og sosiale forskjeller i verden.

Øverst f.v via: Julian Wasser – Los Angeles Magazine – Julian Wasser – Goodreads – Ted Streshinsky

Mange kjenner nok likevel Didion mest av utseende gjennom helt legendariske sort/hvitt-bilder tatt mens den nå 82-år gamle kvinnen enda var ung. Med sin spede figur og karakteristiske stil har hun livet gjennom blitt et internasjonalt stilikon og vært på mang en designers moodboard i prosessen med å skape nye kolleksjoner. 

I 2015 valgte Phoebe Philo å la Didion figurere i merkets SS’15-kampanje. Det virker helt selvsagt ettersom stilen Philo har hatt stor suksess med å kjøre hos det franske motehuset praktisk talt kunne vært hentet fra hele Didions garderobe på 60- og 70-tallet. Da nyheten slapp beskrev Vogue forfatteren som «immortal-intellectual-and-otherwise dream girl», og skrev videre i sin typiske «glossy magasin sjargong» at: «Følte du akkurat den kollektive innpusten fra alle de kuleste jentene du kjenner? Følte du de puls-økende vibrasjonene fra absolutt alle College-utdannede og litteratur-fanatiske du kjenner? Følte du at jorda under deg ristet? Har du to øyne og et hjerte?!»

Nå får mannen og kvinnen i gata, enten de elsker litteratur, mote eller bare dokumentarer, en nærmere kikk inn i Didions liv. 27. oktober slippes «Joan Didion: The Center Will Not hold» på Netflix. Se traileren her:

Les også: Graydon Carter slutter som sjefsredaktør i Vanity Fair