Gir dette leppestifttrikset deg hvitere tenner?

Vi har spurt ekspertene.

Av Caroline Berge

Tiden er inne for å ta leppestiften på alvor. 2018 er nemlig året vi skal huskes for fargesterke lepper, gjerne i oransje og dype rødfarger. Det blir ikke mer chic enn det, men sterke leppefarger kan også skremme vettet av de fleste. Ikke bare må man forholde seg til leppestiftjungelen, men også det faktum at feil farge kan få tennene til å se misfarget ut. Eller?

Vi har snakket med ekspertene om fargen på leppestiften virkelig har noe å si for fargen på tennene. Her er alt du trenger å vite før du velger leppestiftfarge. 

Fargemagi eller optisk effekt?

Rihanna er ikke redd for sterke farger på leppene.

Makeup-artist Therese Dombek har liten tro på fargemagi av dette slaget. Opplever du tennene dine som misfarget, er de sannsynligvis det, mener hun. Dombek anser heller ikke leppestiften som et særlig effektivt blekningsmiddel. I stedet for å bruke tiden i leppestifthyllen, foreslår hun heller en tur til tannlegen for the real deal.

– Har man hvite tenner slipper man å vurdere leppestiften ut i fra dette problemet, sier hun.

Men før man tar skrittet helt ut med tannbleking. Hva mener tannlegene selv? Kan man fake hvitere tenner med riktig farge på leppestiften? Ifølge tannlege hos Tannklinikken Skeie, Bjørn Szulc Sletmo er svaret ja, og ikke bare det, han forteller at dette har vært et triks siden renessansen.

– Har man en skikkelig rød leppestift kan man absolutt få tennene til å fremstå hvitere. Dette er en optisk effekt som skyldes øyets oppfatning av kontraster, forklarer han.

Ifølge Szulc Sletmo vil samme fenomen gjøre at hudtonen vår også kan påvirke hvordan tennene oppfattes: jo mørkere den er, jo hvitere vil tennene dine se ut, og omvendt:

– Jo lysere hudtone, jo oftere oppfatter mange at tennene deres er litt gulere enn andres, sier tannlegen.

Bruk fargehjulet

Tannlege Joakim Rydnert hos Tannlege Evjensvold og Rydnert trekker også inn det klassiske fargehjulet der fargene blant annet er inndelt etter varme og kalde nyanser.

– Farger på motsatt side av hjulet vil i teorien kunne dempe hverandre. Blå undertoner vil derfor kunne mildne gule undertoner. Varme farger kan derimot ha motsatt effekt, det vil si at de får frem gultoner, sier tannlegen.

I praksis, forklarer han, betyr dette at leppestifter med blå undertoner kan dempe farger typiske for misfarging, mens varme farger kan få tennene til å virke gulere.

Kylie Jenner med røde lepper. Foto via W magazine.

Så hvordan velger man riktig nyanse på leppestiften? Ifølge Makeup-artist Affi Torabbeigi vil kalde leppestifter typisk gå mot rosa eller lilla, mens varme heller mot oransje, gult og brunt. Hun støtter fargeteorien og mener at effekten ikke bør undervurderes.

– Generelt burde man unngå oransje, varm korall eller brun leppestift hvis man ikke har veldig hvite tenner, råder hun.

Styrken på fargen mener hun forøvrig at spiller liten rolle.

– Leppestiften behøver ikke være knall for at tennene skal fremstå hvitere. Kald nude eller lys rosa er også veldig flatterende. Men elsker du leppestiften din så bruk den, og smil så mye du vil. Det viktigste er at du bærer fargen med selvtillit!

Sånn får du perleraden – heeelt sminkefritt

Plages du av misfargede tenner, men feiger ut på leppestiftfronten finnes det fortsatt håp. Tannlege Magne Sandboe ved Sandboe tannlegesenter mener at det kan være lurt å droppe sterke leppefarger, da det uansett vil dra fokus mot munnen. For å sikre seg perleraden sminkefritt har han følgende råd: Obligatorisk tannpuss to ganger om dagen pluss regelmessige tannlegebesøk.

– Faren med belegg eller plakk er at de kan gjøre tennene mattere og mer mottakelig for misfarging fra mat. I tillegg til at de kan føre til stygge hull og karies, sier han.

Tannlegen kan forøvrig bekrefte at de beryktede verstingene kaffe, te, røyk, rødvin og snus fortjener sitt stempel. Disse, påpeker han, vil ikke bare misfarge tennene, men også gå løs på tannkjøttet og eksponere mer av tannhasen, som ofte er gulere enn emaljen.

Tilslutt har tannlegen et tips til alle perlevenner: Skal du bruke perleøredobber, velg perler i en nyanse mørkere enn tennene dine

– Denne kontrasten vil nemlig favorisere hvitfargen på tennene, sier han.

Hovedbilde: Jeanne Damas via Coveteur.